Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Ghidul băuturilor vegetale. Cum alegem ce bem?

Ghidul băuturilor vegetale. Cum alegem ce bem?

0
Ghidul băuturilor vegetale. Cum alegem ce bem?

În ultimii ani, băuturile vegetale au câștigat teren în rândul preferințelor oamenilor, fie vegani sau vegetarieni care vor să diversifice, fie persoane care vor pur și simplu alternative sănătoase și gustoase pentru dulciuri, cafea sau chiar alte preparate sărate. Nu mai încape îndoială, băuturile vegetale sunt extrem de apreciate pentru sortimentele variate, gustul unic, savuros și nutrienții pe care organismul și-i poate lua, în funcție de sortiment, desigur.

Termenul de „băutură vegetală” acoperă o pătură largă de alternative vegetale la laptele clasic, obținute în special din nuci sau semințe. În prezent, băuturile vegetale sunt larg răspândite în bucătăriile de pe tot globul, în preparate mai noi sau unele tradiționale, mai ales grație versatilității lor. Acest lucru este demonstrat și de vechimea lor – contrar așteptărilor, băuturile vegetale nu sunt un trend, ci preparate folosite, în unele cazuri, de mii de ani în diverse culturi de pe glob. Laptele de soia a fost atestat pentru prima dată în China, în secolul al XIV – lea, cel de migdale în lumea arabă, mai precis în Bagdad și în Egipt, în secolul al XIII – lea, respectiv al XIV – lea.

Așadar, există zeci de băuturi vegetale din care poți alege, iar noi ți le prezentăm mai jos pe preferatele noastre. Pe unele le folosim în rețetele de pe blog de mult timp, iar altele abia ce au apărut în bucătăriile noastre. Descoperă în continuare câteva beneficii sau utilizări și alege-ți preferatul!

 

Băutura de soia

Poate unul dintre cele mai utilizate și larg răspândite sortimente, băutura de soia are un conținut important de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali – un pahar (200 ml) îți asigură aproximativ 6 grame de proteine. Băutura SanoVita de soia este îmbunătățită cu calciu, 200 ml asigurând 30% din necesarul zilnic.

Băutura de soia poate fi utilizată pentru băuturi, precum smoothie-uri sau în cafea, în deserturi, feluri principale, sosuri sau orice alt preparat. De asemenea, băutura din soia de la SanoVita are un conținut caloric scăzut (42 kcal la 100 ml), fiind de mare folos în regimurile de reducere ponderală.

 

Băutura de ovăz

Una dintre cele mai noi băuturi vegetale bio dezvoltate de noi, băutura de ovăz conține toți macronutrienții (carbohidrați, proteine, grăsimi) în raporturi echilibrate, iar un pahar de 200 ml ne oferă și un gram de fibre alimentare, atât de necesare. De asemenea, acest sortiment din ce în ce mai popular conține și cantități mici din foarte multe minerale: fosfor, mangan, seleniu, zinc, magneziu, fier.

Băutura de ovăz este perfectă pentru deserturi pufoase, dar mai ales pentru sosuri care se îngroașă ușor sau pentru supe cremă sățioase. Preparatele gustoase și hrănitoare sunt totodată potențate de ingredientele băuturii de ovăz – și anume, ovăzul provenit din agricultura ecologică și apa. Cam de atât este nevoie pentru o băutură perfectă!

 

Băutura de orez

Băutura de orez este mai subțire decât celelalte sortimente și este alegerea potrivită pentru o băutură revigorantă. Noua noastră băutură de orez este îmbogățită cu calciu și conține și puțin fier. În plus, noul sortiment ce îmbină prospețimea băuturii de orez cu aroma inedită a alunelor de pădure adaugă un plus de proteine, toate vitaminele din grupul B (cu excepția vitaminei B12) și vitamina E.

Băutura de orez și alune de pădure este perfectă pentru micul dejun, mai ales atunci când vrei să complimentezi cerealele, müsli sau granola. De asemenea, aroma unică a alunelor de pădure face din acest sortiment băutura numai bună de pus în deserturi, datorită gustului plăcut, dar greu de confundat!

 

Băutura de migdale

Nucile reprezintă o sursă vegetală des utilizată în prepararea băuturilor, însă cea de migdale reprezintă o alternativă extrem de populară în dieta vegană și nu numai. Acest sortiment conține vitamina E, dar și minerale precum magneziu, fosfor, potasiu și calciu, în cantități mici.

Băutura de migdale se diferențiază în cafea, dar adaugă o aromă ușoară de nuci și unor preparate dulci sau chiar sărate. Grație gustului și consistenței echilibrate, poți folosi cu ușurință băutura de migdale în unele dintre cele mai inedite combinații.

 

Băutura de cocos

Acest sortiment reprezintă o sursă importantă de grăsimi, fiind deci și puțin mai caloric decât celelalte tipuri de băuturi vegetale, dar integrat într-un meniu general echilibrat, acesta este minunat. Din băutura de cocos nu lipsesc potasiul și magneziul.

Băutura de cocos, în special cea la conservă, este mai groasă și cremoasă. Aceasta este perfectă pentru supe cremă, mâncăruri orientale sau dulciuri fine. De asemenea, fiind concentrată, băutura la conservă poate fi consumată ca atare sau lungită cu puțină apă, putând fi utilizată apoi pentru micul dejun.

 

Orice sortiment ai alege pentru mâncărurile tale, este important să știi că te poți baza mereu pe o băutură vegetală. Pe lângă faptul că acestea ne oferă nutrienți, ele sunt și gustoase. Datorită versatilității lor, noi considerăm că sunt indispensabile într-o bucătărie – în ultimul timp, cel puțin, ne răcorim cu mici gustări preparate cu băutura bio de orez și alune de pădure sau ne delectăm cu preparate hrănitoare cu băutura de ovăz!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.