Acasă Rețete Deserturi sănătoase Retete de prajituri sanatoase: fa din fiecare zi o ocazie de sarbatoare!

Retete de prajituri sanatoase: fa din fiecare zi o ocazie de sarbatoare!

0
Retete de prajituri sanatoase: fa din fiecare zi o ocazie de sarbatoare!

Desi ne aflam in pragul sarbatorilor, aceasta sinteza a retetelor de prajituri Sano Vita nu se adreseaza numai celor care se gandesc la un meniu festiv, ci tuturor gospodinelor care vor sa isi bucure familia cu dulciuri sanatoase. Am spus si o sustinem: sa ai alaturi pe cei dragi inseamna o sarbatoare in sine, de aceea orice masa impreuna poate capata un aer festiv, daca porti sarbatoarea in suflet.

Cum alegi totusi si adaptezi o prajitura pentru o anumita ocazie? Care sunt criteriile? Mai jos gasesti cateva sugestii care iti vor fi de ajutor. Ele sunt insotite si de exemple de retete, asa incat te invitam sa citesti in continuare.

Adapteaza reteta la context

Ce inseamna context? Majoritatea persoanelor prefera sa pregateasca retete mai dulci iarna si racoritoare vara, sa profite (lucru foarte bun!) de perioada in care gasesc. La fel, atunci cand pregatesti o reteta pentru un meniu de sarbatori, atunci cand oricum tendinta este de mancat in exces, ideal ar fi ca reteta respectiva sa fie una mai usoara, mai aerata, sa predomine fructele sau cremele cu putina grasime. Cum ar fi, de exemplu, in minitartele de mai jos. Pe de alta parte, aspectul iti poate sugera uneori contextul, asa cum este celebra prajitura Alba Ca Zapada.

Tarte cu fructe de sezonDaca ai copii mici, in loc de o prajitura cu cacao, mai bine foloseste cu incredere karobul (pudra de roscove). Karobul poate fi consumat si de copiii mai mici de 3 ani, intrucat nu contine cofeina, in plus, datorita zaharurilor naturale, nu va trebui sa adaugi la fel de mult zahar in prajitura ta. Ti-am facut pofta? Uite o reteta care noua ne place la nebunie: Mini tort cu karob si cocos.

Mini tort cu karob si cocosNu ai nevoie de retete sofisticate ca sa iti iasa ceva bun

Exista retete simple, pe care le faceau si bunicile, si mamele noastre. Erau apreciate, si de atunci, au ramas la fel de indragite si acum pentru un motiv extrem de simplu: sunt delicioase! Asadar, nu te teme sa mergi pe lucruri binecunoscute, ele vor castiga aprecierea si pe o masa obisnuita si intr-un meniu de sarbatoare.

Prajitura alba ca zapada

Negresa cu bananeSi cea mai simpla prajitura poate sa arate spectaculos

Ati auzit expresia mancam mai intai cu ochii? Nu e o gluma deloc. Efectul vizual conteaza, mai ales cand vorbim despre mesele festive. O simpla budinca, asezata in recipientul potrivit, poate sa arate mult mai bine decat te-ai astepta si sa incante nespus pe toti cei de la masa. Putine alte vase sunt mai potrivite in acest sens decat paharele cu picior sau cupele de inghetata. Noi le-am folosit pentru:

Panna cotta de cocos si vanilieIngredientele sanatoase dau valoarea unui preparat

Cand facem o prajitura ne intereseaza in egala masura gustul, dar si ingredientele folosite. Am observat ca mamicile, de exemplu, au grija sa pregateasa pentru bebelusi retete numai cu ingrediente sanatoase, sa ii fereasca de zahar, de conservanti, dar, pe masura ce copii cresc si mananca diversificat, preocuparea pentru o alimentatie cat mai naturala, scade si este pacat. Un adolescent, un tanar sau un adult sunt din ce in ce mai expusi sucurilor din comert pe care si le pot cumpara pe cativa lei, mancarurilor de tip fast food pe care le achizitioneaza din lipsa de timp sau din comoditate, asa incat nu ai absolut nici un motiv ca, macar in cazul dulciurilor facute in casa, sa nu faci tot posibilul sa controlezi si alegi atent ingredientele.

Folosirea uleiului bio, presat la rece, de exemplu, nu reprezinta o cheltuiala suplimentara sau un efort in plus intr-o reteta care contine doar cateva linguri de ulei. Si de ce sa nu o faci, adaugand elemente nutritive importante prajiturii tale? Adaugarea, in loc de zahar, a unui indulcitor natural, cum este sucul de mere, mierea sau siropul de curmale, indeplinesc acelasi rol. Inlocuirea fainei albe cu cea integrala (macar partial) creste cantitatea de fibre pe care organismul tau o primeste si acesta iti va demonstra recunostinta printr-o digestie mai buna.

Alege primul ulei de cocos premium din Romania la un pret accesibil oricui!

Ulei_de_cocos_200mlUleiul de cocos extravirgin si ecologic Sano Vita a fost obtinut din nuci de cocos culese manual si sortate, astfel incat materia prima care serveste la extragerea uleiului de cocos sa aiba cea mai inalta calitate.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa stii cum sa prepari dulciuri sanatoase? Pe blogul Sano Vita, in cadrul sectiunii Deserturi gasesti o varietate mare de retete, de la cele de prajituri si torturi si pana la gogosi, biscuiti, fursecuri, halva sau diferite creme, in asa fel incat sa te poti adapta in functie de preferinte, ingrediente sau timp. La fiecare dintre aceste retete vei vedea ca precizam atat cantitatea care rezulta, timpul necesar prepararii, dar si gradul de dificultate. De asemenea, la cererea publicului, am adaugat si un buton care iti permite sa printezi reteta, daca preferi sa gatesti old fashioned way, cu foaia de hartie in fata, in loc de tableta sau telefon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.