Acasă Sunt în echilibru Tu stii care sunt beneficiile unor relatii de familie si sociale sanatoase?

Tu stii care sunt beneficiile unor relatii de familie si sociale sanatoase?

0
Tu stii care sunt beneficiile unor relatii de familie si sociale sanatoase?

familie bucatarieCei patru membri Beatles cantau pe buna dreptate ca „nu ai nevoie decat de dragoste”, pentru ca relatiile iubitoare cu intreaga comunitate de oameni care ne inconjoara – familia si prietenii – inseamna o viata mai buna pe toate planurile. Apropiatii tin la distanta depresia, te incurajeaza, te scot din carapace, te ajuta la greu, te ajuta sa cresti ca om si in articolul de fata iti explicam concret care sunt beneficiile unei familii unite, unui grup de prieteni si ce spun studiile stiintifice despre legatura intre relatii sociale si viata lunga.

Beneficiile relatiilor sociale puternice

beneficii familie prieteni relatii sociale

Fericirea pe care o simti ca urmare a relatiilor cu ceilalti iti aduce sanatate si stare de bine din punct de vedere: fizic (prin eliberarea de oxitocina/ocitocina, hormon care scade tensiunea, stresul, durerile, anxietatea si creste energia, imunitatea si starea de bine), intelectual (printr-o minte alerta, creativa, care acumuleaza constant informatii si isi dezvolta inteligenta emotionala), emotional (prin scaderea sanselor de a suferi de depresie), spiritual (prin practicarea generozitatii, iertarii, rabdarii si acceptarii) si social (prin dezvoltarea de relatii in care nu se depasesc anumite granite si in care conflictele se rezolva fara a-i rani pe ceilalti).

Prietenii si importanta lor in viata

prieteni„Prietenii sunt familia pe care ne-o alegem singuri” spunea jurnalista si scriitoarea Edna Buchanan si te pot ajuta sa traiesti mult si bine. Analizand mai multe studii legate de dementa, o cercetare din 2009 a descoperit ca un grad mai mare de conectare sociala te poate proteja de aparitia acestei boli. Alt studiu (din 2005) a dovedit ca persoanele cu cei mai multi prieteni traiesc cu 22% mai mult decat cele care nu au un cerc social apropiat, iar o cercetare din 2010 (care a analizat aproape 150 de studii de profil) spune ca oamenii cu legaturi sociale puternice au un risc de mortalitate cu 50% mai mic decat singuraticii.

Familia si importanta ei in viata

mama tata copil„Poti sa iti alegi prietenii, dar nu poti sa iti alegi familia”, vorba scriitoarei Harper Lee (care a semnat romanul „Sa ucizi o pasare cantatoare”). Cu totii ne alegem partenerul de viata alaturi de care vrem sa ne intemeiem o familie. Unii dintre noi isi pot alege chiar si copiii, in cazul in care acestia sunt adoptati. Insa cand vine vorba despre rude… Intr-o familie exista tot felul de caractere, pentru ca toti suntem diferiti: de la un bunic zgarcit nevoie-mare, pana la o verisoara bagacioasa, de la un unchi care discuta mereu politica de Sarbatori, pana la o cumnata care ti-e cea mai buna prietena. Unele familii se inteleg nemaipomenit de bine. Majoritatea au suisuri si coborasuri in ceea ce priveste relationarea. Unele rude nu se inteleg deloc si pot ajunge sa aiba o relatie abuziva si disfunctionala.

Daca te gandesti la diversitatea dintre membrii familiei, la contrastul dintre caractere, la diferentele de varsta si la bucuriile si provocarile lor, vei constientiza ca desi rudele nu ti le poti alege, sta la latitudinea ta sa le accepti, sa le iubesti si sa ti le apropii. Toti trebuie sa invatam sa ne iubim mai mult rudele apropiate – beneficiile pe care familia si timpul petrecut in sanul ei le are in viata noastra sunt de necontestat. Descopera-le pe toate mai jos!

