Acasă Sport și fitness De ce uneori e recomadat sa trisezi la dieta?

De ce uneori e recomadat sa trisezi la dieta?

0
De ce uneori e recomadat sa trisezi la dieta?

nutritieO sa iti spunem astazi ceva care sa te uimeasca: daca vrei sa iti reuseasca o dieta de slabire, invata sa trisezi. Dar sa trisezi cu cap. Stim, este aproape ultimul lucru pe care te-ai astepta sa il auzi, dar, cu toate astea, nimic nu poate fi mai adevarat. Ca sa intelegi mai bine ideea, o sa vorbim putin in continuare despre psihonutritie.

Psihonutritia este o stiinta moderna care studiaza detalii legate de comportamentul alimentar. De ce oamenii fac ceea ce fac in ceea ce priveste stilul de viata, alegerile si obiceiurile legate de alimentatie? Care este impactul sentimentelor si convingerilor asupra metabolismului si a sanatatii? Sunt oameni care nu sufera de nimic fizic, dar care s-au ingrasat cateva zeci de kilograme in cativa ani mancand nebuneste pe fond de stres. Acestia nu au nevoie neaparat de o dieta anume, data de un medic nutritionist, ci au nevoie in primul rand sa inteleaga mecanismele, pentru a le putea combate. Au nevoie de informatii despre conexiunile fascinante dintre creier si corp, digestie si  comportament.

Este mult mai simplu sa ai succes cu o dieta de slabire daca accepti faptul ca, uneori, tentatia e prea mare ca sa fie respinsa si ca trebuie sa inveti sa trisezi. Asa cum stii si tu, ceea ce te va face sa rezisti unor restrictii alimentare este vointa. Vointa se mentine puternica prin motivatie. Ei bine, in clipa in care ii spui unui mancacios ca trebuie sa renunte pentru o luuuuunga perioada de timp la ceva-ul ala dulce dupa care era innebunit, ii slabesti motivatia, pentru ca timpul ala lung din fata pur si simplu sperie. Daca ii spui, in schimb, ca va putea sa se rasfete din cand in cand, fara ca asta sa ii afecteze iremediabil rezultatele, o sa se simta mai curajos.

slabire exercitii

Pornind de la premisa asta, ne-am gandit ca ar fi util sa va impartasim cateva dintre trucurile care te pot ajuta sa tii pe termen lung dieta si sa scapi de multe kilograme inestetice si nesanatoase. Oricat de motivat ai fi, indiferent cat de mult te-ar sustine cei din jur, sunt clipe in care esti numai tu cu tine, nu te vede nimeni si pofta te zgarie pe creier ca o gheara bine ascutita. Si atunci este util ca din cand in cand, sa mai si trisezi, nu de alta, dar iti mentine motivatia la cote mari si nu te mai simti ultimul om din lume.

  • Daca vrei sa mananci ceva in afara alimentelor permise, incearca niste seminte de floarea soarelui sau dovleac, fara sare. Nu o punga intreaga, ci doar cateva. Alege din acelea cu coaja, neaparat, pentru ca efortul de a le decoji o sa iti ia destul timp, vei manca cate o farama de miez si vei avea senzatia ca bagi ceva in gura vreme indelungata. In plus, sunt sanatoase  pentru ca ele contin vitaminele E, B1, B6, acid folic, magneziu, seleniu, mangan, cupru si fosfor.
  • Un alt truc care da rezultate si iti mai stinge din pofte este sa manaci o muratura. Consuma-le pe acelea care nu au fost conservate folosind si zahar (cum sunt gogosarii). Un castravete sau o foaie de varza in saramura reprezinta optiunile ideale. Veti spune ca sunt sarate si ca se retine apa in organism. Teoretic, e adevarat, dar vorbim doar despre un castravete, nu de tot borcanul si oricum, e mai simplu asa, decat sa cedezi tentatiei si sa dai iama in frigider.
  • O salvare temporara iti ofera si cateva masline. Daca alegi din acelea mari, carnoase si putin sarate, vei avea senzatia ca te-ai rasfatat si asta o sa iti dea putere si vointa sa continui cu dieta. 100 de grame de masline de acest gen au in jur de 150 de calorii, deci nu reprezinta chiar o nenorocire.
  • Cand senzatia de foame incepe sa iti dea suturi catre frigider, bea un pahar de limonada fara zahar. De acord, gustul nu poate fi agreat de toata lumea, dar are avantajul major ca taie foamea. Aceasta metoda poate sa iti fie de ajutor de-a lungul timpului.
  • Daca te ajuta cu adevarat sa obtii rezultate, nu este nimic rau in a privi incercarea de eliminare a kilogramelor in plus ca pe o provocare. Fiecare zi in care te-ai tinut de programul prestabilit, este un castig. Ca intr-o batalie, avansezi putin cate putin, ramai apoi pe loc ca sa iti consolidezi pozitia, avansezi din nou. Ai voie sa te uiti inapoi, daca asta te motiveaza, ai voie sa visezi daca asta te ajuta. Si, din cand in cand, iti permiti sa lasi garda jos.

Daca totusi, depasesti stadiul de trisat si pur si simplu cedezi tentatiei?

Esti la dieta de ceva timp si pare ca te-ai obisnuit, gandul ca asta poate sa fie noul tau mod de viata nu mai pare atat de indepartat, nu te mai sperie. Si totusi, intr-o zi, cedezi cu adevarat tentatiei: mananci o prajitura, de exemplu. Sau doua. Sau cate incap, ca ai pierdut, pentru cateva minute, controlul acela atat de greu dobandit.

Aici te afli in fata unei intersectii si de felul in care reactionezi poate sa depinda totul. Totul, adica insusi succesul demersului tau de slabit.

  • poti abandona descurajat
  • poti sa mergi inainte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat

Majoritatea celor aflati la dieta aleg prima varianta, abandoneaza si revin la viata de dinainte, anuland orice efort ar fi facut pana atunci si reducand, in timp, la zero, orice rezultat. Asta ca sa se apuce din nou, dupa o vreme, cu mai putine sperante, cu mai putina incredere, cu mai mici sanse de reusita. Astfel ajungi la efectul YoYO despre care vorbeam intr-un capitol anterior.

Exista si un alt procent, mult mai mic, castigator: cei care gresesc si apoi merg inaninte netulburati. Da, au dat putin inapoi pe moment, insa s-au redresat. Au pierdut o batalie, nu insa si razboiul.

Caderea in ispita culinara poate sa fie o declaratie de capitulare sau se poate asemana cu eliberarea, pentru cateva momente, a supapei unei camere, numai atat cat sa micsorezi presiunea. Poate ca daca nu o faci, din cand in cand, foarte rar, cum spuneam, presiunea crescuta poate sa duca la explozie.

dieta slabire

Sa mai lamurim un lucru, esential pentru discutia noastra: cat de des iti permiti asemenea accidente?

Binecunoscuta nutritionista Mihaela Bilic vorbea, la un moment dat, intr-o emisiune televizata, despre o frecventa maxima admisa de asemenea accidente: o data pe saptamana. O data pe saptamana insemnand nu o zi intreaga, ci un singur fel de mancare/aliment de la singura masa.

Concluzia este una: atat trisatul, cat si accidentele de acest gen pot sa se transforme intr-un premiu ocazional, intr-o motivatie suplimentara, daca ele se constituie si raman fapte singulare, nu se transforma intr-o obisnuinta rea care iti anuleaza regulile prestabilite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.