FULGI DE OVĂZ FINI 1 KG
 

Se remarcă prin conținutul bogat în mod natural de carbohidrați, fibre de bună calitate și proteine.

Persoanele care mănâncă fulgi de ovăz la micul dejun au mult mai multă energie pentru o bună perioadă de timp. Se pot consuma în diverse rețete sau cu lapte, iaurt, suc de fructe. 

Pe tine ce te face fericit? Mirosul cafelei proaspăt râșnite dimineața devreme, o vacanță într-un loc exotic, o promovare la job, zâmbetul copilului tău, primii fulgi de zăpadă, primul ghiocel? Sunt lucruri care ne aduc emoția în suflet și ne impresionează pe toți. Știai însă că sunt și alimente care te fac fericit?

Da, e adevarat. Fericirea poate sta în gustul care îți place, în asocierea acestui gust cu momente importante și plăcute din viață (tortul de la serbarea căsătoriei, cozonacul bunicii) sau în însăși compoziția unui aliment, în conținutul său nutrițional. De exemplu, produsele din fulgi de ovăz și alte cereale integrale sunt bogate în vitamina B1, zinc, seleniu, fosfor, mangan și magneziu, componente nutritive importante pentru funcționarea optimă a creierului, îmbunătățind starea de spirit și ținând la distanță depresia. Nu este caz singular. Același lucru se întâmplă în cazul semințelor de dovleac, spanacului sau binecunoscutei ciocolate, însă despre acestea cred ca știi deja destule lucruri. Ovăzul însa, cel de care am pomenit prima oară, este un produs ieftin și usor de preparat, ușor și sănătos de introdus în alimentația personelor mature și chiar a bebelusilor. Și deși ovăzul poate intra în componența a sute de rețete, este, totusi, destul de puțin cunoscut și puțin folosit față de beneficiile pe care le oferă. Despre aceste beneficii ne-am propus să discutăm în continuare și să descoperim împreună de ce este unul dintre alimentele preferate la micul dejun de Regina Elisabeta a Marii Britanii.

Fulgii de ovăz – o scurtă istorie

Ce sunt cerealele integrale? Pentru că am primit deseori această întrebare de la consumatorii produselor SanoVita, vom porni de la ea expunerea noastră.

Cerealele sunt compuse din trei părți: stratul exterior (tărâța) care conține fibre, vitamine și minerale dietetice, endospermul, adică partea principală, bogată în amidon și germenii, cea mai mică parte a bobului, sursă bună de acid folic, Omega 3, vitamina E, fosfor și magneziu. Găsim pe piață fiecare dintre aceste componente pentru plantele la care ele se consumă, sau cereale integrale, adică produsele brute, nerafinate, cărora nu li s-a îndepărtat nici stratul exterior al bobului și nici germenii.

Între ele, ovăzul (numit științific Avena sativa) este o plantă erbacee cerealieră cu tulpină de tip pai și inflorescență în formă de spic, din care se consumă semințele. El este cultivat în țări cu climă temperată, cum este și România. Deși în ultima perioadă nu mai este atât de răspândit ca pe vremea când exportam masiv în străinătate, suprafețe importante sunt încă cultivate în Transilvania, vestul țării și nordul Moldovei. Condiții bune de vegetație pentru ovăz se găsesc și în zona mai umedă din sudul și nord-estul țării.

Multă vreme, a fost folosit ca furaj pentru animale, dar imediat ce cercetătorii l-au studiat îndeaproape și au descoperit beneficiile pentru organism, l-au adus la masa noastră și au făcut bine. De fapt, în România l-am avut pe masa noastră din anii '80 la micul dejun, pentru că era unul dintre ingredientele principale ale surogatului de cafea numit cunoscut familiar canechezol.

