Acasă Sport și fitness Vrei sa devii vegana? Afla prin ce schimbari va trece corpul tau, inca din prima zi!

Vrei sa devii vegana? Afla prin ce schimbari va trece corpul tau, inca din prima zi!

0
Vrei sa devii vegana? Afla prin ce schimbari va trece corpul tau, inca din prima zi!

naturaMajoritatea dintre noi vor sa contribuie cumva la imbunatatirea lumii din jur: sa lase in urma o casa, o afacere sau un copil; sa dea – cand se poate – o mana de ajutor celorlalti; sa protejeze mediul, natura si animalele, schimbandu-si alimentatia si devenind vegani. Veganismul este un tip de alimentatie vegetariana prietenoasa cu mediul inconjurator, care exclude complet produsele de origine animala, este apanajul multor vedete internationale (ca Natalie Portman, Jessica Chastain, Pamela Anderson, Benedict Cumberbatch, Peter Dinklage, Joaquin Phoenix, Woody Harrelson, Sia, Moby si Paul McCartney) si ofera avantaje clare pentru sanatate.

Specialistii britanici noteaza ca alimentatia vegetariana (care o include pe cea vegana, alaturi de cea lacto-ovo-vegetariana, pescetariana si flexitariana) este nutritiva si sanatoasa, fiind asociata cu un risc mai mic de boli de inima, hipertensiune, diabet de tip 2, obezitate, cancer si un nivel mai mic al colesterolului. Motivatia o constituie aportul mai mic de grasimi saturate si calorii, combinat cu aportul mai mare de fibre si fitonutrienti cu proprietati de protectie, comparativ cu o alimentatie non-vegetariana.

Daca te gandesti si tu sa devii vegana (indiferent de motivul de la care pornesti – protectia animalelor/mediului, sanatatea proprie, motive religioase), citeste mai intai articolul nostru, pentru a intelege ce schimbari semnificative vor avea loc in organismul tau odata cu asta.

Descopera de ce produsele vegetale ar trebui sa stea la baza alimentatiei tale!

Primele cateva saptamani de veganism

mic dejun veganPrimul lucru pe care il vei observa, cand renunti la produsele animale din alimentatie, va fi un plus de energie. Aceasta vine din indepartarea carnii procesate din peisaj (element comun al multor alimentatii omnivore) si inlocuirea ei cu fructe, legume, seminte si nuci, inseamna mai multe vitamine, minerale si fibre. Dar si din pregatirea in casa a meselor de peste zi (inclusiv pachetul pentru job), cu atentie la ingrediente, in locul alegerii unor gustari si mancaruri la indemana, dar nesanatoase, din oras (covrigi si merdenele ori snitele si cartofi prajiti).

Pe masura ce trec saptamanile, continutul crescut de fibre si fermentarea carbohidratilor din intestin vor aduce schimbari la nivelul tranzitului intestinal, care va fi fie reglat, fie usor deranjat (iritarea acestuia putand sa se calmeze odata cu diversificarea bacteriilor din intestin, care vine odata cu o alimentatie vegana echilibrata, spun studile de specialitate). Oamenii de stiinta cred ca numarul mare de specii de bacterii intestinale poate fi benefic pentru intregul sistem digestiv, facandu-l mai puternic, exact ca in natura.

Tu stii de ce micul dejun este cea mai importanta masa a zilei? Descopera in articolul nostru!

Dupa 3-6 luni de veganism

alimentatie veganaPersoanele care sufera de acnee pot observa, dupa cateva luni bune de veganism, ca au mai putine probleme cu tenul (conform unui studiu din 2010). Dar, in paralel, nivelul de Vitamina D din organism va fi unul scazut – depozitele acesteia din corp ne ajung in jur de doua luni, iar cat de mult iti ajunge Vitamina D depinde de momentul anual in care ai decis sa devii vegana. Daca ai inceput noul stil de viata toamna, atunci iarna trebuie sa nu uiti de alimente fortificate sau de suplimente alimentare de Vitamina D2 (vegana). Aceasta este esentiala in pastrarea sanatatii oaselor, dintilor si muschilor, deficienta ei nu este observata decat atunci cand este prea tarziu si a fost asociata de studii de specialitate cu aparitia canceruluibolilor de inimamigrenelor si depresiei.

In paralel, absenta sarii si alimentelor procesate din bucataria ta va insemna un plus major pentru sanatatea cardiovasculara: prevenind bolile de inima, atacul cerebral si reducand riscul de diabet. Fierul, zincul si calciul pot fi reduse, ca nivel, in cazul veganilor, deci organismul acestora devine expert in absorbtia acestora din intestin, adaptare care poate preveni deficientele in cazul unor vegani; asigura-te ca incluzi in alimentatie produse bogate in acesti nutrienti sau apeleaza la suplimente alimentare, daca nu atingi nivelul optim.

Citeste mai multe despre bronz, soare si Vitamina D!

De la 6 luni de veganism incolo

mere alimentatie veganaCand esti vegana deja de 1 an, trebuie sa te preocupe nivelul de Vitamina B12 din organismul tau. Acesta este un nutrient esential functionarii corecte a celulelor nervoase si sangvine, iar eliminarea produselor animale din alimentatie il poate face disparut complet din peisaj. Evita asta prin alimente fortificate (drojdie inactiva), suplimentele de vitamine sau chlorella. Absenta Vitaminei B12 se manifesta prin lipsa de aer, epuizare, memorie deficitara siintepaturi la nivelul mainilor si picioarelor si poate creste riscurile cardiovaculare, afectand permanent nervii si creierul.

Dupa cativa ani de veganism, oasele tale vor incepe sa observe schimbarea: scheletul uman absoarbe minerale pana la 30 de ani, dupa care procesul se opreste; dupa aceea, corpul utilizeaza calciul din oase, iar sistemul trebuie alimentat continuu prin alimentatie, produse fortificate si suplimente alimentare, pentru ca scheletul sa ramana puternic. Veganii au un risc cu 30% mai mare de fracturi osoase, comparativ cu vegetarienii si omnivorii, spun studiile.

Nu lua nici prea multe suplimente de vitamine si minerale: descopera de ce excesul strica!

Veganismul si stilul de viata

veganismPe langa aceste schimbari de mai sus prin care va trece organismul tau, veganismul presupune si alte modificari, pentru ca veganismul nu este doar o dieta alimentara, este un stil de viata sustenabil si prietenos cu toate animalele. Poti face trecerea treptat, pentru a te obisnui cu disparitia unor mancaruri preferate de pe masa. Retine ca nu trebuie sa devii vegana sperand ca vei slabi si ca va trebui sa te asiguri ca ai un aport corect de proteine, calciu si fier din suplimente alimentare sau surse vegetale (din alimentatie urmand sa iti lipseasca lactatele si ouale). A fi vegan inseamna a cheltui mai putini bani la supermarket si a manca mai putin la restaurant, cand iesi in oras. Dar si a renunta la hainele, posetele si incaltamintea de piele!

Descopera care sunt cei 11 nutrienti vitali pentru orice vegan!

Articolul precedent Muraturi asortate
Articolul următor Gogosari in sos de mustar
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.