Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Studiu: gemeni identici au comparat dietele vegana si omnivora. Ce spun rezultatele?

Studiu: gemeni identici au comparat dietele vegana si omnivora. Ce spun rezultatele?

0
Studiu: gemeni identici au comparat dietele vegana si omnivora. Ce spun rezultatele?

gemenii ross si hugo turnerEste clar ca dietele bazate pe plante sunt mai populare ca niciodata, iar documentarele vegane joaca un rol important. Ideea ca sportivii de performanta pot avea o alimentatie vegana a fost popularizata prin intermediul unor documentare controversate, ca „The Game Changers” (2018, printre ai carui producatori s-a numarat regizorul James Cameron).

Nimeni nu poate testa in paralel, pe propria piele, ce impact are o alimentatie omnivora vs. una vegana, dar o pereche de gemeni identici din Marea Britanie ne-a dat o mana de ajutor: la inceputul lui 2020, Ross si Hugo Turner (31 de ani) au decis sa compare cele doua tipuri de alimentatie timp de 3 luni, rezultatele obtinute aratand clar diferenta. In articolul de astazi iti povestim toate detaliile legate de studiul lor si isi dezvaluim concluziile acestuia.

Descopera motivatiile personale si parerea sociologilor apropo de alimentatia vegana, pe blogul Sano Vita!

Alimentatia vegana vs. alimentatia omnivora

experiment gemenii ross si hugo - foto inceputPe 10 ianuarie, gemenii britanici Ross si Hugo Turner anuntau, intr-o postare pe pagina proprie de Instagram (instagram.com/theturnertwiins, sursa imaginilor din acest articol), ca isi propun sa descopere diferentele intre dieta omnivora si cea vegana, printr-un program de anduranta de 12 saptamani. Ross urma sa urmeze un regim alimentar omnivor, iar Hugo – unul bazat pe plante. In aceste 3 luni, toate mesele zilnice le-au fost trimise de catre o companie britanica specializata in alimentatie sanatoasa (numarul de calorii fiind egal, cu o diferenta de maximum 50 kcal) si amandoi s-au antrenat 5-6 zile/saptamana, in diverse sali de sport din Londra.

Gemenii si-au monitorizat diferentele la nivel sangvin (cu ajutorul Departamentului de Cercetare a Gemenilor de la King’s College, din Londra) si prin masuratori frecvente Boditrax (care analizeaza raportul intre muschi si grasime, rata bazala metabolica si IMC), iar pe 3 martie au tras linie si au adunat.

studiu gemeni turner sportCine sunt Hugo si Ross Turner?

Hugo si Ross Turner sunt porecliti „aventurosii porcusori de Guineea”, datorita pasiunii lor pentru aventura si stiinta. Fratii detin 2 recorduri mondiale: au facut parte din cea mai tanara echipa de 4 persoane care a vaslit de-a latul Oceanului Atlantic si sunt primii gemeni care au traversat astfel un ocean (in 2011, timp de aproape 42 de zile). In 2015, au escaladat cel mai inalt varf montan din Europa (Elbrus, 5.642 m), pentru a compara echipamentele de escalada vechi de 100 de ani cu cele moderne. Asta dupa ce, cu un an inainte, incercau acelasi lucru in Groenlanda. Au ajuns in cele mai inaccesibile puncte de pe 3 continente (Australia, America de Sud si de Nord), in numele cercetarii, cauzelor caritabile si explorarii. La final de 2019, Ross a testat dieta bogata in grasimi (slabind 3 kg), iar Hugo – pe cea bogata in carbohidrati (ingrasandu-se cu 3 kg).

aventurierii ross si hugo turner

Cea mai recenta aventura marca Turner a fost studiul amintit anterior. La finalul calatoriei lor de transformare la nivel de alimentatie, gemenii Turner au stat de vorba cu revista „Men’s Health” si site-ul Insider.com, povestindu-si parcursul si modul in care se simt acum. „Am vrut sa eliminam preconceptiile si parerile personale si sa analizam situatia la nivel genetic. Putem folosi stiinta, pentru ca suntem gemeni identici din punct de vedere genetic, deci ne putem compara in situatii extreme”, a povestit Ross, pentru Insider.com.

Ce a descoperit studiul gemenilor?

  • Hugo (dieta vegana) – la inceput, cantarea 84 kg (din care 13% grasime), a scapat de aproape 2 kg de grasime si a castigat masa musculara, iar la final cantarea 82 kg (din care 12% grasime); dupa 12 saptamani, i-a scazut nivelul colesterolului (de la 5,9, la 4,9), dar si libidoul; in schimb, a avut mult mai multa energie la sala, fara oscilatii ale glicemiei (pentru ca in loc de gustari cu zahar adaugat a mancat nuci si fructe); i s-a modificat microbiomul intestinal, reducandu-i-se diversitatea microbiana, ca numar (probabil din cauza schimbarii bruste a dietei si a duratei relativ scurte a experimentului)

  • Ross (dieta omnivora) – la inceput, cantarea 79 kg (din care 13% grasime), s-a ingrasat cu 1,8 kg de grasime si 4,5 kg de masa musculara, iar la final cantarea 85,7 kg (din care 15% grasime); dupa 12 saptamani, si-a mentinut nivelul colesterolului (6,5, destul de ridicat); i se facea foarte foame la 10:00-11:00, iar glicemia ii oscila constant; i s-a modificat microbiomul intestinal, reducandu-i-se si lui diversitatea microbiana, dar mai putin ca in cazul fratelui sau

    gemenii ross si hugo turner testare medicala

La finalul acestui experiment, fratii Turner spun ca au de gand sa incorporeze mai multe alimente vegane (in special gustari) in alimentatia lor obisnuita si ca vor sa testeze cum li se comporta organismul in drumetiile intense la care participa, odata ce este hranit mai des cu produse din plante. Ross spera ca experimentul lor va incuraja mai multi omnivori sa incerce si produse de origine vegetala, incorporandu-le treptat in alimentatie, mai ales ca acum exista pe piata produse la fel de bune ca gust si aspect. „Ne-am dat seama ca nu mancam destule alimente variate. Adesea ascundem aceleasi produse sub forme diferite. Dar varietatea face viata interesanta”, a explicat Hugo, in aceeasi publicatie online.

Carnea vegetala este una dintre cele 5 tendinte dedicate unui lifestyle sustenabil, care se impun in 2020, in intreaga lume. Descopera-le pe celelalte!

Concluzie

Incearca si tu sa faci mai multa miscare si sa consumi mai des produse care nu contin ingrediente de origine animala, pentru a trai mai sanatos, a elimina kilogramele de grasime in exces si a le inlocui cu muschi. Inspira-te din sectiunea de Retete de pe blogul Sano Vita si pregateste-ti un mic dejun, o gustare sau un fel principal mai sanatoase, cu ajutorul produselor din magazinul nostru online!

Gateste gustos si sanatos:
descopera produsele vegane marca Sano Vita!

Tofu cu masline

tofuplus-masline-200g

Rondele simple, de grau

rondele-simple-grau-80g

Lapte de migdale

lapte-de-migdale-1l

Soia granule

soia-granule-vegetale-1-kg

Pate de linte cu ardei

pate-din-linte-rosie-cu-ardei-100g

Articolul precedent Serbet de pepene rosu
Articolul următor Pateul din soia boabe
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.