Ovăzul poate fi introdus în alimentația ta atât sub formă de fulgi, cât și de făină. De asemenea, din ovăz se obține un lapte vegetal foarte gustos. Dintre toate formele care există pe piață, fulgii de ovăz sunt, de departe, forma cea mai cunoscută și mai ușor de inclus în alimentația ta zilnică, deoarece au cea mai largă arie de acoperire în materie de rețete și sunt cel mai simplu de integrat în preparate.

Drumul ovăzului, de la semințe la fulgi, nu este unul foarte simplu. Fiecare etapă trebuie parcursă cu grijă, astfel încât consumatorul să poată să se bucure pe deplin de toate beneficiile acestui produs. Boabele de ovăz sunt recoltate la maturitate, curățate de impurități și apoi decojite, pentru a obține crupele de ovăz. Aceste crupe trebuie supuse apoi unui tratament de absorție a umidității, tratament care le va împiedica să râncezească. Bine uscate, sunt transformate în fulgi cu ajutorul aparaturii industriale și apoi ambalate. Fulgii de ovăz se pot importa, dar sunt câteva firme mari care îi produc chiar și la noi în țară.

Fulgii de ovăz, ca și celelalte cereale, pot fi stocați timp de mai multe luni într-un loc răcoros și uscat. Dacă temperatura devine extrem de caldă, ei se pot depozita în frigider. Atât în varianta de cereale integrale, cât și în cea de fulgi, se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), cum spuneam, în locuri răcoroase și uscate, în ambalaj etanș. Totuși, dacă ai apucat să deschizi ambalajul, este indicat să-i consumi cât mai repede, de aceea nu te grăbi să cumperi cantități mari odată, ci numai cât intenționezi să mănânci în următoarele câteva zile.

În timp ce în România sau alte țări europene ovăzul este un produs mai puțin cunoscut și utilizat decât grâul și porumbul, în țările anglo-saxone reprezintă un aliment de bază în alimentație, este comercializat intens și poate fi găsit în forme mai mult sau mai puțin prelucrate, de la ovăz integral, până la fulgi, făină, copt la abur sau la cuptor. Așadar, dacă vei călători în spațiul britanic, de exemplu, caută în magazine produse din categoria generică oatmeal(mâncare de ovăz). Da, poți să-ți hrănești copilul cu ovăz și în călătorii. Uită-te după Scottish Oats sau Rolled Oats și, neapărat, nu rata Oatcake, adică pâinea scoțienilor, un fel de turtiță plată preparată din ovăz.

Dacă nu știai, produsele de tip oatcake sunt atestate documentar în Scoția anului 43 D.Hr., ulterior devenind populare și în Marea Britanie, unde  regina Elisabeta a II le consuma în mod regulat la micul dejun.

Principalele beneficii ale fulgilor de ovăz

Termenul de ovăz (și latinescul său strămos, avena) provine dintr-un cuvânt sanscrit care însemnă fericire. Acesta este primul și cel mai important indiciu care ne vorbeste despre beneficiile pe care ovăzul le aduce organismului uman.

Ovăzul este, alături de grâu, cereala cu cel mai bogat conținut în proteine (13-15%) dominând conținutul de acizi grași esențiali în spetă acidul linoleic. De asemenea, se remarcă prin conținutul de fibre, 100 g de fulgi de ovăz uscați furnizând aproape jumătate din necesarul zilnic de fibre al unui adult. Acestea au un rol important în managementul greutății corporale, oferind sațietate de durată și diminuând apetitul. Deci, poate fi folosit cu încredere și de persoanele care doresc să slăbească, și de către cele care vor să-și mențină greutatea optimă.Totodată, ovăzul reprezintă un aliment recomandat în majoritatea situațiilor de convalescență, datorită proprietăților nutriționale pe care le are, precum și capacității de susținere a proceselor de refacere a florei bacteriene intestinale și de normalizare a tranzitului intestinal. Copiii reprezintă și ei o categorie specială, în alimentația cărora este de dorit să existe regulat preparate pe bază de ovăz.

