Mamaliga cu tahini si sos salsa

Mamaliga cu tahini si sos salsaToti stim cum se face mamaliga si avem o reteta de mamaliga invatata de la bunici sau parinti, pe care o pregatim de fiecare data. Dar astazi iti propunem sa reinventezi mamaliga, cu o reteta de inspiratie mexicana, care include printre ingrediente si pasta de tahini. Tahini este o pasta cremoasa, care se obtine din seminte de susan prajite si zdrobite si care apare in toate retetele de humus. Pasta de tahini inclusa in aceasta reteta de mamaliga ii confera o aroma altfel, iar rezultatul este o mamaliguta cremoasa si gustoasa, fara pic de unt!

Sosul salsa include numeroase legume sanatoase si pline de culoare, iar in combinatie cu mamaliga calda, va da nastere unui conglomerat de arome si culori in farfuria ta. Consumata in anotimpul rece, mamaliga cu tahini si sos salsa iti va inveseli masa si va contribui la protectia impotriva gripelor sau virozele, gratie continutului de usturoi si ceapa.

TIMP PREPARARE   40 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Mamaliga cu tahini si sos salsa

  • 1 cana malai
  • 3 ½ cani apa
  • 1 ½ cub concentrat de legume (10 g)
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 3 catei zdrobiti de usturoi
  • 1 lingura busuioc
  • 1 lingura seminte de susan
  • 2 linguri pasta de tahini
  • 1 conserva fasole rosie (400 g)
  • 1 conserva boabe de porumb (425 g)
  • 1 rosie, tocata marunt
  • 1 ceapa rosie mica, tocata marunt
  • ½ lingurita praf de chimen
  • ½ lingurita coriandru uscat/1 lingura coriandru proaspat, tocat
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 linguri ulei de cocos, optional
  • sare

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Seminte de susan

seminte-de-susan-decorticat-100g

Ulei de cocos dezodorizat

ulei-de-cocos-dezodorizat-200-ml

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Mamaliga cu tahini si sos salsa

  • Pune apa, cubul de legume sfaramat, usturoiul, ceapa si busuiocul intr-o tigaie.
  • Adauga in ploaie malaiul, amestecand bine, pentru a elimina cocoloasele.
  • Da in clocot, apoi redu focul si fierbe timp de 10 minute, amestecand in continuu, pentru a nu se lipi de fundul cratitei, pe masura ce se ingroasa compozitia.
  • Adauga pasta de tahini si jumatate din cantitatea de seminte de susan si incorporeaza-le in compozitie.
  • Pune amestecul rezultat intr-o tava unsa cu ulei, presara semintele de susan ramase si preseaza-le usor, pentru a se atasa de compozitie.
  • Pune tava la frigider timp de 15 minute, pentru a se aseza.
  • Amesteca ingredientele pentru sosul salsa (rosia, fasolea, porumbul, ceapa rosie, chimenul, coriandrul, sucul de lamaie) si adauga sare, dupa gust.
  • Taie mamaliga in romburi si pune fiecare romb pe grill timp de 10 minute.
  • Serveste mamaliga calda, cu sos salsa deasupra.

  Observatii reteta Mamaliga cu tahini si sos salsa

  • Poti folosi un amestec de susan alb si negru, in scop decorativ – rezultatul va fi mult mai interesant din punct de vedere optic.
  • In loc de concentratul de legume, poti folosi supa de legume, un praf de curry, un praf turmeric si un praf de boia iute.
  • Pentru a-ti iesi o mamaliguta mai cremoasa, adauga in compozitie, la fiert, 2 linguri de ulei de cocos.

  Stiai ca?

  • Mamaliga deriva dintr-o forma de fiertura consumata din timpul romanilor?
  • Inainte de aparitia porumbului, introdus in alimentatia mondiala in secolul XVI, cand a fost adus din America, mamaliga care era facuta din diverse specii de grau, faina de castane, mei si naut?
  • Susanul este mentionat prima data intr-un text cuneiform de acum 4.000 de ani si este originar din India?
  • Cultivat cultivat de om de 3.000 de ani incoace, susanul era folosit la inceput pentru uleiul abundent pe care il contine?
  • Semintele de susan negre sunt intalnite mai ales in China si sud-estul Asiei, in timp ce europenii, americanii, indienii si asiaticii din vestul continentului consuma susan deschis la culoare (alb sau crem)?
  • Nutrientii din semintele de susan sunt absorbiti mai usor in corpul uman sub forma de tahini, deoarce dispare invelisul tare, exterior al boabelor de susan?
  • Pasta de susan are niveluri ridicate de calciu si proteine (20% proteine complete), iar antioxidantii pe care ii contine ajuta sistemul imunitar si promoveaza echilibrul hormonal?
  • Raportat la greutate, susanul contine pana la 55% ulei (in special grasimi polinesaturate, de mare ajutor pentru sanatatea inimii si scaderea nivelului colesterolului din corp)?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Mamaliga cu tahini si sos salsa
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 59 Review(s)


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.