Acasă Wellness și stil de viață sănătos Totul despre stilul de viata minimalist, inspirat de Marie Kondo

Totul despre stilul de viata minimalist, inspirat de Marie Kondo

0
Totul despre stilul de viata minimalist, inspirat de Marie Kondo

minimalismPe langa o viata traita in armonie cu natura si echilibrata din punct de vedere alimentar, de cativa ani incoace Internetul ne indeamna sa ne si simplificam stilul de viata si sa abordam o filosofie din al carei peisaj lipsesc muntii de obiecte. Stiai ca, in medie, o gospodarie americana contine peste 300.000 de obiecte, iar un studiu britanic a calculat ca, in medie, copiii din Marea Britanie au 238 de jucarii, dar se joaca zilnic doar cu 12?

Centrala simplificarii amintite mai sus este „metoda KonMari” (creata de Marie Kondo), care incurajeaza eliminarea din casele noastre a tuturor lucrurilor in exces, care nu ne creeaza bucurie (haine, incaltaminte, obiecte de decor sau pentru gatit, etc.). Dar este oare acest indemn spre simplitate universal valabil, inteles si aplicat corect? Ne face minimalismul cu adevarat mai fericiti? Hai sa descoperim impreuna, in articolul de mai jos!

Ce-i mult strica

incaltaminteSa spunem ca ai crescut cu o singura pereche de sandale, una de incaltari sport si una de bocanci, pentru ca parintii tai nu isi permiteau sa iti cumpere mai multe, asa ca le foloseai pana iti crestea piciorul sau se stricau – si abia apoi primeai unele noi. Ca nu aveai acasa o biblioteca mare, asa ca devorai la foc automat cartile imprumutate de la biblioteca scolii. Sau poate ca mereu ti-ai imaginat ca vrei creste mare si iti vei umple casa de decoratiuni interioare vintage. Mai mult ca sigur ai ajuns un adult care isi doreste tot ce i-a lipsit in copilarie; deci iti permiti acum tone de rochii, posete, pantofi sport, tricouri polo, carti de la librarii online, magneti de frigider din toate vacantele in care ai fost si ii cumperi copilului tau toate jucariile pe care si le doreste.

In mintea ta, fiecare noua achizitie te aduce cu un pas mai aproape de „viata perfecta” a cunoscutilor, a vedetelor de pe Instagram sau vazuta in filme. Si vine la pachet cu o injectie naturala de dopamina, care dispare dupa ce produsul este scos din ambalaj si depozitat la locul lui. Daca ajungi dependenta de cumparaturi si nu de experiente, te poti trezi cu un sifonier gata sa plezneasca, un pantofar neincapator pentru toata incaltamintea proprie (pe care oricum nu ajungi sa o porti niciodata), mult prea multe esarfe si o colectie de cosuri impletite pe care nu mai ai unde sa le indesi. Si, cu toate astea, stai in continuare cu ochii pe site-urile si magazinele preferate, pentru a-ti mari achizitiile…

Despre minimalismul contemporan

dulap cu haineSocietatea contemporana ne antreneaza de mici sa credem ca mai mult inseamna mai bine si ca ce avem deja nu valoreaza cat noile lucruri aparute constant in reclame. Dar minimalismul combate asta, explicand ca nu avem nevoie de atat de multe. Aceasta noua atitudine sociala si-a imprumutat numele de la miscarea artistica avangardista americana din anii ’60. Si a devenit un subiect discutat de vreo 10 ani incoace.

In 2010, prietenii Joshua Fields Millburn si Ryan Nicodemus s-au lasat de job-urile corporatiste cu salarii lunare de 6 cifre pentru o viata mai simpla: cu mai putine lucruri in jur, avand relatii si alimentatii mai sanatoase, cei doi au devenit „The Minimalists” (in traducere, „Minimalistii”), s-au apucat de blogging, au scris 3 volume despre minimalism si au aparut intr-un documentar („Minimalism: A Documentary About the Important Things”). Mai celebru decat cei doi a fost Steve Jobs, care a vazut minimalismul ca pe un lifehack: se imbraca mereu la fel de simplu si a fost pionierul produselor Apple simpliste ca aspect.

Ce este „metoda KonMari”?

marie kondo siteSolutia acestui stil de viata este minimalismul, definit printr-un lifestyle in care fericirea este adusa de mai putine obiecte, iar cele pe care le posezi deja sunt vazute cu alti ochi. Iar intruchiparea ei contemporana este Marie Kondo. Consultant si autor de origine japoneza, Kondo (35 de ani) a scris 4 carti despre organizare, are o emisiune Netflix nominalizata la Emmy („Tidying Up with Marie Kondo”, 2019) si este considerata un guru in domeniu. „Metoda KonMari” presupune adunarea laolalta a tuturor obiectelor din casa (pe categorii – imbracaminte, carti, acte, diverse, amintiri), pastrarea celor care „creeaza bucurie” si aranjarea lor intr-o maniera ordonata.

