Suc de pepene roșu, cu lămâie și mentă

Suc de pepene rosu cu gheata și lime

Dacă e vară, e răsfăț cu pepeni – roșii sau galbeni, foarte dulci sau potriviți, dungați sau verzi. Piețele, tarabele, magazinele, pivnițele, beciurile, grădinile sunt pline până în toamnă de lubeniță sau lebeniță, pepene verde sau harbuz, cum i se mai spune prin Moldova.

De obicei, acasă îl savurăm în forma lui simplă și cărnoasă, însă fructul-vedetă al verii a stârnit imaginația bucătarilor din toată lumea și a fost prelucrat în timp în diverse preparate și combinații, de la foarte simple la foarte sofisticate. Chef Daniela Dan ne propune o rețetă pe care oricine o poate face acasă – un suc de pepene roșu, cu lămâie și mentă. Triplă misiune îndeplinită: hidratare, răcorire și vitaminizare.

TIMP DE PREPARARE   5 minute

PORȚII   3

TIP REȚETĂ   Băutură răcoritoare

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente rețetă suc de pepene roșu

  • 3 kg miez de pepene roșu
  • sucul de la 4 lămâi
  • 30g mentă proaspătă
  • gheață și lime (pentru servire)

  Mod de preparare suc de pepene roșu

  • Se îndepărtează semințele miezului de pepene și se taie în bucățele. Dacă ai un pepene mai mare, poți folosi restul cubulețelor și la alte rețete, cum ar fi deliciosul șerbet de pepene roșu.
  • Bucățelele se pun în robotul de bucătărie împreună cu sucul de lămâie și se amestecă pentru 1 minut.
  • Sucul trebuie apoi strecurat printr-un tifon într-un vas larg.
  • În vas se adaugă menta, după care se lasă pentru 2 ore la frigider, pentru a-și combina aromele.
  • Se servește rece, împreună cu gheață și o felie de lime.

  Știai că?

  • Pepenele este în mare parte apă, aproximativ 92%, și este plin de vitamina A, B6 și C, aminoacizi și antioxidanți.
  • De fapt, pepenele rosu este unul dintre alimentele cu cea mai mare concentratie de licopen (care dă și culoarea roșie), având un rol foarte important ca antioxidant în prevenirea mai multor afecțiuni ale organismului, cum ar fi cancerul de sân, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odată cu îmbătrânirea, cataracta sau bolile cardiovasculare. De asemenea, licopenul absoarbe atât radiațiile UVA, cât și UVB, astfel că pepenele roșu este un aliment cu potențial fotoprotector (află ce alte alimente au acest rol din acest articol).
  • Pepenele a fost cultivat prima oară în Africa, acum 5000 de ani pentru a fi folosit drept sursă de hrană și mâncare, iar pepenele de desert (cel pe care il consumăm noi acum) a apărut în țările mediteraneene acum circa 2000 de ani.
  • În Japonia fructele sunt considerate un lux și sunt des folosite drept cadouri. Acolo se cresc pepeni pătrați, crescuți special pentru a fi dăruiți.
  • Lămâile joacă un rol foarte important în prevenția pietrelor la rinichi, grație acidului citric. Acestea au un nivel crescut de vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]



LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.