Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Totul despre Vitamina A: beneficii, surse, doza recomandata

Totul despre Vitamina A: beneficii, surse, doza recomandata

0
Totul despre Vitamina A: beneficii, surse, doza recomandata

morcovi vitamina aVitaminele sunt molecule ce contin micronutrienti esentiali, de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona corect si care nu sunt sintetizati de corp fie deloc, fie nu in cantitati suficiente, astfel incat trebuie obtinuti din alimentatie. Cele 13 vitamine necesare metabolismului nostru sunt urmatoarele: Vitamina A (retinoide si carotenoide), Vitamina B1 (tiamina), Vitamina B2 (riboflavina), Vitamina B3 (niacina), Vitamina B5 (acid pantotenic), Vitamina B6 (piridoxina), Vitamina B7 (biotina), Vitamina B9 (acid folic), Vitamina B12 (cobalamina), Vitamina C (acid ascorbic), Vitamina D (calciferoli, Vitamina E (tocoferoli si tocotrienoli) si Vitamina K (chinone).

Odata cu articolul de fata, incepem – pe blogul SanoVita – o serie de materiale despre aceste vitamine de care avem toti nevoie zilnic, pentru o viata sanatoasa. Prima pe lista este Vitamina A: iti spunem la ce sisteme biologice ia parte, care este doza zilnica recomandata (DZR), din ce surse alimentare iti poti asigura necesarul zilnic si cum se manifesta deficienta ei in organism.

Ce este Vitamina A?

vitamineVitamina A este liposolubila  (solubila in grasimi), prezenta in mod natural in numeroase alimente si disponibila in 2 forme in alimentatia umana: Vitamina A preformata (retinol, retinal si acid retinoic, folosite ca atare si absorbite din surse animale – lactate, peste, carne) si provitamina A/carotenoidele (alfacaroten, betacaroten, beta-criptoxantina, convertite in forme active in corp si absorbite din surse vegetale – fructe, legume). Suplimentele alimentare de Vitamina A contin, de obicei, acetat de retinol, retinol palmitat (Vitamina A preformata), betacaroten (provitamina A) sau o combinatie a acestora.

Absorbtia ei se realizeaza la nivelul intestinului subtire, in prezenta sarurilor biliare si a mineralelor, ulterior – deoarece este liposolubila – acesta vitamia fiind depozitata de corp in ficat.

De cata Vitamina A ai nevoie?

legume cu frunze veriDoza zilnica recomandata de catre medici apropo de aportul de Vitamina A depinde de varsta si sex si se masoara in micrograme de RAE (achivalenti activitate retinol). Vitamina A se poate masura si in unitati internationale (UI), cu mentiunea ca 1 UI de retinol/betacaroten din suplimente alimentare = 0,3 mcg RAE si 1 UI de betacaroten din surse alimentare = 0,05 mcg RAE.

  • 0-6 luni: 400 mcg RAE
  • 7-12 luni: 500 mcg RAE
  • 1-3 ani: 300 mcg RAE
  • 4-8 ani: 400 mcg RAE
  • 9-13 ani: 600 mcg RAE
  • femei adulte: 700 mcg RAE
  • barbati adulti: 900 mcg RAE
  • femei insarcinate: 770 mcg RAE
  • femei care alapteaza: 1.300 mcg RAE

Ce alimente contin Vitamina A?

morcovi broccoliVitamina A se regaseste in mod natural in: legume galbene/portocalii si cu frunze verzi (spanac, kale, broccoli, morcovi, dovleac, cartofi dulci, ardei), fructe galbene/portocalii (caise, pepene galben, mango), fasole ochi negri, suc de rosii, fistic, ficat, peste si ulei de peste, carne de pui, lactate, oua.

Alege fisticul crud, pentru un produs bogat in Vitamina A!

fistic-crud-150g

100 g de fistic crud contin 11% din doza zilnica recomandata de Vitamina A. In plus, fisticul are 0 colesterol, grasimi nesaturate, vitaminele B1 si B6, minerale (cupru, mangan, fosfor, magneziu, potasiu, fier).

Care sunt beneficiile Vitaminei A asupra sanatatii tale?

De cate ori nu ti s-a intamplat, in copilarie, sa primesti un morcov curatat de la mama ta, in timp ce gatea in bucatarie, cu indemnul „Ia si mananca, sa ai ochi de pisica”? Avea mare dreptate – morcovii contin betacaroten, antioxidant care este convertit in corp in Vitamina A, necesara unei vederi de nota 10. Dar si functiei imunitare si de reproducere, comunicarii celulare si organelor majore ale corpului tau. Descopera toate beneficiile pe care le are Vitamina A pentru tine, mai jos:

ochelari vedere

  • iti protejeaza ochii – este necesara convertirii luminii care ajunge la ochi intr-un semnal electric, trimis creierului, previne cecitatea nocturna si declinul vizual care apare odata cu inaintarea in varsta (ca degenerescenta maculara)

  • sprijina sanatatea sistemului imunitar – joaca un rol vital in mentinerea apararii naturale a corpului tau (barierele mucoase din ochi, plamani, stomac), in productia si functionarea leucocitelor (care elimina patogenii din sange)

  • reduce simptomele pojarului – copii care nu au destula Vitamina A se imbolnavesc de forme mai grave de pojar

acnee

  • reduce riscul de acnee – Vitamina A echilibreaza supraproductia de keratina din foliculi (care poate produce blocaje la nivelul pielii si creste sansele aparitiei acneei)

  • sprijina sanatatea osoasa – este necesara pentru cresterea si dezvoltarea corecta a oaselor, reduce riscul de fracturi

  • poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer – joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase (de prostata, plamani, vezica urinara, cervical, limfom Hodgkin)

  • promoveaza sanatatea sistemului reproducator – ajuta femeile si barbatii, asigura cresterea normala a embrionului in sarcina

Descopera 15 vitamine si minerale esentiale in sarcina, pentru mama si copil!

Cum se manifesta deficienta de Vitamina A?

vedereO alimentatie echilibrata iti asigura un aport sanatos de Vitamina A, dar exista grupuri mai predispuse la deficienta, cand vine vorba despre aceasta vitamina: bebelusii nascuti prematur, copiii si femeile insarcinate/care alapteaza, persoanele care sufera de fibroza chistica. Lipsa de Vitamina A se manifesta prin: scaderea acuitatii vizuale (si ochi uscati, inflamati, care ustura); probleme digestive (infectii intestinale, diaree); piele uscata, imbatranita, solzoasa; infectii la nivelul sistemului respirator; boli ale aparatului reproductiv; avort spontan.

Poti consuma prea multa Vitamina A?

Ca in orice alt domeniu, prea multa Vitamina A (de obicei, sub forma de suplimente alimentare) strica. Hipervitaminoza A poate provoca tulburari de vedere, ameteli, stari de lesin, greata si varsaturi, anorexie si pierdere in greutate, dureri de cap, sangerari la nivelul gingiilor, oase si articulatii, iritabilitate, descuamarea sau ingalbenirea pielii, caderea parului si alopecie, hipertensiune, coma sau chiar deces.

De aceea este extrem de important sa iei suplimente de Vitamina A doar dupa ce ai cerut sfatul medicului si iti cunoaste istoricul medical (femeile insarcinate, bolnavii de ciroza si alte afectiuni hepatice, alcoolism cronic sau insuficienta renala cronica sunt grupurile supuse celui mai ridicat nivel de risc)!

Prea multe vitamine si minerale strica. Descopera ce se intampla cand faci exces!

Articolul precedent Supa vietnameza pho
Articolul următor Tort bundt (cu dovlecei si ciocolata)
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.