Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Totul despre linte: beneficii, proprietăți, contraindicații și idei de consum

Totul despre linte: beneficii, proprietăți, contraindicații și idei de consum

0
Totul despre linte: beneficii, proprietăți, contraindicații și idei de consum

Cu o istorie bogată și o prezență globală în bucătăria tradițională și modernă, lintea nu doar că are un potențial enorm când vine vorba de beneficiile aduse sănătății noastre, dar prin gustul, valoarea nutritivă și versatilitatea în bucătărie oferă și satisfacție culinară.

Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre linte, de la beneficii la contraindicații, tipuri de linte și recomandări de consum, astfel încât să profiți pe deplin de proprietățile ei extraordinare.

Ce este lintea?

Lintea (Lens culinaris) este o plantă leguminoasă mică, originară din Orientul Mijlociu, dar este cultivată în prezent în întreaga lume pentru semințele sale comestibile. Lintea face parte din aceeași familie cu mazărea și fasolea (Fabaceae) și a servit omenirii ca aliment de bază încă din cele mai vechi timpuri. 

De-a lungul anilor, în unele regiuni, lintea a fost considerată hrana modestă a oamenilor de rând, pentru că este foarte accesibilă ca preț, iar în altele, cum ar fi Egiptul, era considerată adesea mâncare regală. Indiferent de cum era văzută, un lucru e cert: lintea este hrănitoare, bogată în fibre, o sursă excelentă de proteine vegetale, fier și – nu în ultimul rând – este delicioasă.

 

Lintea a câștigat popularitate în SUA ca un substitut accesibil al cărnii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, lintea este un ingredient popular în bucătăriile din întreaga lume ca o sursă nutritivă de proteine pe bază de plante, adaptabilă la orice gust și preferință culinară. 

Aceste boabe mici și fără gluten nu doar că sunt delicioase, ci au și un impact sănătos semnificativ, fiind lipsite de grăsimi și colesterol, în contrast cu carnea roșie spre exemplu.

Lintea este adesea comparată cu alte leguminoase, cum ar fi fasolea și năutul, dar se distinge prin textura sa fină și timpul scurt de gătire. Este o sursă excelentă de nutrienți, de aceea este recomandată în dieta vegană, dar este apreciată și de cei care urmează o dietă vegetariană sau cei care pur și simplu vor să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Citește și ghidul nostru cu sfaturi practice pentru o alimentație sănătoasă.

Proprietățile nutritive ale boabelor de linte

Lintea se distinge prin compoziția sa echilibrată, având un conținut crescut de proteine, ceea ce o face o alternativă excelentă la carne, antioxidanți, vitamine din complexul B și minerale precum magneziu, zinc, potasiu și fier. 

Alege lintea roșie decorticată, pentru un produs sănătos de top!

linte-rosie-decorticata-500gLintea are un conținut ridicat de proteine, este sățioasă, dar nu are un număr mare de calorii. În plus, este o sursă importantă de vitamine (A, B-uri, C, E, K) și minerale (fier, zinc, cupru, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu).

Proprietățile antioxidante ale lintei se datorează prezenței unor compuși valoroși, cum ar fi polifenolii, inclusiv procianidina și flavanele. Acești polifenoli nu numai că oferă o protecție puternică împotriva radicalilor liberi, dar au și efecte neuroprotectoare, contribuind la sănătatea generală a sistemului nervos. (1)

Fiind o alternativă la carne, lintea este o alegere ideală pentru persoanele care țin post  sau care au o alimentație vegană sau vegetariană.

Citește și Surse de proteine în post.

Conform FoodData Central 100 de grame de linte conțin:

  • Calorii: 116 kcal
  • Carbohidrați: 20g, 6% din doza zilnică recomandată
  • Proteine: 9g, 18% din DZR
  • Grăsimi: 0,4g
  • Fier: 7.54mg, 18% din DZR
  • Calciu: 19mg, 3% din DZR
  • Vitamina B1 (tiamina): 0.873 mg, 11% din DZR
  • Mangan: 0.494mg, 25% din DZR

Lintea este o sursă excelentă de fibre, care joacă un rol crucial în menținerea sănătății intestinale și a funcției digestive în general. Consumul regulat de linte poate promova mișcările regulate ale intestinului și poate contribui la creșterea bacteriilor intestinale sănătoase, oferind un suport vital pentru sistemul digestiv. (3)

ce este linteaAlături de minerale, lintea se remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este crucial pentru femeile însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

De asemenea, lintea este bogată in tiamină (o lingură de semințe de in conține 11% din valoarea zilnică recomandată). Tiamina (vitamina B1) aparține complexului vitaminic B și joacă un rol cheie în metabolismul energetic, precum și în funcția celulară (4).