Asa poti ajunge sa ai un sertar cu sosete aliniate si vizibile dintr-o privire, sa scapi de tona de tricouri nepurtate de ani buni sau sa tii toate actele casei intr-un folder organizat. Kondo este inspirata de religia shintoista si crede in ideea de a transforma propriile lucruri in comori, in a le conferi valoare si ordine, pentru a avea o viata mai implinita. Cu alte cuvinte, crede atat in importanta bunurilor materiale, cat si in fericirea care poate fi obtinuta fara ele.

bucatarie aglomerataIdeea de a face ordine in casa si a obtine instantaneu echilibru si fericire este legata de dorinta pentru o lume mai simpla, mai autentica. Oare am fi mai fericiti fara tot ce ne aduce societatea moderna? Acumularea materiala inseamna stabilitate, pentru toti dintre noi: casa ta si un loc de munca longeviv sunt o garantie impotriva instabilitatii economice, o garantie pentru un viitor sigur, o garantie ca detii controlul. Pentru unele persoane, minimalismul paote fi terapeutic, o exorcizare a trecutului si o usa deschisa spre un viitor mai bun.

Alternative la minimalism

palariiDar acumularea de bunuri materiale (produse in masa si accesibile ca pret) este adanc inradacinata in AND-ul vesticilor (nu degeaba au mall-uri din anii ’50) si pentru est-europeni (inclusiv romani) este un semn ca „s-au ajuns”. Trecerea de la consumul in masa si fast fashion la o viata minimalista nu este, prin urmare, atat de usoara. In plus, se pune intrebarea daca aceasta idee este potrivita pentru toata lumea? Ce te faci daca ai sute de carti si ti se pare ca „metoda KonMari” este o tirada impotrivia culturii si valorii cuvantului scris? Sau daca pasiunea ta in viata este colectionarea de palarii?

Si cum ramane cu magazinul online pe care Kondo l-a lansat in toamna lui 2019 si care a fost considerat de multe voci drept o tradare masiva a metodei? Desi predica impotriva excesului de obiecte, asiatica vinde pe Internet in jur de 150 de produse scumpe, care ii creeaza ei bucurie, explicand ca „scopul ordinii in casa este acela de a face loc pentru obiecte, oameni si experiente cu semnificatie” – ca un difuzor de ulei esential de 119 $, o periuta de unghii de 18 $ sau un polonic de 96 $. „Femeia care si-a construit cariera convingand idiotii burghezi sa renunte la mizeriile lor le vinde acum mizerii noi, de care nu au nevoie”, scria la acea vreme un utilizator pe Twitter, blamand-o pe Kondo pentru miscarea vazuta drept consumerista.

dormitor copiiDin ce in ce mai multe voci spun ca minimalismul nu este pentru toata lumea. Da, intr-o lume ideala toti am polua cat mai putin mediul, am purta cat mai multi ani aceleasi haine, am cumpara de la piata in pungi refolosibile si de la supermarket in recipiente de sticla, ne-am defini si autovaloriza nu prin ce posedam, ci prin experientele traite – vacante, excursii, ateliere de gatit, cadouri experientiale (un zbor cu balonul, de exemplu). Dar unii dintre noi isi spun ca „Life is short. Buy the shoes” (in traducere, „Viata este scurta. Cumpara pantofii”) si se rasplatesc prin cumparaturi online (cu masura). Altii isi umplu peretii de fotografii inramate cu familia si asta le infrumuseteaza si echilibreaza viata.

Concluzie

haine in ordineNu uita ca suntem liberi sa ne alegem lifestyle-ul potrivit pentru noi. Daca sfaturile asiaticei ti se par interesante, pune-le in practica (si bucura-te si de banii economisiti odata ce nu mai cumperi lucruri noi). Daca iti place stilul auster, scandinav, decoreaza-ti casa asa. Daca vrei sa protejezi mediul si animalele, mananca doar produse vegane, cumpara doar imbracaminte din materiale organic si recicleaza tot ce poti. Daca te simti mai apropiata de ideea nordica de „viata confortabila”, descopera mai multe despre „hygge” („intimitate confortabila”, definita de danezi drept starea pe care o ai acasa, inconjurat de cei dragi), „lykke” („fericirea” daneza) si „lagom” (ideea suedeza de a avea destul si a trai cu auto-control, facand doar esentialul).

Minimalismul inteles ca promovarea lucurilor de valoare in viata (relatia cu prietenii, dezvoltarea personala, alimentatia sanatoasa, experientele care te invata ceva nou) este de preferat trucurilor oferite de „metoda KonMari”, care s-a transformat intr-un produs consumerist (ofera iluzia alegerii, dar iti limiteaza universul casnic).

Descopera 5 pasi pentru a aduce echilibrul in viata ta!

Articolul precedent Bacon vegan (din morcovi)
Articolul următor Salata de dovlecei, cu maioneza de post
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.