Acasă Ghid de nutriție Relația toxică dintre adolescenți și junk food

Relația toxică dintre adolescenți și junk food

0
Relația toxică dintre adolescenți și junk food

adolescenți

Dacă e ceva pe care să poți paria, aceasta este faptul că e foarte greu să îi desparți pe adolescenți de mâncarea nesănătoasă, oricât de mult ai încerca. Mai ales voi, cei care aveți un copil aflat la vârsta pubertății, veți ști cât de greu este să-l convingi să aleagă legumele la aburi făcute în casă în locul unei mese la fast-food cu prietenii.

Într-un fel, putem spune că îi invidiem pentru tinerețea și, mai ales, pentru metabolismul lor. Să mănânci atâtea mâncăruri nesănătoase și totuși să rămâi sub o anumită greutate fără a te simți rău a doua zi chiar e ceva. În același timp, greșeala pe care o fac mulți părinți este să creadă că e în regulă să consumi cantități uriașe de junk-food în adolescență și că, oricum, își vor schimba dieta când devin adulți. Lucrurile stau, de fapt, complet diferit.

Obezitate și bolile asociate

Este adevărat că obezitatea are, uneori, un fond genetic – sau că anumite dereglări hormonale contribuie la instalarea ei. Acestea nu se compară însă cu contribuția mâncării nesănătoase. Contribuție care în ultimele decenii s-a tot mărit și extins atât la noi cât și în multe alte țări vestice. Numărul de restaurante fast-food este în continuă creștere în România, la fel și preferința sau nevoia oamenilor de a mânca în oraș.

O singură tavă cu hamburgeri sau aripioare de pui, o porție de cartofi prăjiți împreună cu un milkshake sau o băutură carbogazoasă pot depăși ușor necesarul tău de calorii pe o zi întreagă! Ca să nu mai vorbim de zahărul adăugat și de diverse substanțe dăunătoare.Tot acest surplus de calorii este stocat și duce pe termen lung la diverse afecțiuni.

Se estimează că în 2019 erau, la nivel global, aproximativ 150 de milioane de copii care sufereau de obezitate, iar numărul lor este așteptat să ajungă la 200 de milioane până în 2025. Mai mult decât atât, adolescenții care suferă de obezitate au șanse mai mari de a rămâne obezi și când vor deveni adulți. Se estimează că în 2040 s-ar putea ca 70% din populația lumii care a împlinit 40 de ani să fie supraponderală ori obeză. În numai câteva decenii, criza mondială a alimentației s-ar putea schimba la 180 de grade. Vom fi aproape de eradicarea foametei, însă o vom înlocui cu problema alimentației de proastă calitate ce ar face cazurile de obezitate să explodeze.

Toate aceste persoane se expun unui risc mult mai mare de a dezvolta diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Cazurile de cancer ar putea deveni, și ele, mai frecvente pentru cei cu o alimentație nesănătoasă.

De ce este atât de greu pentru adolescenți să se abțină

Soluția poate părea simplă la prima vedere: să renunțe la fast-food și să mănânce mai sănătos. Dacă tu ai putut atunci oricine poate, nu? Lucrurile sunt însă puțin mai complicate. Contrar opiniei populare, efectele adverse ale junk-food nu se reflectă întotdeauna în kilograme în plus. Cu atât mai puțin în cazul adolescenților.

Perioada adolescenței este una dintre cele mai importante în dezvoltarea creierului și legăturilor neuronale. Mintea și răspunsurile la stimuli funcționează ceva mai diferit decât în cazul unui adult. Mai multe studii au arătat cum cortexul prefrontal, principalul responsabil pentru autocontrol, nu se dezvoltă pe deplin decât după vârsta de douăzeci de ani. Spre deosebire, sistemul de recompensă din creier, pe bază de dopamină, se dezvoltă la o vârstă mult mai fragedă. Iar când combini acești doi factori înțelegi de ce voința și puterea unui adolescent sunt mult mai slabe în fața impulsurilor alimentare.

Iar asta nu este tot. Creierul, asemenea altor țesuturi, este și el maleabil într-o anumită măsură. O dependență neasumată sau necombătută de junk food în adolescență va fi mult mai greu de înlăturat după această perioadă.

Cum îi putem convinge să renunțe la junk food

Ca întotdeauna, primul pas trebuie să fie informarea. Oricâte restricții sau sancțiuni am impune, nimic nu este mai eficient decât un om responsabil și informat care ia decizii din propria voință. Adolescenții trebui să știe ce conțin mâncărurile pe care le consumă și să înțeleagă efectele acestora asupra sănătății pe termen mediu și lung.

Chiar și așa, eficiența informării este destul de limitată. În primul rând sistemul de recompensă pe bază de dopamină menționat mai sus face ca recompensele pe termen scurt să fie de preferat celor pe termen lung.

În al doilea rând, campaniile de marketing și advertising ale brandurilor care vând junk food sunt mai eficiente și răspândite decât orice alte fel de mâncare. Spre exemplu, în SUA, cel mai mare producător și consumator de junk food din lume, companiile de pe această nișă investesc anual 14 miliarde de dolari în  reclame. În comparație, bugetul federal pentru prevenirea tuturor bolilor cronice este de numai 1 miliard de dolari!

Într-un experiment recent, o organizație non-profit din Marea Britanie a testat puterea inconștientă a reclamelor asupra consumatorilor. După un drum cu autobuzul unde au fost bombardați fie cu reclame la radio, fie cu panouri publicitare, organizația a cerut adolescenților să comande un fel de mâncare dintr-un meniu pus la dispoziție. Într-o proporție covârșitoare, aproape toți tinerii au comandat pepite de pui, produsul din reclamele menționate. Și mai surprinzător a fost că foarte puțini dintre ei au și-au dat seama că au fost influențați de reclame.

Ce a părut să funcționeze cel mai bine însă a fost tocmai vestea că deciziile lor alimentare sunt influențate în mare măsură de reclame și mesaje pe care nici nu le observă. De asemenea, faptul că respectivele companii țintesc prin reclame mai ales categoriile sociale defavorizate.

Este posibil să fie și o caracteristică a noii generații, însă autonomia și independența sunt valorile care, conform studiului, i-au influențat pe adolescenții în cauză să reducă drastic consumul de fast food în perioada imediat următoare.

Indiferent de metoda pe care doriți s-o adoptați, recomandarea noastră pentru toți părinții este onestitatea. Orice discuție trebuie să cuprindă o informare adecvată și să implice și o responsabilitate personală, în cele din urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.