Beneficiile consumului de linte

Lintea este un aliment nutritiv cu multe beneficii pentru sanatate. Iată care sunt cele mai importante:

Protejează organismul împotriva unor afecțiuni cronice

Conform studiului, consumul regulat de linte susține sănătatea organismului și reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile de inimă și cancerul, inclusiv cancerul de sân. Acest lucru se datorează conținutului lor bogat în compuși vegetali protectori numiți polifenoli – lintea fiind printre leguminoasele de top în ceea ce privește conținutul de polifenoli

Polifenolii au rol antioxidant (deci pot neutraliza radicalii liberi care afectează celulele și cresc riscul de cancer, diabet, boli cardiovasculare) și antiinflamator (pot scădea riscul apariției a numeroase boli cronice). Prin urmare, nu este surprinzător faptul că lintea are un efect antioxidant, antibacterian, antiviral și antiinflamator și este cardioprotectoare.

Alege linte verde întreagă și bucură-te de toate beneficiile!

Lintea este o sursă importantă de antioxidanți, vitamine și minerale și este bogată atât în fibre solubile, cât și în fibre insolubile care ajută la reglarea tranzitului intestinal.

Este o sursă de energie pentru organism prin aportul de fier

Organismul nostru are capacitatea de a transforma alimentele în energie. Atunci când mâncăm, enzimele descompun elementele, iar o parte devin energie. Corpul nostru o folosește ca să funcționeze, în diverse procese. Lintea este o sursă importantă de fier, care este vital pentru transportul oxigenului în corp și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. 

Dacă nivelurile de fier sunt insuficiente, circulația sanguină poate fi afectată, conducând la o serie de simptome neplăcute cum ar fi: oboseala, decolorarea pielii, dificultățile de respirație, amețeli. (5) Alimentele bogate în fier sunt de asemenea esențiale pentru persoanele care au anemie, femeile gravide sau cele care alăptează, vârstnicii și persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană și sportivii care se antrenează intens. 

Citește mai multe din ghidul nostru despre alimentele care dau energie.

Susține sănătatea sistemului digestiv

Datorită conținutului său bogat de fibre, lintea promovează sănătatea tractului digestiv și poate ajuta la prevenirea constipației. De asemenea, ajută la hrănirea bacteriilor benefice din intestin, contribuind la un echilibru sănătos al florei intestinale și este de ajutor în cazul afecțiunilor sistemului digestiv, cum ar fi digestia lentă sau intoleranța la gluten.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Fibrele din linte pot face mai mult decât să ajute la digestie. Lintea are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că eliberează glucoza în sânge într-un ritm mai lent, evitând creșterile bruște ale glicemiei. Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să-și mențină nivelurile de zahăr din sânge sub control.

linte beneficiiEste o sursă excelentă de proteine

Lintea este o sursă bogată de proteine vegetale de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor din corp, ceea ce o face o alternativă excelentă la carne sau pește. Până la o treime din caloriile din linte provin din proteine, ceea ce face ca lintea să fie a treia cea mai bogată în proteine, în greutate, dintre toate leguminoasele sau nucile.(6)

Contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare

Consumul regulat de linte poate ajuta la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular. Fibrele și fitonutrienții din linte contribuie la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Boabele de linte sunt, de asemenea, o sursă de fier energizant și de vitamina B1, care ajută la menținerea unui ritm cardiac constant.

Ajută la menținerea greutății

Fiind o leguminoasă bogată în fibre, lintea favorizează pierderea în greutate, deoarece încetinește digestia alimentelor în stomac, prelungind sațietatea pe tot parcursul zilei și reducând senzația de foame. Cu toate astea, pentru a menține o greutate sănătoasă este, de asemenea, recomandat să ai o alimentație echilibrată, săracă în calorii și grăsimi nesănătoase și să faci mișcare în mod regulat.

Lintea – contraindicații

Lintea este o alegere sănătoasă pentru majoritatea oamenilor și nu este asociată cu riscuri semnificative pentru sănătate. Cu toate acestea, datorită conținutului ridicat de fibre, persoanele care nu sunt obișnuite să mănânce alimente bogate în fibre pot prezenta balonare și gaze după ce consumă linte, mai ales în porții mari. Pentru a reducere posibilitatea apariției efectelor secundare, se recomandă creșterea treptată a cantității consumate.

Persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi medicamentele pentru diabet sau anticoagulantele, ar trebui să fie conștiente de posibilele interacțiuni cu lintea. Fibrele din linte pot afecta absorbția medicamentelor, ceea ce ar putea necesita ajustarea dozei medicamentului. Recomandarea estel să consulți un medic sau un specialist în domeniul sănătății înainte de a introduce lintea în dietă, dacă iei medicamente pe bază de rețetă.

De asemenea, lintea poate conține și antinutrienți, cum ar fi inhibitorii tripsinei și acidul fitic, care reduc absorbția unor substanțe nutritive. Înmuierea și gătitul lintei vor reduce la minimum concentrațiile acestor substanțe, așa că nu se recomandă consumul lintei în stare crudă.  Așadar, dacă se respectă metodele gastrotehnice vei absorbi în continuare majoritatea nutrienților din linte.

Tipuri de linte

Ca și alți membri ai familiei leguminoaselor, lintea crește în păstăi. Boabele de linte sunt mici și plate, având dimensiuni și culori variate, în funcție de soiul cultivat. Lintea este disponibilă sub formă de boabe întregi sau decorticate și poate fi găsită într-o gamă largă de culori, inclusiv verde, maro, roșu și negru. Cele mai comune tipuri sunt:

Linte verde

Lintea verde este extrem de asemănătoare cu cea maro, dar are o aromă mai robustă și ușor piperată și se găsește într-o gamă largă de dimensiuni. Lintea verde poate avea o culoare care variază de la un verde palid sau pătat până la o culoare verde-ardezie cu note de albastru și negru. De asemenea, lintea verde este un substitut excelent (și mai puțin costisitor) pentru faimoasa linte franceză Puy. Are un timp de fierbere de aproximtiv 45 de minute, mai mare decat al celorlalte sortimente, însă boabele nu se sfarămă, își păstrează forma rotundă. Lintea verde conține proteine, fibre, vitamine și minerale și poate fi folosită în prepararea salatelor, ciorbelor și multe alte feluri principale.

Alege linte verde întreagă și bucură-te de toate beneficiile!

Lintea este o sursă importantă de antioxidanți, vitamine și minerale și este bogată atât în fibre solubile, cât și în fibre insolubile care ajută la reglarea tranzitului intestinal.

Linte maro

Alături de lintea verde, lintea maro este una dintre cele mai folosite în bucătărie, pentru că are un timp de fierbere destul de scurt – aproximativ 20-30 de minute. Lintea maro are o aromă gustoasă de nucă, nefiind nici dulce, nici picantă și o textură care funcționează bine ca înlocuitor de carne. Conține, de asemenea, carbohidrați, fier, folat. O poți include cu încredere în supe, tocănițe, salate, cărora le va da un gust delicios și un conținut crescut de proteine.

Linte roșie

Lintea roșie are un gust delicat și o aromă ușor dulce și este sortimentul pe care îl poți include cel mai ușor în bucătaria ta, pentru că are cel mai scurt timp de gătire (minim 15 minute). Cu o textură moale și cremoasă după fierbere și o tendință de a se dizolva în timpul gătirii, lintea roșie este ideală pentru piureuri și alte garnituri, paste vegetale, supe creme, dar și plăcinte absolut senzaționale.

Alege lintea roșie decorticată, pentru un produs sănătos de top!

linte-rosie-decorticata-500gLintea are un conținut ridicat de proteine, este sățioasă, dar nu are un număr mare de calorii. În plus, este o sursă importantă de vitamine (A, B-uri, C, E, K) și minerale (fier, zinc, cupru, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu).

Linte neagră sau beluga

Săracă în grăsimi, dar bogata în proteine, lintea neagră are un gust deosebit și bogat, asemănător cu nuca și o textură fermă care rezistă bine în timpul gătitului. Aceste mici perle lucioase seamănă cu caviarul, ceea ce le-a adus numele de „Beluga”, după faimoasele icre de sturion negru. Lintea neagră are un timp de gătire de 20 până la 30 de minute, dacă vrei să-și păstreze forma și textura; gătește-le-le mai aproape de 40 de minute și vor începe să se destrame precum cele brune, verzi și roșii. Este adesea folosită în salate, paste vegetale și preparate cu orez. 

