Acasă Rețete Deserturi sănătoase Kurtos (cozonac secuiesc)

Kurtos (cozonac secuiesc)

0
Kurtos (cozonac secuiesc)

Kurtos-ul sau cozonacul secuiesc este popular la festivaluri culinare, targuri si sarbatori, dar asta nu inseamna ca nu il poti gati si tu acasa, in propriul cuptor: nu ai nevoie decat de putina ingeniozitate, pentru a imita bucata de lemn rotitoare pe care este copt aluatul invelit in zahar, nuci, fulgi de cocos si/sau scortisoara. Preparat alimentar dulce specific Transilvaniei, unde atat sasii, cat si secuii isi revendica originea sa, kurtos-ul este gatit de numeroase alte popoare, din Europa de Nord pana in Africa de Sud.

TIMP PREPARARE   100 minute

PORTII   8

TIP RETETA   Desert

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Kurtos (cozonac secuiesc)

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Faina de grau integrala

faina integrala de grau

Ulei de cocos ecologic

Ulei_de_cocos_200ml

Fulgi de nuca de cocos

nuca-de-cocos-250g

  Mod de preparare reteta Kurtos (cozonac secuiesc)

  • Intr-un bol incapator, cerne faina, fa o gaura in mijloc si adauga drojdia, putin lapte caldut si putin zahar brut, asteptand ca amestecul sa spumeze.
  • Adauga in bol apa de naut redus (aquafaba), restul de lapte si de zahar, uleiul de cocos lichid si sarea, amestecand bine, pana obtii un aluat.
  • Framanta aluatul de kurtos 5 minute, dar nu mai adauga faina, chiar daca este lipicios (unge-ti mainile cu ulei, la nevoie). Poti folosi si un mixer, pentru acest pas.
  • Transfera aluatul de kurtos intr-un bol (uns cu ulei vegetal, in prelabil), acopera-l cu un servet de bucatarie, folie de aluminiu sau o casca de dus noua si lasa-l sa creasca intr-un loc cald, timp de 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul.
  • Imparte aluatul in 4 parti egale, apoi intinde-o pe fiecare pe blatul de lucru (pe rand, fara a adauga faina), cu ajutorul unui sucitor, intr-un dreptunghi de 4 mm grosime.
  • Taie fiecare dreptunghi cu ajutorul unui cutit de pizza, in panglici de 15 mm latime.
  • Preincalzeste cuptorul la 190⁰ C.
  • Pentru a forma cele 4 suporturi pe care coci aromatul kurtos, poti apela la una dintre urmatoarele trucuri: ruleaza mai multe reviste vechi, leaga-le strans cu sfoara si inveleste-le in 2-3 straturi de folie de aluminiu; inveleste in cateva straturi de folie de aluminiu suporturi de carton ramase de la sulurile de servetele de bucatarie.
  • Unge suporturile pentru kurtos cu ulei vegetal, apoi inveleste-l pe fiecare in panglicile de aluat, pe care le suprapui, lipind bine capetele (lasa un spatiu gol pe ficare suport, la capat). La final, ruleaza suportul cu aluat cu tot pe blatul de lucru, pentru a se lipi uniform.
  • Unge fiecare kurtos cu ulei si tavaleste-l prin zahar amestecat cu scortisoara sau cu nuca maruntita ori prin fulgi de migdale/de cocos.
  • Sprijina suporturile de kurtos pe latimea unei tavi mai inguste decat acestea, in asa fel incat capetele lipsite de aluat sa stea direct pe marginea tavii, si coace tava 25 de minute, rotind periodic cozonacii secuiesti (pentru a se coace uniform).
  • Cand cei 4 kurtos devin aurii si s-au copt, scoate tava din cuptor, da-i jos de pe suporturi (lovindu-le usor de masa) si lasa-i la racit in pozitie verticala.

  Observatii reteta Kurtos (cozonac secuiesc)

  • Deliciosul kurtos poate fi devorat pe loc (usor caldut) sau poate fi pastrat pana la 2 zile la temperatura camerei, invelit in folie alimentara.
  • In loc de aquafaba (care inlocuieste oul), poti polosi ½ de banana pasata, 1 lingura de agar agar combinata cu 2 linguri de apa, 1 lingura de seminte de in lasate la inmuiat in 3 linguri de apa sau 1 lingura de seminte de chia lasate la inmuiat in 5 linguri de apa.

  Stiai ca?

  • Kurtos-ul este prezent in mai multe tari din lume, sub diverse denumiri si forme: kurtoskalacs (Ungaria), trdelnik sau trdlo (Cehia si Slovacia), sekacz (Polonia), sakotis (Lituania), ximeneta (Spania), baumkuchen (Germania), prugelkrapfen (Austria), spettekaka (Suedia), makara tatlisi (Turcia), kyortush (Israel), stokbrood (Africa de Sud)?
  • Metoda de a coace aluat deasupra unui foc deschis a fost practicata inca din Grecia Antica, cand la ospetele dionisiace se consuma un desert similar (painea Obelias, care avea 2 metri lungime si era carata pe umeri de 2 barbati)?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Kurtos (cozonac secuiesc)
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 52 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.