Acasă Sport și fitness Mersul pe jos face mai mult decât piciorul frumos

Mersul pe jos face mai mult decât piciorul frumos

0
Mersul pe jos face mai mult decât piciorul frumos

mersul pe josEste ciudat să te gândești că ai putea primi sfaturi despre ceva atât de simplu ca mersul pe jos. Este ceva ce faci în fiecare zi la fel de natural precum respiratul, un picior în față, după care îl pui pe celălalt, din nou pe primul și așa mai departe, ce poate fi mai mult de atât, nu…?

Însă după câteva decenii de studii și observații, se dovedește că această activitate atât de simplă e mult mai importantă decât se credea. Există și alte roluri ale mersului în afara deplasării între două puncte – roluri despre care vă povestim mai jos.

 

Sănătate la pas

Sedentarismul este printre cele mai grave boli ale societății contemporane. Statul tot mai mult la birou, pe scaun, mersul doar cu mașina personală sau taxiul contribuie semnificativ la instalarea sau perpetuarea unor probleme de sănătate cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare sau  scăderea masei mușchilor scheletici. Chiar și acel drum de 30 de minute până la muncă parcurs în mare parte pe jos poate conta mai mult decât crezi.

Organizația Mondială a Sănătății furnizează următoarea statistică: “Bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul și bolile pulmonare cronice, sunt responsabile în mod colectiv pentru aproape 70% dintre decesele din întreaga lume.

Creșterea acestor afecțiuni a fost determinată în principal de patru factori de risc majori: consumul de tutun, inactivitatea fizică, utilizarea dăunătoare a alcoolului și dietele nesănătoase” Dacă reducem impactul global al factorilor de risc, putem reducere mult numărul de decese la nivel mondial.

 

În primul rând, mersul zilnic contribuie semnificativ la arderea caloriilor. Nu depui la fel de mult efort ca atunci când alergi, dar tocmai de aceea este și o activitate accesibilă celor care, din motive de sănătate ori pur și simplu dintr-o preferință personală, aleg promenadele lungi în locul joggingului. În funcție de viteză, durată, distanță și teren (este o diferență importantă între terenul în pantă și cel plat), vei arde mai multe sau mai puține calorii.

În al doilea rând, mersul este printre cele mai accesibile activități pe care le putem face pentru a avea o inimă sănătoasă. Conform unui studiu, mersul chiar și 30 de minute pe zi poate reduce riscul asociat bolii coronariene cu până la 19%. Riscul apariției unor boli cardiovasculare scade pe măsură ce investim tot mai mult efort în activitatea noastră zilnică de promenadă.

În al treilea rând, mersul chiar și în perioadele mai friguroase ale anului ajută la întărirea imunității. Într-un studiu pe 1000 de persoane în perioada gripei sezoniere, cercetătorii au observat că cei care merg zilnic 30-45 minute au cu până la 43% mai puține zile de concediu medical. Nu doar atât – se pare că aceștia suferă și de simptome mai ușoare atunci când se îmbolnăvesc.

Pe lângă acestea, mai sunt multe alte beneficii pe care mersul le oferă. Mersul pe jos contribuie, de exemplu, la prevenirea apariției artritei reumatoide și reduce durerea pentru cei care suferă deja de această afecțiune. De asemenea, există opinii care afirmă că o plimbare de 15 minute după fiecare masă reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge și că mersul, în general, poate să reducă cu 20% riscul de moarte prematură – este totuși nevoie de mai multe studii pentru a trage o concluzie clară.

 

Per pedes către o stare de bine

Am clarificat că mersul ne ajută să trăim mai mult și să ne îmbolnăvim mai puțin. Dar această mișcare monotonă a picioarelor oferă mult mai mult decât atât. Nu degeaba budiștii au printre practicile lor străvechi tehnica meditației prin mers. Aristotel a înființat Școala Peripatetică, unde preda elevilor săi în timpul plimbărilor din Gimnaziu. Deși nu aveau metodele și cunoștințele noastre științifice, anticii au recunoscut efectele pozitive ale mersului asupra psihicului.

Nu este doar o impresie – plimbările în grădini, parcuri, pădure sau natură în general schimbă cu adevărat starea noastră. În combinație cu alte metode de relaxare sau învățare, plimbările sunt indispensabile pentru reducerea anxietății, stresului și chiar a depresiei.

Să nu mai vorbim de efectele somnului sau, mai degrabă, ale lipsei somnului asupra stării noastre de bine și cercul vicios al insomniei. Se pare că mersul, cât și alte tipuri de execiții fizice ce necesită un nivel moderat de efort, ajută la instalarea unui somn mai bun și mai odihnitor. Toate acestea, combinate, duc în final și la un nivel sporit al creativității pe tot parcursul zilei.

Mersul „ca la carte”

Mersul este un obicei sănătos, dar el trebuie și „practicat” corect. Tocmai din cauza banalității activității există atât de multe persoane care nu realizează că și-au format un mers defectuos. O poziționare ciudată a picioarelor în mers sau deplasarea cu „capul în pământ” are efecte negative pe termen lung, iar cu cât le corectezi mai devereme, cu atât mai bine.

Așadar, cum ar trebui să arăți în timpul mersului: Privirea înainte, nu în pământ; Umerii, spatele și gâtul sunt relaxate; Mâinile trebuie lăsate să atârne, astfel încât să te simți confortabil, nu stau lipite de corp; iar în timpul pașilor, fă-o ușor, lin, fără să te zgudui, mai întâi cu câlcâiul și apoi cu vârful. Ridicarea labei piciorului începe de la vârf și se continuă până la călcâi.

Așa că  renunță pe cât posibil la mersul cu mașina când există opțiunea rezonabilă a mersului pe jos. Ridică ochii din ecranul telefonului, bucură-te de ce e în jur și ia la pas parcurile din oraș cât de des poți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.