Turte pe bază de iaurt vegan, la tigaie

Turte pe bază de iaurt vegan, la tigaie

A venit sezonul rece și, odată cu el, reapare dorința de a avea pe masă mâncare caldă și gustoasă, „ca la mama acasă”. Chiar dacă stilul alimentar, poate, ți s-a schimbat între timp sau dacă ții post, aceste turte vegane pe bază de iaurt îți vor aduce aminte de turtele pufoase abia scoase de pe plită, pe care le făceau mama sau bunica în copilărie.

TIMP DE PREPARARE   40 minute

PORȚII  8

TIP REȚETĂ   Aperitiv

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 2 căni făină de grâu
  • 1 1/3 cană (340g) iaurt simplu vegan
  • 1 linguriță sare
  • 2 lingurițe praf de copt

Pentru uns turtele:

  • 4 linguri (60g) unt vegan de casă (vezi rețeta aici)
  • 3-4 căței de usturoi, zdrobiți
  • 2 linguri ierburi proaspete la alegere (pătrunjel/ coriandru/ mărar)

  Mod de preparare:

  • Într-un castron mare, amestecă bine făina cu praful de copt și cu sarea. Adaugă iaurtul și amestecă până se formează un aluat moale și neted.
  • Împarte aluatul în 8-10 bucăți de dimensiuni egale. Rulează fiecare bucată într-o minge, apoi acoperă-le și lasă-le la odihnit timp de 15 minute.
  • Între timp, prepară amestecul de unt: într-un castron mic, amestecă untul (netopit), usturoiul zdrobit și ierburile. Lasă-le deoparte.
  • Cu ajutorul unui tel, întinde subțire fiecare bilă de aluat
  • Încălzește o tigaie mare antiaderentă la foc mediu-mare. Când tigaia este fierbinte, adaugă un cerc de aluat în tigaia uscată și gătește-l timp de aproximativ 2 minute, până când fundul se rumeneste și apar bulele. Întoarce și continuă să gătești încă 1-2 minute.
  • Scoate turta de pe foc și unge-o imediat cu amestecul de unt.

  Știai că?

  • Majoritatea iaurturilor vegane conțin culturi active, care sunt probiotice sau bacterii intestinale benefice, care susțin o digestie sănătoasă.
  • Dacă vrei să adăugi mai multe proteine ​​în dieta ta, alege iaurtul de soia, deoarece are mult mai multe proteine ​​decât iaurturile din băutură de migdale sau din nucă de cocos. Iaurtul de migdale se află pe locul 2, iar cel de cocos nu conține deloc proteine.
  • Turta poate fi coaptă la cuptor, prăjită, preparată la grătar peste cărbuni fierbinți, gătită pe o tigaie fierbinte sau pe plită metalică. De asemenea, poate fi consumată proaspătă sau ambalată și congelată pentru utilizare ulterioară.
  • În 2018, a fost găsit pesmet carbonizat într-un sit din Iordania, vechi de peste 12.000 de ani – cu aproximativ 4.000 de ani înainte de începerea agriculturii în regiune. Analiza a arătat că provine probabil dintr-o turtă făcută din orz sălbatic, grâu einkorn, ovăz și tuberculi Bolboschoenus glaucus (un fel de papură).

 



2 Comentarii

    • Bună ziua! Nu am încercat această rețetă cu o făină fără gluten, însă cu siguranță funcționează. Ar trebui însă o făină pe care o folosiți și la prepararea pâinii, sau mai bine spus un amestec în proporții experimentate de mai multe tipuri de făinuri (orez, hrișcă, migdale, mei, amidon, etc). Ori, mai sigur este cu o făină preambalată, certificată fără gluten, însă care nu are afânători sau drojdie în compoziție. Vă dorim succes și vă încurajăm să reveniți pentru a ne spune cum au ieșit!

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.