Beneficiile unei familii unite

beneficii familie unita„Iubirea incepe acasa si nu conteaza cat de mult facem, ci cata iubire punem in ceea ce facem”, spunea Maica Tereza. Dragostea este podul care uneste doua margini de teren, fundatia care ofera puterea unei structuri si muzica ce aduce armonie in casa. Intr-o familie in care exista dragoste, membrii acesteia au parte de bunatate, incurajare, apreciere, disciplina, comunicare, incredere, educatie, implicare, responsabilitate, recunostinta, caldura, protectie, bucurie si confort.

O familie inseamna oameni care te iubesc si pe care ii iubesti, care te cunosc pe fata si pe dos si care pot crede in tine mai mult decat o faci tu. Indiferent de ce s-ar intampla, ei vor fi acolo sa te ajute, sa te sfatuiasca, sa iti dea speranta. Familia iti creeaza conditiile sa iubesti si sa fii iubit toata viata, iar timpul investit in intarirea relatiilor de rudenie nu este deloc unul pierdut.

Viata mai lunga

viata lunga prietenieDragostea pentru partenerul de viata si copii nu este doar un sentiment fantastic. Diverse studii la nivel mondial (2000, 2012, 2017, 2019) au concluzionat ca persoanele casatorite si aflate in relatii stabile si iubitoare au o viata mai lunga si mai sanatoasa. Iar o cercetare din 2016 a scos la iveala importanta structurii de familie in copilarie: adultii care au crescut alaturi de ambii parinti au un risc de mortalitate mai mic. Cand acesti copii crescuti intr-o astfel de familie ajung la maturitate, se casatoresc si apoi isi pierd partenerul de viata, vaduvia are un efect de destabilizare si de stres, riscul mortalitatii crescand – comparativ cu adultii care au copilarit fara ambii parinti.

Legaturi de familie puternice

Orice tip de activitate facuta in familie, oricand de mundana ar fi, intareste legatura dintre membrii acesteia: de la jocuri de societate si gradinarit, la mersul la cumparaturi si in vacante. Daca sunteti impreuna, va veti simti mai apropiati emotional si familia voastra va fi mai sanatoasa.

Fratii iti vor fi alaturi pe viata

fratiPentru multi dintre noi, rudele apropiate sunt persoanele care ne sunt aproape pe tot parcursul vietii, mai ales in cazul fratilor si surorilor. Orice psiholog iti poate spune ca, daca nu esti singur la parinti, vei creste intr-o atmosfera de competitie pentru atentia parintilor si de auto-diferentiere – tendinta evolutiva innascuta, de care nu suntem constienti. Parintii sunt cei care trebuie sa stie cum sa managerieze competitia frateasca, fara a incuraja rivalitatea. Odata plecati de acasa, aceasta trebuie lasata in urma, pentru ca este important de inteles ca o sora sau un frate iti vor fi alaturi mai multa vreme decat parintii, stiu exact cum esti, ce ai de ascuns, ce ai vrea sa uiti, iti pot oferi cel mai mare sprijin si iti pot fi cei mai buni prieteni.

Inveti sa rezolvi conflictele

Orice familie trece prin momente de conflict si are parte de certuri, ceea ce le permite membrilor sa isi exprime sentientele si nemultumirile. Rezolvarea intr-o maniera constructiva a acestora, medierea si intelegerea omului de langa tine te ajuta sa fii un adult intelegator, iertator, care stie cum sa calmeze un conflict si cum sa iasa din el cu mainile curate.

Baze morale si sociale solide

familie excursieCea mai importanta influenta pe care o persoana o experimenteaza inca din primii ani de viata este aceea a familiei. Aici se formeaza primele amintiri si tot aici copiii invata cum sa relationeze cu lumea din jur, care sunt valorile si principiile morale de baza, proverbialii 7 ani de acasa fiind plini de lectii importante despre cum sa traiesti, sa faci curat, sa mergi la cumparaturi, sa construiesti ceva, sa fii prietenul cuiva, sa te distrezi… Experienta din familie este cea care influenteaza viitorul copilului, aici va invata sa fie un om cu un anume cod moral si o anumita disciplina interioara.

