Acasă Rețete Mic dejun sănătos Overnight oats sau… terciul de peste noapte

Overnight oats sau… terciul de peste noapte

2
Overnight oats sau… terciul de peste noapte

Fie că ne referim la termenul englezesc de „porridge” sau cel american de „oatmeal”, ovăzul preparat prin amestecul cu lapte, semințe sau alte topping-uri este, de fapt, un terci. Terciurile sunt unele dintre cele mai versatile alimente, iar când spunem acest lucru ne referim nu doar la tradiționalul terci dulce servit la micul dejun, ci și la unele sortimente sărate și condimentate.

Iar versatilitatea terciului vine și din faptul că poate fi preparat în multe feluri. Cel mai cunoscut mod de preparare este prin fierberea cerealelor, care să se îngroașe într-un timp scurt. Gătindu-le în acest fel, procesul de eliberare al amidonului din cereale este mai rapid – și tocmai de aici vine popularitatea sa pentru dimineți aglomerate sau gustări rapide. Cu toate acestea, te-ai gândit vreodată că există o alternativă și mai rapidă? Ei bine, da, există și se numește „overnight oats”, adică un terci pe care doar îl amesteci, fără a fi nevoie de gătire – dacă le dai timp, cerealele se vor îngroșa prin absorbirea lichidului și vor face tot procesul în locul tău.

Nu doar că economisești timp dimineața, însă atunci când îl pregătești de seara, procesul este unul la fel de rapid. Tu doar amesteci ingredientele într-un bol (netrebuind să mai murdărești altă cratiță) și le pui la frigider. Nu știm dacă există un mic dejun mai rapid și mai hrănitor de atât, pe care să îl poți lua rapid din frigider în drum spre muncă, cursuri sau, de ce nu, la biroul de acasă!

 

Cum pregătești overnight oats?

Pe lângă ovăz și lapte, îți poți personaliza ovăzul adăugând diverse semințe (chia, in), iaurt vegetal, siropuri, miere sau vanilie, dar și o mulțime de topping-uri, de la nuci și fructe, până la müsli și granola.

Însă o rețetă cu care nu poți da greș niciodată este de a adăuga cantități egale de fulgi de ovăz și băutură vegetală. În plus, poți adăuga o lingură de semințe de chia (sau aproximativ 30 de grame). Astfel, ovăzul ar trebui să absoarbă o bună parte a laptelui, iar semințele de chia să adauge o textură cremoasă perfectă, ca de budincă. Desigur, poți pune o cantitate mai mare sau mai mică de semințe de chia, în funcție de gust sau de consistența dorită.

  1. Pentru început, amestecă ovăzul și semințele de chia, împreună cu alte ingrediente uscate.
  2. Toarnă laptele peste, împreună cu alte ingrediente lichide (esența de vanilie, mierea sau siropul).
  3. Pentru a aduce la viață și mai mult gustul ovăzului poți folosi băutura vegetală de ovăz. Aceasta este o alternativă cu multe proteine și fibre, care va adăuga savoare ovăzului, pentru un gust cât mai bogat.
  4. Dacă vrei însă o aromă contrastantă cu cea a ovăzului, atunci poți alege băutura de migdale. Aceasta are un gust specific inedit, pe care nu ai cum să nu-l iubești. Gustul plăcut de migdale va da destulă aromă terciului de ovăz, fără să mai fie nevoie de vreun alt ingredient mai ales dacă nu ai altceva la îndemână.
  5. Amestecă totul bine și pune compoziția la frigider pentru cel puțin 2-3 ore sau, ideal, peste noapte.

În funcție de modul în care îți propui să servești ovăzul a doua zi, îl poți pregăti în pahare pentru gustări sau în recipiente cu capac pentru un mic dejun sau o gustare la birou.

 

Găsește-ți sortimentul preferat!

Adaugă alături de băutura de ovăz, fulgii de ovăz și semințele de chia:

  • jumătate de linguriță de scorțișoară și jumătate de linguriță de coajă de portocală rasă;
  • o lingură de migdale mărunțite și un strop de esență de vanilie;
  • chipsuri de banane, fulgi de cocos și papaya confiat;
  • două linguri de unt de arahide, jumătate de linguriță de coajă de lămâie rasă și una-două linguri de semințe de rodie;
  • două-trei frunze de mentă și jumătate de linguriță de coajă de limetă rasă.

Adaugă alături de băutura de orez cu alune de pădure, fulgii de ovăz și semințele de chia:

  • una-două linguri de măr sau pară rasă și o linguriță de scorțișoară;
  • pudră de roșcove (karob) și o lingură de căpșuni tăiate cubulețe. Poți adăuga căpșunile proaspete și după ce scoți ovăzul de la frigider.
  • o lingură de merișor uscat și o lingură de müsli ca topping;
  • jumătate de lingură de nuci caju și câteva coacăze, mure sau zmeură ca topping;
  • jumătate de lingură de ananas confiat și fistic mărunțit ca topping.

 

Combinațiile nu se termină niciodată când vine vorba de overnight oats, în special atunci când ai la îndemână ingrediente de calitate și o bază aromată de băutură vegetală.

2 COMENTARII

    • Bună ziua. Tărâțele de ovăz pot intra în compoziția unor numeroase preparate culinare (unde nu își alterează calitățile nutritive în urma preparării termice) și pot fi consumate în toate momentele zilei, de la micul dejun, în combinație cu băutură vegetală/lapte/iaurt, până la gustări, prânz sau cină. Datorită faptului că oferă energie și asigură senzația de sațietate o perioadă îndelungată, ele sunt recomandate mai ales dimineața sau în compoziția gustărilor cu puține calorii (cu iaurt, în componența biscuiților sau a batoanelor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.