Tort din arpacaș

0
Tort din arpacaș

Tort din arpacaș

Dacă prima mâncare ce-ți vine în minte când te gândești la arpacaș estec coliva, află că gândim la fel 😉 Credem, însă, că o mare nedreptate i se face acestui aliment obținut prin decojirea boabelor de grâu, tocmai fiindcă este folosit în atât de puține rețete. De aceea, chef Daniela Dan vine și de data aceasta cu o nouă rețetă de desert pe bază de arpacaș, bun pentru gusturile și bucătăria tuturor.

TIMP DE PREPARARE   25 minute 

PORȚII  13-15

TIP REȚETĂ   Desert

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 400 g arpacas
  • 1,7 L apă
  • 100 – 150 g zahăr brut
  • ½ linguriță sare
  • 300 g nucă, măcinată grosier
  • 80 g biscuiți măcinați foarte fin
  • ½ lingură esență rom
  • ½ lingură esență vanilie
  • ½ lingură esență lămâie
  • Sucul de la jumătate lămâie

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

  Mod de preparare:

  • Arpacașul se spală bine în mai multe ape reci, până când ultima apă este limpede.
  • Într-o oală încăpătoarese pune apă, arpacașul spălat și sarea. Pentru început, se fierbe la foc mediu spre mare, fără capac. Se strânge spuma care se formează. Încă nu este nici un pericol ca grâul să se prindă.
  • Când grâul a început să fiarbă, dați focul la mic spre mediu și continuați fierberea până când apa se absoarbe complet iar boabele de arpacaș se umflă (sunt înflorite).
  • Atenție: amestecați mai mereu arpacașul pentru că se prinde foarte repede.
  • Testați boabele de grâu ca să vedeți dacă sunt fierte suficient: luați de pe fundul oalei câteva boabe și vedeți dacă sunt moi. Atunci este gata. Se mai continuă fierberea pentru încă 5-10 minute, moment în care adăugăm zahărul brun, amestecând bine.
  • Se ia de pe foc și se adaugă sucul de lămâie și esențele. Se pune la răcit cu capacul deasupra.
  • Când este complet răcit, se adaugă nuca măcinată și se amestecă foarte bine. Aceasta este cremoasă, aromatizată și bine legată.
  • Pe un platou, se așează cercul (fără fund) de la o formă rotundă. Se adaugă compoziția din arpacaș, presând foarte bine și nivelând bine partea de deasupra. Se lasă la frigider 2-3 ore (sau de seara până dimineață).
  • Pentru servire, se desface cercul cu grijă ca să nu se rupă și se decorează cu biscuiți.
  • Se servește după preferință.

  Știai că?

  • Arpacașul nu este foarte bun doar în alimentație, ci poate fi folosit si în retetele de înfrumusetare? Cu ajutorul unui pumn de arpacaș, măcinat și apoi fiert în puțină apă, poți să pregătești o mască purificatoare, cu efecte spectaculoase pentru tenul tău.
  • Grație faptului că ajută la stabilizarea glicemiei, arpacașul este un aliment nu doar permis, ci chiar recomandat – în doze moderate, desigur – persoanelor care suferă de diabet.
  • Arpacașul conține vitamine din complexul B, care ajută la buna funcționare a sistemului nervos.

 

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Tort din arpacas
Autor
Publicat la
Timp preparare
Articolul precedent Cum adaptăm alimentația copiilor la școala online?
Articolul următor Batoane de cereale
Pasiunea pentru bucătăria vegană a început din dorința de a-și hrăni sănătos familia. Treptat, după o serie de cursuri de formare și multe ore petrecute în bucătărie, pasiunea a evoluat spre profesie. Chef Daniela iubește să combine gusturi, culori, arome și texturi. Dacă ai dileme legată de rețete, gust, asocieri culinare, forme de prezentare, Daniela este omul potrivit căruia să îi ceri o opinie. Și garantat ți-o va da abia după ce o va fi testat în bucătăria proprie, unde zilnic se întâmplă multă magie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.