Ovăzul contribuie, prin conținutul său de lizină (mai mare decât al altor cereale), la sinteza proteinelor în organism. Este benefic pentru toata lumea, cu precădere persoanelor cu o alimentație în general dezechilibrată, care nu consumă suficiente fibre alimentare și suferă de constipație, precum și vegetarienilor sau veganilor care doresc sa-și completeze aportul de aminoacizi esențiali.

Contraindicații ale consumului de ovăz

Ovăzul poate să nu fie bine tolerat de cei care suferă de alergie  la nichel. În ceea ce privește persoanele care suferă de boala celiacă (intoleranță la gluten), ovăzul poate fi consumat, dacă în timpul procesului tehnologic nu a fost în nici un fel amestecat cu proteinele de grâu. Ovăzul nu conține, în mod natural, gluten. Motivul pentru care este pus pe lista cerealelor cu gluten vizează contaminarea acestuia cu gluten care se întâmplă frecvent, fiind fie cultivat lângă cereale cu gluten, fie procesat alături de aceste cereale. Contaminarea se poate produce foarte ușor și nu se observă "cu ochiul liber". Sunt necesare linii speciale de producție pentru produse fără gluten, total separate de restul linilor. Astfel, când găsim ovăz gluten free, nu înseamnă că i-a fost extras glutenul, ci că producătorul ne asigură că ovăzul a fost protejat de orice contact cu gluten, în toate fazele de producție (cultivare, recoltare, procesare).

În general, ovăzul este bine tolerat atât de copii, în alimentația cărora poate fi introdus încă din etapa de diversificare, cât și de către adulți, fiind un aliment foarte hrănitor cu multiple beneficii pentru sănătate, contraindicat doar în cazuri patologice foarte specifice (ex. afecțiuni în care aportul de fibre trebuie limitat)

Ce vitamine și minerale conțin fulgii de ovăz

Ovăzul reprezintă o sursă nutritivă excelentă de carbohidrați și fibre, care ne dau energie, vitamine și minerale: conține întreaga gamă de vitamine B (cu excepția B12 - dacă produsul nu a fost îmbogățit cu B12 de către producător), și ne furnizează cu 40-50% din necesarul zilnic din următoarele minerale: fosfor, seleniu, zinc, mangan, magneziu, și aproximativ 25% din necesarul de fier (100 g de ovăz uscat, negatit). De asemenea, este cunoscut pentru bogația sa în compuși antioxidanți care ajută la protejarea sistemului circulator de ateroscleroză și pentru betaglucan, care poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 la reglarea nivelului de glucoza din sânge.

Beneficii pentru sănătate ale fulgilor de ovăz

Beneficiile consumului de ovăz pentru sănătatea ta sunt multiple:

  • Conținutul său ridicat de fibre contribuie la funcționarea corectă a intestinului și ajută, deci, la digestie
  • Crește nivelul de energie, datorită conținutului de carbohidrați complecși.
  • Ajută la scăderea colesterolului
  • Sprijină normalizarea greutații corporale, pentru că îți dă senzația de sațietate și astfel diminuează apetitul.
  • Grație compușilor fenolici azotați, este un bun antiinflamator și ar putea împiedica înmulțirea celulelor tumorale.
  • Contribuie, prin conținutul său de lizină (mai mare decat al altor cereale), la sinteza proteinelor în organsim.Reglează nivelul glucozei din sânge

Cum te ajută în dietă fulgii de ovăz

Dacă vrei să afli cum te ajută fulgii de ovăz să slăbești, hai să vedem împreună câteva informații despre conținutul lor nutrițional. Un bol (230g) de fulgi de ovăz preparați înseamnă:

  • 165 de calorii
  • 4 g fibre
  • 6 g proteine
  • 3.5 g grăsimi
  • 28 g carbohidrați
  • 0 g colesterol

Datorită conținutului mare de fibre solubile și insolubile, fulgii de ovăz creeaza senzația de sațietate și scad apetitul, determinând un consum mai mic de calorii prin alimentație pe parcursul zilei. Sigur, ei nu sunt suficienți pentru a te transforma dintr-o persoana supraponderală într-una cu o siluetă de vis: trebuie să mai adaugi la asta și obiceiuri sănătoase: mese regulate, odihnă suficientă și mișcare. Dacă o vei face, cântarul nu va mai fi un instrument de tortură și se va grăbi să îți recompenseze eforturile.

