Acasă Sunt în echilibru Descopera secretele unei vacante cu adevarat relaxante!

Descopera secretele unei vacante cu adevarat relaxante!

0
Descopera secretele unei vacante cu adevarat relaxante!

vacanta greciaOdata cu venirea primaverii, reincep concediile si zilele libere in care te rupi de job si de casa, pentru a descoperi orase si locuri noi. Majoritatea lumii presupune ca o vacanta relaxanta inseamna o vacanta lunga, in care poti sa lenevesti, sa iti recuperezi energia epuizata la munca si sa iti reincarci bateriile mentale. Cercetatorii au studiat numeroase aspecte legate de concedii – de la lungimea lor, la cele mai fericite momente legate de acestea si efectele lor asupra sanatatii noastre – si in articolul de astazi iti dezvaluim exact cum arata vacanta perfecta, din care te intorci relaxata si pregatita de treaba.

Ce mica-i vacanta mare!

city breakTu cat mai ai pana la vacanta? Cand primavara sta sa inceapa, unii dintre noi si-au programat deja 1-2 concedii (la mare sau city break-uri), si-au facut planul legat de cum ajung de la aeroport la hotel (si invers), ce vor sa vada la fata locului si ce mancaruri locale vor neaparat sa incerce. Poti fi genul de turist care prefera o harta virtuala pe care sa bifeze din timp cele mai interesante locuri de la destinatie (organizandu-le pe zile) sau genul care foloseste o harta clasica primita gratuit in hotelul unde este cazat si ia orasul la pas, orientandu-se dupa ea. Poate te imaginezi deja intinsa la soare (cu o bautura rece intr-o mana si o carte in cealalta), luand pranzul la o taverna sau odihnindu-te intr-o poiana, in varf de munte.

Oricum ar fi, „vacanta” ramane cuvantul magic care ne scoate din bula vietii de zi cu zi, ne rupe de cotidian, promite intotdeauna sa ne relaxeze si se termina mereu prea repede. Mai ales cand ne aducem aminte cum, in copilarie, aveam 3 luni de vara libere pe an…

Cum te afecteaza lipsa zilelor de concediu?

task-uri la jobMulti dintre noi au perioade mari de timp in care nu pleaca nicaieri, ideea de a abandona pentru 7 zile lista lunga de lucruri de facut la birou fiind coplesitoare. Li se pare atat de stresant sa le faca pe toate la intoarcere incat prefera sa amane vacanta. Dar lipsa concediului ne costa, afectandu-ne sanatatea inimii.

O cercetare inceputa in 1948 (Framingham Heart Study), axata pe identificarea factorilor care contribuie la bolile cardiovasculare si desfasurata in oraselul Framingham (Massachusetts), a studiat pana acum peste 14.000 de persoane din trei generatii, descoperind ca femeile care isi luau vacanta o data la 6 ani aveau de 8 ori mai multe sanse de a face un atac de cord decat cele care plecau cel putin de doua ori/an. Si ca barbatii care nu au plecat nicaieri timp de cativa ani au cu 30% mai multe sanse de a face un atac de cord. Un studiu de 9 ani, pe 12.000 de barbati cu risc crescut de boli cardiace, publicat in 1982, a aratat ca vacantele regulate scad cu 21% mortalitatea generala si cu 32% mortalitatea cauzata de boli cardiace.

concediu la mareAlte studii au aratat ca absenta zilelor libere are si alte dezavantaje: creste riscul de epuizare completa, sentimentul ca nu poti face fata task-urilor profesionale, creeaza probleme in familie, contribuie la depresie si rate crescute de suicid. Un studiu din 2005 (realizat timp de 6 ani, pe 1.500 de femei din Wisconsin) a determinat ca cele care plecau in vacanta mai rar de o data la 2 ani erau mai stresate si mai depresive decat cele care aveau concediu de cel putin 2 ori/an. Satisfactia in casnicie scadea si ea odata cu frecventa perioadelor libere. O cercetare din 2009 (1.400 de persoane) a asociat timpul liber (inclusiv vacanta) cu scaderea depresiei, tensiunii si circumferintei taliei.