Lintea Puy

Acest tip de linte își are originea în Franța, în regiunea Le Puy. Lintea Puy este cunoscută pentru culoarea sa verde-bleumarin și pentru aroma bogată și piperată. Lentila Puy are un timp de fierbere mai lung decât alte tipuri de linte, de obicei între 20 și 30 de minute. Este important să nu fie fiartă prea mult pentru a nu-și pierde textura distinctivă și pentru a-și păstra gustul bogat.

Rețete savuroase cu linte

Lintea este un aliment ce poate fi preparat în multiple moduri, sănătos și ieftin, care oferă beneficii pentru sănătate. Datorită proprietăților sale, lintea este recomandate atât celor care își doresc o alimentație sănătoasă și echilibrată, dar și celor care urmează un regim vegetarian, vegan sau raw vegan. Conținutul bogat în fibre, minerale, vitamine și proteine o recomandă și în cazul dietelor pentru slăbit.

Lintea este simplu de preparat și de gătit. Nu este nevoie să înmoi linte uscată peste noapte în apă, cum este în cazul boabelor de fasole. Trebuie doar să le clătești pentru a îndepărta orice murdărie sau resturi. Poți alege linte întreagă, cu tot cu coajă, sau linte decorticată, fără coajă.

Iată câteva rețete delicioase care includ linte:

Tocăniță de linte și dovleac

Acest preparat este plin de proteine vegetale atât de necesare organismului tău. Rețeta de linte cu dovleac se prepară ușor și ește gata în cca 45 de minute. Descoperă toate ingredientele de care ai nevoie pentru a găti această rețetă fabuloasă care îți va da atât energie, cât și nutrienți.

Descoperă rețeta

 

Chiftele de linte și paste

Chiftelele, un preparat clasic foarte îndrăgit de gurmanzi. Are și de ce, spunem noi, mai ales când le putem pregăti în varianta de post. Află care sunt toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a prepara chiftelele de linte și paste.

Descoperă rețeta

 

supa de linte rosie, cu legume

Supa de linte rosie, cu legume

Această supa de linte roșie (cu legume) este un fel principal fară carne, care îți aduce însă un aport bogat de proteine, fibre, vitamine și minerale. Toate împachetate într-o supa cu o culoare intensă, cu 6 legume aromate în compoziție și care îi poate convinge și pe cei mai mofturoși membri ai familiei tale să o încerce.

Descoperă rețeta

 

Cum se (mai) consumă lintea?

Lintea, de orice fel, se poate integra ușor în multe preparate. Mai sus ai văzut câteva rețete delicioase. O alegere excelentă pentru momentele în care vrei ceva rapid și gustos sau pentru zilele în care alegi să ții post ar putea fi pasta tartinabilă.

  • Pasta tartinabilă din linte roșie este bogată în proteine de calitate înaltă, datorită lintei atent selecționate. Conține fibre vegetale cu rol important în tractul digestiv. Este o sursă naturală de folați, mangan și polifenoli cu rol antioxidant. Această pastă este ideală pentru diversitatea în alimentația zilnică, deoarece este un preparat obținut din ingrediente de calitate superioară.
  • Pasta tartinabilă din linte roșie cu ardei. Cu o tartinabilitate comparabilă cu pateurile tradiționale, cu un gust plăcut și aromat datorită ardeiului și cepei, pasta tartinabilă de linte roșie reprezintă un produs sățios, sănătos și gata de consum atunci când vrei să prepari o gustare rapidă. De asemenea, dacă îți plac gustările picante, îți recomandăm varianta iute a acestei paste.

Alege boabele de linte de la SanoVita și bucură-te de toate beneficiile posibile!

Ușor de preparat și de digerat, cu numeroase beneficii pentru sănătate și cu multe posibilități de integrare în mesele de zi cu zi, lintea este o adevărată comoară nutrițională care merită să fie înclusă în dieta zilnică. Un alt avantaj al lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, datorită compoziției și texturii sale, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute).

SanoVita te susține în căutarea celor mai bune alimente pentru tine, în drumul spre o viață mai sănătoasă. Pe lângă alimente bune, din surse cât mai aproape de natură, nu uita să adaugi și somn, exerciții fizice și hidratare la rutina ta zilnică. Începe-ți călătoria către o nutriție mai bună cu bobele de linte verde întreagă sau boabele de linte roșie decorticată de la SanoVita, pe care le găsești atât în magazinul nostru online, dar și offline (în hypermaketuri, plafare etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.