Fulgii de ovăz, un aliment important pentru sportivi

Fulgii de ovăz sunt foarte potriviți în alimentația persoanelor care practică sporturi de anduranță, cum ar fi alergarea, înotul sau ciclismul, dar nu sunt excluși nici din dieta celor care practică și alte sporturi în genul culturismului, pentru că au capacitatea de a oferi organismului energie de durată, datorită conținutului ridicat de carbohidrați complecși, cu absorbție lentă. Pentru a beneficia din plin de proprietățile lor și a-ți îmbunătăți performanța în timpul antrenamentelor, înainte de maraton sau alte competiții sportive, include fulgii de ovăz în dieta ta obișnuită, de la micul dejun și până la prajiturile de case preparate cu ajutorul lor.

Fulgii de ovăz și beneficiile pentru ten

Poți da fulgilor de ovăz și alte utilizări importante pentru frumusețea ta, în afară de includerea în dieta cu fulgi sau tărâțe de ovăz: îi incluzi în prepararea unor măști naturale pentru ten. Crezi că bunicile noastre își păstrau frumusețea cu produse cosmetice profesionale? Nici vorba și nu ar trebui să le cauți nici tu, cel puțin până când nu ai încercat beneficiile măștilor pentru față naturale, care, în plus, te costă mult mai puțin.

Dacă tenul tău este uscat, deshidratat și lipsit de strălucire, poți prepara o mască revigorantă: combină două linguri de fulgi de ovăz și două linguri de apă de trandafiri sau chiar apă simplă, plată imbuteliată sau fiartă și răcită. Amestecă bine până când compoziția se omogenizează și aplică masca pe față cu mișcări circulare. Las-o să stea timp de 20 de minute și apoi clătește cu apă caldă.

Ți-a apărut un cos seara, iar mâine ai o întâlnire importantă? Există un remediu simplu, tot bazat pe fulgi de ovăz. Amesteci o linguriță de fulgi cu apă caldă până când obții o compoziție cremoasă. O aplici pe zona problemă, masezi ușor, tot cu mișcări circulare. O lași să acționeze întreaga noapte, eventual cu un țifon de protecție deasupra, ca să nu murdărești perna pe care dormi. Va face minuni!

Alte utilizari interesante ale fulgilor de ovaz

Scrub natural pentru corp din fulgi de ovăz

Poți crea singur un scrub natural pentru corp combinând trei linguri de fulgi de ovăz, o lingură de sare de mare nerafinată sau zahăr și puțin ulei de măsline. Amestecă până când obții o pastă cu o textură foarte asemănătoare cu cea a produselor de gen din comerț. Granulele de sare și fulgii de ovăz au o acțiune exfoliantă, în timp ce uleiul va ajuta pielea la hidratare. Se recomandă folosirea imediat după duș, pe pielea care este udă, cu porii deschiși.

Atunci când ai pielea iritată din cauza arsurilor solare, erupțiilor cutanate sau pur și simplu când pielea este foarte uscată și te confrunți cu o senzație neplăcută de mâncărime, răsfăță-te într-o baie în care adaugi fulgi de ovăz. Uite cum trebuie să faci: umpli cu fulgi de ovăz un săculeț de pânză subțire sau o bucată de tifon, o legi bine, ca fulgii să nu se răspândească și o ții în apî caldă din cadă timp de o oră, chiar înainte de baie. Vei vedea cât de reconfortant este efectul acestui tratament!