In 2006, compania Ernst & Young a facut un studiu intern asupra angajatilor si a descoperit ca fiecare 10 ore suplimentare de vacanta luate de acestia, evaluarea de final de an li se imbunatatea cu 8%, iar angajatii care plecau des in concedii erau mai utin predispusi la a-si da demisia. In 2009, un studiu canadian pe apoape 900 de avocati a indicat ca vacantele ajuta la scaderea stresului profesional. Apoi, in 2018, American Psychological Association a concluzionat ca vacantele reduc stresul, cresc starea de bine si performanta la locul de munca, dar pentru 24% dintre cei studiati efectele pozitive dispar imediat dupa intoarcerea la job (40% spunand ca beneficiile vacantei au durat doar cateva zile).

Ce tip de vacanta este cea mai relaxanta?

zbor cu balonulInainte de a-ti depune cererea de concediu, nu strica sa stii ca orice vacanta relaxanta implica 4 factori, spune sociologul Sabine Sonnentag (de la Universitatea din Konstanz, Germania), care studiaza de 20 de ani problema: relaxare, control, experiente de maiestrie si detasare mentala de job. O vacanta care bifeaza toate cele 4 elemente este ca o masa nutritiva si delicioasa; in caz contrar, concediul tau se transforma in calorii goale.

Sa le luam pe rand! Relaxarea presupune a avea activitati placute, care nu necesita mult efort fizic si/sau psihic, dar au un efect pozitiv crescut. Controlul se refera la a avea tu puterea de a decide ce faci in vacanta, cum iti petreci timpul, cum iti folosesti energia si atentia; in cazul persoanelor cu o viata profesionala stricta si un timp liber acaparat de familie si treburi casnice, controlul din vacante le da aripi si ii reface. Experientele de maiestrie din vacante sunt ceva interesant, care te provoaca, iti capteaza atentia si – odata facute bine – iti garanteaza implinirea si satisfactia personala. Ultimul element este detasarea mentala de munca si tot ce tine de ea,care implica sa nu iti verifici constant e-mail-ului de serviciu, de exemplu (in caz contrar, vei ramane stresata si, inevitabil, te vei certa cu familia).

Descopera cum sa te bronzezi corect si sanatos vara asta!

Care este cel mai fericit aspect legat de vacanta?

hartaStiai insa ca cea mai fericita parte a unui concediu nu sunt mereu zilele libere insele? Un studiu din 2010 arata ca planuirea si anticiparea unei vacante ne face mai fericiti decat momentele in care chiar ajungem la destinatie. Cercetarea a descoperit ca toti suntem fericiti inainte de a pleca intr-un concendiu, pentru ca ne imaginam cum va fi, planuind ce vom vedea si vom face acolo. Dar starea de fericire continua dupa intoarcerea din zilele libere doar daca vacanta a fost una relaxanta: daca ai parte de un concediu stresant sau neutru, la final te vei simti ca si cum nu ai fost deloc plecat.

Alte cercetari indica faptul ca, intrebati de psihologi cum se simt in vacanta, respondentii spun ca in primele cateva zile sunt extrem de fericiti, apoi in ziua 8 ating maximul, restul vacantei fiind in declin usor sau la acelasi nivel. Cu alte cuvinte, o vacanta de doua saptamani poate parea ideala, dar nu se traduce neaparat intr-o perioada de fericire mai mare.

Concluzie

fructul dragonuluiEnergia este finita, ca timpul, dar – spre deosebire de acesta – poate fi reinnoita. Si, desi angajatorii si chiar angajatii tind sa vada vacantele drept timp pierdut, un angajat relaxat este un angajat productiv. Deci ia-ti toate zilele de concediu la care ai dreptul anual, imparte-le in mai multe vacante (3-4, de lungimi diferite, luate de-a lungul intregului an), nu-ti verifica e-mail-ul de serviciu in timpul acestora si rupe-te complet de grijile legate de munca. Axeaza-te pe relaxare, plimbare, timp petrecut cu cei dragi, leneveala la plaja, o carte buna si feluri de mancare noi, pe care nu le-ai mai gustat pana acum. Vacante frumoase tuturor!

Descopera cum iti pregatesti pielea pentru vacanta de vara!

Articolul precedent Smoothie cald, de ciocolata si cocos
Articolul următor Branza ricotta vegana
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.