Rezultate bune la invatatura

Succesul academic al unui copil este asociat cu ajutorul primit din partea parintilor, la nevoie, inca din primii ani de gradinita. Transmite-i celui mic cat de valoroasa este o educatie, incurajeaza-l, descoase-l in legatura cu cea a invatat nou in fiecare zi, implica-te cat trebuie si nu cere mereu rezultate perfecte.

Viitori parinti de nota 10

parinte copilTimpul petrecut in familie ajuta orice copil sa isi dezvolte propriile abilitati parintesti. Copiii invata imitand ceea ce vad in jur, deci o familie care ofera un exemplu bun celor mai mici membri ai ei le da acestora cel mai bun start in viata.

Mai putine probleme de comportament

Comunicarea in cadrul unei familii descurajeaza problemele de comportament ale membrilor ei. Copiii care vor invata de mici cum sa isi rezolve dilemele apeland la ajutorul parintilor, cum sa scape de anxietate si furie discutand despe asta, vor continua sa faca la fel in adolescenta si nu vor fi predispusi la acte distructive si violente, la a face abuz de substante (fumat, alcool, droguri).

Copii mai fericiti si mai sanatosi

copil familieCopiii depind de parinti pentru protectie, pentru satisfacerea nevoilor de baza, in familie se formeaza sentimentul de apartenenta, siguranta ca suntem iubiti, care transforma orice persoana intr-una fericita. O relatie familiala sanatoasa inseamna adesea obiceiuri alimentare si de viata sanatoase. Daca suntem invatati din copilarie sa ne gatim singuri mancarea, sa consumam fructe si legume, sa bem apa si sa facem miscare, vom creste mai sanatosi si vom ajunge adulti care au – la randul lor – o familie sanatoasa.

Citeste si articolul nostru cu 10 sfaturi pentru alimentatia sanatoasa a copiilor!

Copii independenti si increzatori

O familie functionala iti construieste increderea in sine, te determina sa te valorizezi cum trebuie, fara a-i devaloriza pe altii, sa fii auto-suficient si independent – abilitati de valoare care te ajuta sa rezisti intr-o lume plina de frustrari si probleme.

Sanse mai mari de success in viata

incredere in sine copilRudele iti dau radacini si trebuie sa te ajute sa iti intinzi si aripile, pentru a deveni o persoana de succes. Un mediu familial stabil inseamna liniste psihica si fizica, care iti permite sa te dezvolti ca persoana, sa-ti accesezi potentialul si sa ai succes la scoala si in viata.

Cum poti avea relatii de familie mai bune?

Familiile fericite si echilibrate au legaturi puternice, create si protejate de parinti. Pentru a crea o fundatie familiala ferma, urmeaza sfaturile de mai jos:

  • Acorda mai mult timp si atentie familiei. Dragostea inseamna timp dedicat celuilalt –conversatii zilnice (fata in fata sau virtuale, pe smartphone), luatul mesei impreuna, curatenie casnica facuta in grup, planificarea unei iesiri/vacante, crearea de amintiri comune.

  • Comunica pozitiv prin ascultare, exprimarea gandurilor si parerilor intr-un mediu sigur, deschiderea de a vorbi despre lucruri sensibile, oferirea de sprijin si intelegerea parerii celorlalti.

dragoste iubire

  • Transmite afectiune si recunostinta membrilor familiei, prin cuvinte de incurajare, lauda si compasiune, reaminteste-le constant cat de mult ii iubesti, multumeste-le de fiecare data cand este cazul.

  • Invata sa ierti si sa iesi din situatiile tensionate in asa fel incat niciunul dintre cei implicati sa nu fie ranit. Gandeste-te cat va conta cearta respectiva peste 1-5 ani si treci peste.

  • Stabileste limite clare si rezonabile in ceea ce priveste comportamentul si lucrati impreuna pentru a mentine pacea in familie.

  • Nu uita de timpul pentru tine. Suntem fiinte sociale, dar avem nevoie sa stam si singuri, sa luam o pauza numai pentru noi, in care sa facem ceva care ne prieste.

„In viata de familie, dragostea este uleiul care usureaza frictiunea, cimentul care leaga si muzica aducatoare de armonie” – Friedrich Nietzsche

Articolul precedent Budinca de zmeura – reteta video
Articolul următor Sos de branza vegan
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.