Fulgii de ovăz în alimentația bebelușilor

Multă lume se întreabă cum să aleagă cerealele pentru bebeluși. Să știi că fulgii de ovăz pot fi introduși în dieta micuțului tău încă de la 6 luni, pentru că fac parte din lista de cereale recomandate. Pentru a-i găti poți folosi un aparat special pentru fiert orezul sau, și mai simplu, metoda clasica de fierbere în apă. În funcție de vârsta copilului, îi poți combina cu iaurt sau transforma în piure.

Cele mai simple retete cu fulgi de ovăz

Cu fulgii de ovăz poți prepara niște biscuiți absolut delicioși sau pâine de casă, după modelul scoțian despre care am discutat la începutul expunerii noastre. Vei reuși, de asemenea, să îngroși cremele prea lichide sau pasteurile prea moi.

Rețete inedite cu fulgi de ovăz

Utilizările fulgilor de ovăz în bucătăria ta sunt, așa cum am mai spus, cu sutele. Poți căuta pe internet sau, în funcție de imaginație, compune chiar tu rețete cu fulgi de ovăz. Dacă te simți lipsit de inspirație, iată o rețetă de chifteluțe cu fulgi de ovăz și nuci, extrem de apreciată de consumatorii de produse Sano Vita.

Rețetă chifteluțe din fulgi de ovăz cu nucă

Ingrediente:

  • 4-5 linguri de nucă măcinată
  • 2 căni de fulgi de ovăz fin
  • 1/4 de cană de pesmet
  • 4 linguri de făină de in (seminte de in măcinate în râșnița de cafea)
  • 2 cartofi cruzi, rași pe răzătoarea mică
  • 4 linguri de fulgi de drojdie inactivi
  • 6 caței de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • ½ de linguriță de piper
  • 1 linguriță de amestec ardelenesc măcinat
  • 1 lingură de cimbru pudra
  • 50 ml de ulei de floarea-soarelui presat la rece, ulei de cocos sau de masline
  • apă minerală cât să rezulte un aluat asemanator chiftelelor din carne.

Mod de preparare Rețetă chifeluțe din fulgi de ovăz

Cartofii se rad pe răzătoarea mică, usturoiul se piseaza, se amestecă bine toate ingredientele și se adaugă puțină apă minerală. Se formează chifteluțele, se așază în tavă pe hartie de copt, se dau la cuptorul bine încins timp de 15 minute, apoi se întorc pe partea cealaltă până se coc bine. Se pot servi cu garnitură de orez integral, legume și sosuri. Secretul acestor chiftele constă în condimentarea lor.

Poftă bună!

Declarație nutrițională
per 100g
Valoare energetica
1738kJ/ 413 kcal
Grasimi
6.5 g
din care acizi grasi saturati
0.6 g
Glucide
67.8 g
din care zaharuri
0 g
Fibre
1.1 g
Proteine
12.9 g
Sare
0 g
Fier
4.6 mg (32.8% VNR)
Magneziu
124 mg (33% VNR)
Zinc
3.8 mg (37% VNR)
Vitamina B1
0.7mg (63.6% VNR)
Vitamina B6
0.9 mg (561.4% VNR)
VNR
valoarea nutrițională de referință

Fulgi de ovăz integral (Origine UE).



Alte produse din aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Recenzii

(5/5
20 Jul 2021 (FULGI DE OVĂZ FINI 1 KG) :

Puneti si voi in descriere o poza cu eticheta unde sa se vada clar valorile nutritionale!\nSi doi la mana,produsul acesta nu este pentru diabetici asa cum e bifat mai sus,cum nu este de altfel nici un produs pe baza de grane.\n

Bună ziua! Declarația nutrițională o găsiți aici https://sanovita.ro/fulgi-de-ovaz-1-kg-210.html. Mulțumim!

(5/5
24 May 2020 (FULGI DE OVĂZ FINI 1 KG) :

Acest produs poate contine gluten?

(5/5
20 Feb 2020 (FULGI DE OVĂZ FINI 1 KG) :

Acest produs poate contine gluten, sau garantat e fara gluten?

Produs adăugat la wishlist