Acasă Sport și fitness 6 alimente recomandate pentru cei care merg la sală

6 alimente recomandate pentru cei care merg la sală

2
6 alimente recomandate pentru cei care merg la sală

o fată la salăFie că te reîntorci la sală după o pauză mai lungă sau abia plănuiești să începi, știi și tu că asta înseamnă mai mult decât niște simple exerciții la aparate.

În primul rând trebuie să-ți stabilești clar obiectivele. Vrei să îți modelezi mușchii și corpul? Să reduci din greutate? Sau pur și simplu să ai o activitate care să te mențină în formă? Foarte bine, indiferent de motiv, dar înainte să plătești abonamentul pe un an de zile, vorbește mai întâi cu medicul tău de familie și, de preferat, și cu un nutriționist. Nu toți funcționăm la fel, iar efortul fizic nu are același efect asupra tuturor.

În al doilea rând,  mersul la sală nu ne rezolvă toate problemele. Cu atât mai mult dacă nu știm clar ce avem de făcut. Da, exercițiul fizic ajută la reducerea greutății sau la creșterea masei musculare, dar totul e dezechilibrat dacă nu ne adaptăm și stilul alimentar. La fel cum sportul ne poate schimba starea de spirit în bine, însă numai atâta timp cât obținem orele de somn necesare și respectăm un regim alimentar sănătos.

Bun, cu ce te putem ajuta noi sunt aceste 6 alimente pe care ți le putem recomanda. Lista nu este, desigur, una exhaustivă – însă cele de mai jos sunt printre cele mai comune și eficiente alimente pe care le poți integra în dieta ta sportivă:

 

Apă

Neașteptat, nu? Am pus apa prima pe listă pentru că este cel mai des trecută cu vederea. Apa ne ajută la eliminarea toxinelor din organism, menține stabilă temperatura corpului, previne formarea pietrelor la rinichi și ne aduce minerale de care avem nevoie. Este de asemenea și un aliat important pentru cei care se luptă cu kilogramele în plus.

Nu vorbim de băut apă doar atunci când ne este sete. Adesea, nevoia de apă nu se resimte și ne trezim că petrecem zile întregi bând maxim un pahar sau două de apă. Dacă vrei o viață sănătoasă, o activitate fizică așa cum trebuie și o stare de bine pe timpul zilei, atunci totul începe cu a bea o cantitate suficientă pentru nevoile organismului tău. Cei 2 litri recomandați reprezintă un aport considerat optim, însă încearcă să respecți măcar această limită și să bei apă regulat, pe parcursul zilei.

Mai ales când vine vorba de activitatea de la sală, deshidratarea poate avea un efect major asupra performanței tale. Ar trebui să începi orice sesiune de exerciții bine hidratat. Alegerea băuturii depinde de intensitatea, durata exercițiului și de obiectivele de antrenament. În general, este nevoie doar de apă pentru exerciții fizice moderate care durează mai puțin de o oră și de băuturi sportive izotonice sau diverse shake-uri bogate în carbohidrați și apă pe care ți le poți prepara acasă,  pentru sesiuni dure care durează mai mult de o oră.

 

Pâine din grâu integral

Fără carbohidrați nu se poate, e clar, dar vorbim de carbohidrați de calitate. Pe lângă pâine, mai ai la dispoziție și alte produse din cereale integrale, cum ar fi fulgii pentru micul dejun, batoanele, pastele integrale, orezul brun, arpacașul sau meiul. . Toate acestea sunt o sursă importantă de nutrienți,  precum fibrele, proteinele, vitaminele din complexul  B, folat, calciu, fier, zinc sau magneziu. Toate acestea ne ajută să prevenim crampele musculare,  alimentează perfomanța mușchilor și  grăbesc recuperarea după exercițiu.

 

Migdale

Cu un nivel ridicat de grăsimi, proteine, fibre și vitamina E, migdalele fac parte din super-alimentele pe care ar trebui să le introducem cât mai des și echilibrat în dietele noastre.  Grăsimile, în ciuda faptului că sunt esențiale pentru sănătatea organismului nostru, reprezintă o armă cu două tăișuri, mai ales atunci când vrem să reducem din greutate. Ideea nu este de a renunța la acestea, ci de a le înlocui cu surse care aduc mai multe beneficii. De exemplu, înlocuirea grăsimilor saturate din produsele animale cu grăsimi nesaturate din semințe și nuci poate fi o decizie care contribuie la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de infarct de miocard. Totodată, înlocuirea grăsimilor trans, cele mai nocive, care se găsesc  cu precădere în produsele de tip fastfood și patiserie, cu migdale proaspete, nuci românești, ulei de soia, ulei de măsline, ulei de in, etc, reprezintă o alegere înțeleaptă pentru reducerea inflamației cronice din organismul tău și stimularea pierderii kilogramelor. Totodată, facem observația că aceste substituții trebuie să aibă loc într-un mod echilibrat, fără a face exces. Cantitatea de semințe si nuci recomandată depinde de nivelul de activitate fizică, precum și de alți factori, însă o recomandare generală medie se referă la 30 g semințe sau nuci/zi. Atenție și la momentul în care le consumi, raportat la exercițiu fizic: nu mânca foarte aproape de momentul ajungerii la sală, pentru că se digeră mai greu și îți pot face activitatea mai dificilă.

