Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă De unde vin rondelele de orez și la ce sunt bune

De unde vin rondelele de orez și la ce sunt bune

0
De unde vin rondelele de orez și la ce sunt bune

Rondelele de orez

Rondelele de orez expandat, atât de apreciate acum, au început abia în ultimii ani să se răspândească și la noi. În alte țări acestea au câteva decenii de popularitate în zona mâncării sănătoase și tot pe aceeași filieră au ajuns și la noi. Ele au însă o istorie mult mai lungă decât credem.

Orezul este cultivat la scară largă în Orientul îndepărtat de peste 5,000 de ani, rămânând și astăzi alimentul de bază din mâncarea a sute de milioane de oameni din regiune. Este atât de popular încât se estimează că astăzi 20% din caloriile consumate în lumea întreagă sunt reprezentate doar de orez. Prăjiturile din orez însă, sunt ceva mai recente. Mochi, un preparat tradițional japonez începând din secolul VIII, este primul astfel de desert preparat din orez și alte câteva ingrediente pentru un gust cât mai dulce.

Orezul expandat însă, așa cum îl cunoaștem noi astăzi, a apărut abia în primii ani ai secolului XX. Botanistul și inventatorul american Alexander Anderson a fost cel care a descoperit metoda prin care căldura determină orezul să se expandeze asemenea floricelelor din porumb. Invenția sa a devenit celebră în 1904 când, în cadrul Expoziției Universale din St. Louis, a arătat oamenilor veniți din toată lumea cum în numai câteva minute poate transforma orezul simplu în ”rondelele” de atunci. La scurt timp, orezul expandat avea să devină alături de cerealele expandate una din variantele populare pentru micul-dejun.

Câteva zeci de ani mai târziu, atenția acordată nutrienților și vitaminelor din mâncare avea să crească tot mai mult în rândul clasei de mijloc. Iaurtul, granola sau rondelele de orez expandat au început să se deplaseze din nișa dietelor adoptate la recomandarea medicului, în mainstreamul produselor comerciale din supermarketuri. Orezul expandat a cunoscut începând cu această perioadă adevăratul succes la nivel de mase. Fiind văzut atât ca parte a unei mese cât și drept o gustare pentru propria plăcere, nici nu era prea greu în noul context.

Cum se fac rondelele de orez expandat?

Se începe cu cele două ingrediente de bază: orez și apă. În mod normal sunt alese boabele mai scurte de orez datorită proprietățile lor fizice. Chiar dacă și boabele lungi de orez pot fi folosite pentru rondele, acestea se lipesc mai greu între ele și sunt mai crocante.

Orezul este înmuiat în apă până se obține nivelul potrivit de hidratare. În interiorul fabricii, mașinăriile speciale aplică asupra orezului acum plin de apă o presiune și o căldură destul de mare cât pentru a face ca acesta să „explodeze”. E nevoie de multă precizie dacă vrei ca ele să se expandeze exact cât trebuie, să se lipeasca boabele unele de altele și să conțină cantitatea de aer pentru textura pe care o dorești. Mai departe, rondelelor le sunt adăugate prin stropire fie o aromă sărată, fie un strat de ciocolată, cremă de lupin sau orice altceva își dorește producătorul.

Calități nutritive

Poate că astăzi orezul expandat nu mai este numit chiar o „minune a lumii moderne”, așa cum îl promovau primele companii care începuseră comercializarea lui, rămâne însă o parte importantă din alimentația noastră.

Primul lucru care iese în evidență la ele este cantitatea mai mică de calorii comparativ cu pâinea. O felie de pâine integrală are tot la fel de multe calorii cât două rondele de orez fără glazură. Dacă ar fi însă să comparăm gram cu gram, orezul ar avea un număr mai mare de calorii. Diferența constă însă în faptul că rondelele conțin mult aer, ceea ce ne potolește mai ușor senzația de foame. Sigur, poate fi un lucru bun dacă vrei doar o gustare ușoară între mese, dar rondelele nu sunt la fel de nutritive de unele singure. De aceea recomandăm să le mâncăm împreună cu fructe, legume, unt de arahide și orice altceva sună destul de delicios și sănătos. Avem câteva sugestii și în acest articol. Totodată, menționăm că nu sfătuim să se înlocuiască complet pâinea cu rondele, întrucât, din punct de vedere nutritional, pâinea integrală este mult mai valoroasă decât rondelele. Acestea din urmă reprezintă doar o alternativă pentru varietate în alimentație.

Un alt aspect important este acela că rondele din orez nu conțin  gluten. Așadar, dacă suferi de intoleranță sau de sensibilitate la gluten, ori pur si simplu vrei să reduci glutenul din dietă, rondelele din orez îți sunt aliat de nădejde.

Rondelele simple sunt sărace în grăsimi și nu au zahăr adăugat, în schimb sunt o sursă importantă de carbohidrați complecși care determină un nivel ridicat de energie și susțin sănătatea tractului digestiv.

În mod normal, sunt lipsite de conservanți sau alți aditivi alimentari.

Este important de menționat că, datorită conținutului ridicat în amidon și prin metoda de prelucrare, rondelele au un indice glicemic ridicat, determinând o absorbție rapidă a glucozei în sânge și o creștere bruscă a glicemiei, mai ales atunci când sunt consumate fără alte alimente bogate în fibre. Așadar, recomandăm ca persoanele care vor să își gestioneze bine glicemia să asocieze întotdeauna rondelele cu o salată bogată sau cu o pastă vegetală (humus, unt de arahide) plină de fibre alimentare. Fibrele vor crea un film la nivel intestinal care va încetini eliberarea zahărului în sânge.

Așadar, indiferent dacă le preferi la micul-dejun sau ca o gustare între mese, dacă le preferi sărate ori cu ceva dulce peste ele, încearcă integrarea ocazională a rondelelor în alimentația ta pentru o viață cât mai sănătoasă. Și, desigur, fii mereu creativ cu ele.

 

Încearcă noile mini-rondele SanoVita!

Mini-rondele cu glazură de cacao

gustări MINI-RONDELE DIN OREZ CU GLAZURA DE CACAO 24G

Mini-rondele cu glazură de căpșuni

gustări MINI-RONDELE DIN OREZ CU GLAZURA DE CAPSUNI 24G

Mini-rondele cu hrișcă și chia

gustari MINI-RONDELE DIN OREZ CU HRISCA SI CHIA 7.5G

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.