Acasă Sport și fitness De ce slăbim mai greu odată cu înaintarea în vârstă?

De ce slăbim mai greu odată cu înaintarea în vârstă?

0
De ce slăbim mai greu odată cu înaintarea în vârstă?

De ce slăbim mai greu odată cu înaintarea în vârstă?Toată viața ai încercat să mănânci sănătos și să faci sport în mod regulat, dar, de la o vârstă, cântarul arată că iei în greutate și devine din ce în ce mai greu să slăbim. Întrebarea la care încercăm să răspundem este, așadar: devine mai greu să rămâi în formă pe măsură ce îmbătrânești?

Din păcate, da. La 30 de ani, corpul tău are nevoie de mai puțină energie decât la 20, motiv pentru care nu mai poți mânca la fel ca atunci, fără să suporți consecințele. Apoi, pe măsură ce te îndrepți spre vârsta mijlocie, este și mai dificil să rămâi în formă, din cauza modificărilor musculare, hormonale și de metabolism. Dar nu trebuie să ne dăm bătuți. Înțelegând cum se schimbă corpul, putem lucra mai inteligent pentru a ne menține supli.

De ce este mai greu să slăbești pe măsură ce îmbătrânești?

PIERDEREA MUSCULARĂ

Pe măsură ce îmbătrânești, pierzi mușchi. Acest lucru înseamnă mai mult decât simpla pierdere a definiției și a tonusului muscular. Mușchiul arde mai multe calorii, deci dacă ai mai puțini mușchi înseamnă că este mai greu să folosești caloriile pe care le consumi.

Întrebarea este: de ce pierzi mușchi? Hormonii au și ei un rol important, dar lipsa mișcării este cea care face diferența. Fie că este vorba de o viață de familie aglomerată sau de prea multe ore la muncă, devine mai dificil să ne luăm din timp pentru a face sport. Acest lucru poate fi agravat de leziuni, care devin mai frecvente. Deci, pe măsură ce îmbătrânești, trebuie să fii activ mai mult ca niciodată pentru a menține mușchii puternici.

STRES

Un nivel ridicat de stres poate contribui la creșterea în greutate. Atunci când ești presat de timp, așa cum am zis mai sus, exercițiile fizice ajung ultimele pe lista ta și este foarte comod să renunți la dieta sănătoasă. Și cine te va întâmpina cu brațele deschise? Gustările rapide și pline de zahăr. Nu ceda în fața lor! Stresul crește, de asemenea, nivelul hormonului grelină, care face să îți fie foame și contribuie la depozitarea grăsimilor.

METABOLISMUL ÎNCETINIT

Metabolismul lucrează tot timpul, transformând alimentele și băuturile pe care le consumi în energie – o energie care pune și menține organismul în funcțiune. Chiar și atunci când dormi, metabolismul oferă corpului energia necesară pentru circulația sângelui, pentru respirație și repararea celulelor. Însă metabolismul poate încetini odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă că se ard mai puține calorii și se depozitează mai multe grăsimi.

SCHIMBĂRI HORMONALE

Modificările hormonale pot influența, și acestea, cântarul. Pentru femei, este foarte frecvent să crești în greutate în timpul menopauzei. Scăderea estrogenului determină îngrășarea, în special în jurul stomacului. Chiar și în jurul vârstei de 45 de ani, apropierea de menopauză poate provoca fluctuații ale dispoziției, care îngreunează respectarea unui regim alimentar sănătos și a unui program de exerciții fizice.

Nici bărbații nu scapă mai ușor. De obicei, după 40 de ani, nivelul de testosteron scade. Acesta este responsabil pentru reglarea distribuției grăsimilor, a forței musculare și a masei musculare. Așadar, mai puțin testosteron poate îngreuna arderea caloriilor. Atât bărbații, cât și femeile de vârstă mijlocie produc mai puțin hormon de creștere care ajută corpul să utilizeze grăsimea.

Deci, cu toate aceste schimbări ale corpului care complotează împotriva ta, cum poți combate creșterea în greutate pe măsură ce îmbătrânești?

Cinci sfaturi pentru prevenirea creșterii în greutate

  1. Fă ca fiecare aliment să conteze – În loc de alimente foarte procesate, care nu au substanțe nutritive, alege alimente integrale, bogate în nutrienți, vitamine, minerale, fibre și proteine, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele, nucile și cerealele integrale.
  2. Măsoară fiecare porție – Pe măsură ce îmbătrânești, este important să te uiți la dimensiunile porțiilor și, eventual, să le reduci, pentru a se potrivi cu ceea ce are nevoie corpul tău acum. Altfel, caloriile care nu pot fi consumate, se vor transforma în grăsime și mai mult ca sigur nu îți dorești asta.
  3. Combină exercițiile fizice – Este important să combini exercițiile aerobice cu antrenamente cu greutăți. Aerobicul (alergat, ciclism) crește ritmul cardiac și arde mai multe calorii. Antrenamentul cu greutăți ajută la construirea și întărirea mușchilor.
  4. Rămâi hidratat – Bea multă apă și lasă deoparte băuturile gazoase. Deshidratarea ușoară poate provoca simptome similare cu foamea. Nu le confunda, bea un pahar cu apă în loc să iei o gustare. Deshidratarea a fost, de asemenea, asociată cu riscul crescut de obezitate și cu un IMC mai mare.
  5. Stresează-te mai puțin și dormi bine – Găsește activități care să te ajute să te destresezi. Vei avea mai puține șanse să mănânci din comoditate, vei dormi mai bine și îți vei respecta mai mult obiectivele sportive.

Înainte de a face modificări ale dietei, consultă întotdeauna un dietetician sau un profesionist din domeniul sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.