Hrisca la tava

Hrisca la tavaAceasta delicioasa reteta de hrisca la tava te va convinge ca hrisca, pseudo-cereala prea putin cunoscuta in gastronomia romaneasca, merita sa ocupe acolo un loc de cinste. Gustul puternic al ciupercilor, aroma dulceaga a conopidei, prospetimea patrunjelului si adierea de nuca de toamna din hrisca, vor crea impreuna o combinatie care iti va innebuni de placere papilele gustative.

TIMP PREPARARE   90 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente Hrisca la tava:

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Seminte de hrisca

seminte-de-hrisca-1kg

Sare de mare fina iodata

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

 Mod de preparare Hrisca la Tava

  • Hrisca se caleste, pentru câteva minute, in putina apa si 4 linguri de ulei. Este foarte important sa adaugam apa, nu doar ulei, pentru ca hrisca trebuie sa fie mai curand inabusita, ca sa se inmoaie, nu sa se prajeasca.
  • Adaugi 3 cani de apa si continui sa fierbi in jur de 30 de minute. Respectarea timpului de fierbere va aduce hrisca la consistenta dorita. In cazul in care nu am fi fiert-o, era necesar sa o lasam peste noapte la inmuiat in apa, timp de cel putin 8-10 ore.
  • Desfaci conopida in buchetele si le speli bine.
  • Fierbi conopida separat, in apa cat sa o acopere, timp de 5-6 minute apoi o strecori. Atentie: nu trebuie lasata prea mult la fiert, intrucat se va zdrobi, datorita continutului mare de apa a acestei legume.
  • Vei toca marunt ceapa si apoi o vei praji impreuna cu ciupercile ( tocate si ele) in 2 linguri de ulei si putina apa, iar la final adaugi si patrunjelul. Nu adauga foarte multa apa, 2-3 linguri sunt suficiente, pentru ca ciupercile contin si ele apa foarte multa, asa ca daca tu adaugi in exces, ele se vor fierbe in loc sa se caleasca.
  • Intr-un vas termorezistent asezi un strat de hrisca, peste el ciupercile si ceapa, iar deasupra buchetelele de conopida. Peste conopida presari sare dupa gust si apoi torni paharul de smantana de soia.
  • Lasi preparatul la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.
  • Se poate servi alaturi de o salata din cruditati si o pasta de naut sau alune.

 Observatii:

  • Aceasta reteta nu doar ca este delicioasa, dar se potriveste nu numai pentru vegetarieni, ci si pentru persoanele care doresc sa tina post.
  • Cel mai sanatos si mai indicat tip de ulei pentru aceasta reteta este cel din seminte de floarea soarelui presat la rece.  
  • Respecta timpul de preparare si, la fiecare pas, echilibrul intre ulei si apa, daca vrei ca preparatul sa aiba un usor gust de copt, nu sa fie complet fiert.
  • Pentru un plus de savoare, in loc de clasicele ciuperci champignon (proaspete sau la cutie) foloseste hribi sau ghebe si te asigur ca imediat ce vei termina portia de hrisca la tava din farfurie, vei dori sa imi mai pui una.  
  • Poti coace preparatul si intr-o tava obisnuita, dar in acest caz unge-o cu putin ulei inainte de a pune compozitia la foc, ca sa  fii sigur ca nu se lipeste. Totusi, in cazul in care folosesti o tava clasica, vei pierde o parte din efectul vizual al preparatului.

  Stiai ca?

  • Hrisca este un aliment  foarte potrivit pentru dieta de slabire, intrucat nu contine multe calorii, in schimb da senzatia de satietate si ajuta la eliminarea apei in exces din organism?
  • Semintele sau faina de hrisca pot fi ontroduse in alimentatia copilului tau inca de la varsta de 8 luni?
  • Nu contine gluten, deci poate fi consumata si de persoanele care prezinta intoleranta la acest compus?
  • Hrisca contine 8 aminoacizi esentiali si elemente ca mangan, cupru. calciu si magneziu?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Hrisca la tava
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)


Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

2 Comentarii

  1. … fara sa jignesc sau…doar din foarte multe studii ,as dori sa clarific ideea de “post”
    Post = a nu munca nimic de înainte de a răsări soarele ,pina exact după asfințit!
    Deci ,nu exista rețetă de post , deoarece în momentul în care postești(adevărat post) ,nu mânici ,nu bei ,nu fumezi!
    Post = ești mai aproape de Dumnezeu , purificare ,simți ce simt cei ce nu au mincare etc! …se poate discuta f mult pe aceasta tema ,dar asta e idea!
    Rețetele sunt minunate!

    • Atunci se pune problema următoare, Isus nu a mâncat niciodată carne de porc.
      Întrebare de ce de Nașterea Domnului, se sacrifică porcul. Întrebări sunt multe, să lăsăm la latitudinea fiecăruia modul de percepție asupra religiei și a felului de exprimare în relația cu Dumnezeu.

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.