 

Soia

Una dintre „leguminoasele-minune”. Plantată și recoltată în masă, exportată peste tot în lume, soia poate fi transformată într-o sumedenie de produse. Vine sub formă de lapte de soia, iaurt, boabe, făină, felii (șnițel), tofu și multe altele, așa că poți găsi ușor metode diverse de a o integra în alimentația ta.

Nu doar atât, dar soia este văzută și ca un înlocuitor perfect pentru multe alimente de origine animală. Soia are aproape la fel de multe proteine precum carnea, fibre cât produsele din grâu integral, precum și antioxidanți și vitamine cât în alte fructe sau legume.

Proteina din soia este de asemenea de cea mai înaltă calitate. În conformitate cu liniile directoare adoptate de Food and Drug Administration și Organizația Mondială a Sănătății pentru evaluarea calității proteinelor pentru copii și adulți, proteina din soia primește un scor de 1, care este cel mai mare scor posibil. Aceasta înseamnă că din punct de vedere al calității, proteina de soia este similară cu proteinele din carne și lapte.

O sursă de proteine ​​ar trebui inclusă în toate mesele zilnice pentru a optimiza creșterea mușchilor. Administrarea de alimente cu un conținut ridicat în proteine ​​înainte și după un antrenament s-a dovedit a ajuta la demararea procesului de reparare musculară. Cei mai mulți pasionați de fitness pot obține suficiente proteine ​​dintr-o dietă sănătoasă și variată, fără a fi nevoie să crească în mod semnificativ aportul de proteine.

 

Ovăz

Una dintre cele bune variante pentru micul dejun! Cu 3-4 porții pe săptămână, ovăzul scade pe termen lung riscul bolilor cardio-vasculare, reducând nivelul de colesterol. Recomandarea este de a consuma ovăz fără zahăr adăugat, folosind în schimb fructe pentru aromă.

Prin conținutul de fibre, ovăzul susține o digestie optimă și o creștere progresivă a glucozei în sânge. Tipul de fibre solubile din ovăz poate ajuta la controlul zahărului din sânge precum și la menținerea greutății.

De asemenea, ovăzul conține carbohidrați complecși sub formă de amidon. Rolul principal al carbohidraților în activitatea fizică este de a furniza energie. Pentru sportivi, dacă dieta lor nu conține suficienți carbohidrați, este probabil ca performanța și recuperarea lor să fie afectate, deoarece carbohidrații sunt combustibilul esențial pentru creier și mușchi în timpul exercițiilor fizice.

 

Quinoa

Am zis noi de cereale integrale în general, dar quinoa merită o mențiune specială. Cu aproximativ 300 calorii pe suta de grame, 3 porții de quinoa pe săptămână ar trebui să îți ofere o doză importantă de proteină, de care ai atâta nevoie când abia începi să frecventezi sala de fitness. Nu doar atât, dar aceasta este și o sursă importantă de fibre, vitamina B și grăsimi nesaturate benefice pentru inimă.

 

Nu te gândi acum că aceste alimente sunt doar pentru sportivi, ci pentru oricine-și dorește, în general, o viață sănătoasă și echilibrată. Chiar dacă, din orice motiv, iei o pauză mai lungă sau mai scurtă de la efortul fizic, găsește-le locul în dieta ta – desigur asta nu te oprește să introduci și să combini și alte alimente sănătoase, fie că vorbim de cereale integrale, semințe, fructe, ori de broccoli, spanac, roșii și alte vegetale!

Articolul precedent Seitan, alternativa ta pentru carne
Articolul următor Supă cremă de broccoli cu cremă de caju
Corina iubește să ajute oamenii să depășească eventuale obstacole și face acest lucru din ipostazele profesionale de consultant nutriționist și farmacist clinician. Dacă vrei să îți îmbunătățești stilul alimentar sau ți-ai propus să pierzi din greutate, Corina e partenerul ideal pentru a te însoți în această provocare. Atu-urile ei: pregătirea șiințifică temeinică și firea răbdătoare, sensibilă și empatică.

2 COMENTARII

  1. Bună ziua. Doresc să apreciez modul cu adevărat profesionist în care este scris articolul (și nu doar acesta). Bine documentat, accesibil și nu în ultimul rând impecabil din punct de vedere ortografic. Țin să remarc acest ultim aspect deoarece în ultima vreme tot mai mulți semnatari de articole de pe diverse site-uri au deficiențe serioase în folosirea regulilor de scriere. Mulțumesc pt.informațiile utile de pe site

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.