Acasă Sport și fitness Cum te ajută sportul în alte aspecte ale vieții

Cum te ajută sportul în alte aspecte ale vieții

0
Cum te ajută sportul în alte aspecte ale vieții
Pretty fit woman doing frontal lunges or squat exercise indoors in a flat

 

Știm cu toții cât de important este sportul pentru bunăstarea fizică și mentală. Ni se spune deseori că o viață sănătoasă este dobândită prin sport și alimentație echilibrată, însă avem tendința de a ignora multitudinea de beneficii pe care sportul le poate avea asupra vieții de zi cu zi, considerând că acesta se rezumă doar la a influența capacitatea de a slăbi și de a regenera organismul prin efort fizic. Ei bine, nu este deloc așa, pe mine sportul m-a ajutat decisiv în multe aspecte ale vieții.

Sportul te ajută să treci mai bine peste momentele presante din viață

Sportul te ajută să gestionezi mai bine examenele din viață, personale sau profesionale, fie că vorbim de examenul de Bacalureat, de examenul de permis de conducere, examene de admitere sau oricare alt tip de provocare de genul acesta. Un exemplu concret în acest sens sunt sportivii de performanță, care de cele mai multe ori au rezultate remarcabile în condiții de competiție și nu la antrenament, unde nivelul de stres nu este atât de ridicat. Presiunea e generatoare de rezultate deoarece te ajută să progresezi, uneori chiar și teama e utilă. Un exemplu corect de folosire a fricii în avantajul propriei persoane sunt alipiniștii, care dacă nu ar avea teama de a cădea de pe munte nu și-ar mai împinge limitele pentru a-i cuceri culmile.

Relații mai sănătoase

Orice activitate sportivă, indiferent de cât de mică ar fi, odată încheiată îți dă împlinire pentru că nu doar marile victorii te fac să te simți important, ci și cele mici. Spiritul de echipă din cadrul competițiilor sau antrenamentelor sportive se răsfrânge și asupra celorlalte relații din viața ta, cu prietenii, cu cei apropiați sau cu colegii de birou. Sportul te învață cum să lucrezi în echipă, cum să îi ajuți pe cei la nevoie, cum să te bucuri de o victorie și cum să accepți o înfrângere.

Sportul nu acceptă jumătățile de măsură

Sportul îmbunătățește și influențează capacitatea noastră de a termina lucrurile și acțiunile pe care le-am început. În tumultul și aglomerația zilei, oamenii au această particularitate de a lăsa lucrurile neterminate, ceea ce e o pierdere foarte mare de reusurse precum timp și energie. Dacă tot suntem buni la a concepe idei și planifica, de ce să nu le ducem la bun sfârșit? Sportul îți dă capacitatea de a finaliza lucruri, spre exemplu, în fotbal, a face o pasă frumoasă nu e de ajuns dacă nu s-a finalizat cu șut la poartă, indiferent că e gol sau nu, finalizarea e esențială.

Sportul îți crește nivelul de energie și tonusul

Energia, alături de apă, aer și hrană sunt combustibilii ființelor umane. Energia e cea care ne pune în mișcare, cea care ne dă puterea creatoare și ne face să ne bucurăm de viață. În mod normal trebuie să avem un nivel de energie optim astfel încât să ne putem desfășura activitățile de zi cu zi, însă se întâmplă deseori din cauza mai multor factori să ne simțim lipsiți de energie și ziua-ntreagă să ne fie dată peste cap. Sportul și mișcarea funcționează ca un producător de energie constat, cu cât faci mai mult sport și te miști mai mult cu atât vei fi mai energic și vei putea gândi mai limpede.

Sportul îmbunătățește nivelul de concentrare

Viteza cu care se întâmplă lucrurile în viața noastră parcă nici nu ne mai dă timp de gândire. Se întâmplă să primim foarte multe sarcini pe care trebuie să le rezolvăm într-un timp scurt sau limitat și de cele mai multe ori riscăm să ne pierdem concentrarea. În fond, nu e nimic în neregulă ca organismul și implicit creierul să cedeze presiunii și oboselii, pentru că niciun om nu poate munci o perioadă îndelungată și să aibă randament 100%. Și de această dată salvarea poate veni tot de la sport.

Cu alte cuvinte, sportul este viață și vă îndemn pe fiecare să practicați orice formă de mișcare care vi se potrivește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.