Acasă Rețete Fel principal Seitan, alternativa ta pentru carne

Seitan, alternativa ta pentru carne

0
Seitan, alternativa ta pentru carne

seitan

Dacă nu ai încercat niciodată o alternativă a cărnii sau vrei să îți faci chiar tu una în casă, iată o rețetă inedită de Seitan, plină de gust și aromă. Uită de toți aditivii din comerț și încearcă varianta sănătoasă,  pe care o poți prepara chiar tu. Supranumită „carne vegetariană”, Seitan și-a câștigat rapid popularitatea în rândurile vegetarienilor și  veganilor, datorită similarității din punct de vedere al texturii și consistenței cu carnea. Deși glutenul de grâu nu are niciun gust, iar aroma Seitanului este dată de condimentele din compoziția acestuia, Chef Daniela Dan va propune un mix gurmand de ciuperci,boia și sosuri ce o să te facă să nu te mai desprinzi de el. Un lucru important pentru acest preparat este versatilitatea: poate fi folosit în nenumărate moduri!

 

TIMP DE PREPARARE   o oră și 30 minute

PORȚII  6

TIP REȚETĂ  Aperitiv

DIFICULTATE   Ridicată

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente pentru seitan

  • 2 ¾ căni de Bază Mix pentru Seitan
  • ¼ cană pulbere de ciuperci uscate (ciupercile uscate măcinate într-o râșniță de cafea sau similar)
  • 2 lingurițe de boia de ardei dulce
  • ¾ cană pastă de roșii
  • 1/3 cană sirop de arțar
  • 1 ½ cană suc de struguri (must)
  • 2 lingurițe sos Worcestershire
  • 1 linguriță de fum lichid (opțional)
  • 2 ½ linguri de oțet de cidru de mere (sau oțet simplu)
  • ½ cană sos tamari
  • 3 ½ căni de bază pentru supă (fiertură de legume – stock)

Bază Mix pentru Seitan

  • 2 ½ căni de făină cu gluten
  • 1/3 cană fulgi de drojdie
  • 2 linguri de ceapă granulată
  • 2 linguri de usturoi granulat

Într-un bol se amestecă bine toate aceste ingrediente.

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsul!

Fulgi de drojdie uscată

FULGI DE DROJDIE INACTIVA USCATA 100G

  Mod de preparare seitan

Pasul 1: Înainte de a începe prepararea rețetei, adună-ți toate ingredientele!

Pasul 2: Într-un bol, puneți amestecul Bază Mix pentru Seitan cu pulberea de ciuperci și boia de ardei dulce și amestecați bine. (Acest bol reprezintă amestecul uscat). Se lasă deoparte în timp ce pregătiți amestecul lichid.

! Rezervați două linguri din acest amestec. O veți folosi ulterior la frământarea seitanului.

Pasul 3: Într-un bol separat, amestecați ingredientele lichide: pasta de roșii, sucul de struguri (mustul), sosul Worcestershire, fumul lichid, oțetul de cidru de mere, sosul tamari și baza pentru supă. Cu un tel, amestecați/bateți aceste ingrediente și asigurați-vă că toate se încorporează bine.

Pasul 4: Pentru a obține aluatul de Seitan, faceți o gaură în amestecul uscat și puneți puțin câte puțin (mai puțin de jumătate) din amestecul lichid.

Amestecați și continuați să adăugați cantități foarte mici de lichid până când ajungeți la o consistență foarte elastică (nu trebuie consumată toată cantitatea de lichid). (Dacă aluatul se rupe ușor, asta înseamnă că s-a adăugat prea mult lichid. Aluatul ar trebui să fie foarte greu de desprins.)

! Cantitatea de lichid rămasă se utilizează mai târziu, când seitanul va sta la cuptor.

Pasul 5: Presărați jumătate din amestecul Bază Mix pentru Seitan  rezervat la Pasul 2, puneți aluatul pe blat și presărați cealaltă jumătate din amestecul Bază Mix pentru Seitan. Se frământă două minute. (În cazul seitanului, frământarea se face pentru a ajuta la formarea și crearea texturii în aluat și nu la dezvoltarea glutenului. Dacă aveți raportul potrivit între umed și uscat, ar trebui să puteți întinde aluatul, fără ca acesta să se rupă prea ușor.

Pasul  6: Pregătirea seitanul pentru coacere: se unge cu puțin ulei un vas de sticlă termorezistentă.

Începeți să întindeți și să aplatizați aluatul până când acesta este de aproximativ un centimetru grosime. Introduceți seitanul în vasul de sticlă, apăsați-l și întindeți-l ușor, întoarceti-l pe cealaltă parte (ca aluatul să fie îmbibat în ulei pe ambele părți și continuați să îl întindeți). Turnați în vasul termorezistent, peste seitan, lichidul rămas, astfel încât seitanul să fie scufundat în lichid.

Pasul  7:  Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 30 de minute sau până când Seitanul va fi început să se rumenească. Scoateți-l din cuptor și întoarceți seitanul cu grijă. Introduceți înapoi în cuptor și continuați să coaceți încă o oră.

În decursul acestei ore, la fiecare 15 minute reacoperiți Seitanul cu sosul lichid fierbinte din vasul din cuptor. Pe măsură ce vasul se încălzește, sosul va scădea și se va îngroșa într-o glazură frumoasă. Când este terminat, seitanul trebuie să fie ferm la atingere. Scoateți din cuptor și lăsați-l să se răcească câteva minute.

Pasul 8: Pentru a servi Seitanul, feliați în bucăți subțiri. Seitanul va fi alunecos din cauza glazurii, aveți grijă pe măsură ce tăiați!

Se poate servi cu spaghetti, piure, orez, salată sau în burgeri. Poftă bună!

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Seitan
Autor
Publicat la
Timp preparare
Articolul precedent Istoria minunatelor boabe de soia
Articolul următor 6 alimente recomandate pentru cei care merg la sală
Pasiunea pentru bucătăria vegană a început din dorința de a-și hrăni sănătos familia. Treptat, după o serie de cursuri de formare și multe ore petrecute în bucătărie, pasiunea a evoluat spre profesie. Chef Daniela iubește să combine gusturi, culori, arome și texturi. Dacă ai dileme legată de rețete, gust, asocieri culinare, forme de prezentare, Daniela este omul potrivit căruia să îi ceri o opinie. Și garantat ți-o va da abia după ce o va fi testat în bucătăria proprie, unde zilnic se întâmplă multă magie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.