Acasă Sport și fitness Cum te ajuta cei 10.000 de pasi pe care trebuie sa ii faci zilnic?

Cum te ajuta cei 10.000 de pasi pe care trebuie sa ii faci zilnic?

0
Cum te ajuta cei 10.000 de pasi pe care trebuie sa ii faci zilnic?

10.000 pasi zilnicCand vine vorba despre marketingul axat pe sanatate, acesta include cele 8 pahare de apa/zi, cele 8 ore de somn in fiecare noapte, luatul micului dejun (declarat „cea mai importanta masa a zilei”) si 10.000 de pasi zilnic. Cu totii am auzit aceste recomandari pentru o sanatate optima. Iar in privinta celor 10.000 de pasi, acum exista aplicatii si bratari fitness/smart care iti monitorizeaza numarul de pasi facuti zilnic (si kilometrii parcursi), ajutandu-te astfel sa stii exact cum stai la acest capitol.

Dar chiar este aceasta numarul magic? Si – daca da – de ce? Cum te ajuta, mai exact, acest numar de pasi? Si cine a decretat ca trebuie sa faci 10.000 si nu mai multi sau mai putini? Citeste articolul nostru de mai jos, pentru a descoperi raspunsul la toate aceste intrebari!

De ce ai nevoie de 10.000 de pasi/zi?

mers pe josCati dintre noi nu petrec ore bune stand pe un scaun, la locul de munca, merg pe jos doar de acasa pana la metrou/in statia de autobuz si poate mai fac cateva sute de pasi in jurul blocului, daca isi scot catelul la plimbare dimineata si seara? O persoana inactiva face 3.000 de pasi sau mai putin in fiecare zi, dar  medicii recomanda in jur de 30 de minute de miscare zilnic (sau 2,5 ore/saptamana), pentru a-ti mentine o greutate sanatoasa, a preveni sau a administra diverse boli (de inima, hipertensiune, diabet de tipul 2), pentru a-ti intari oasele si muschii, pentru a-ti imbunatati starea de spirit, calitatea somnului, echilibrul si coordonarea. Daca faci miscare afara, in soare, iti vei creste si cantitatea de Vitamina D. Iar 8 km de mers pe jos (echivalentul a 10.000 de pasi) se fac in 100 de minute.

Cum au aparut cei 10.000 de pasi/zi?

japoniaUn studiu publicat recent (in mai 2019) a analizat aceasta regula legata de pasii facuti zilnic si a descoperit ca – numarul de 10.000 a fost vehiculat initial in Japonia. Si a fost o strategie de marketing… In 1964, inainte de inceperea Jocurilor Olimpice la Tokyo, o companie japoneza a inceut sa vanda pedometre (instrumente de masura pentru inregistrarea numarului de pasi efectuati si a vitezei de deplasare a unei persoane care merge pe jos). Pedometre pe care le-a denumit „Manpo-kei” (in traducere, „numaratorul a 10.000 de pasi”) si care au avut un real succes.

Sunt 10.000 de pasi/zi potriviti pentru oricine?

Din Asia, acest numar magic a facut inconjurul planetei si poate ghida astazi pe oricine vrea sa inceapa sa faca mai mult miscare. Dar nu este universal valabila: daca vrei sa slabesti, daca abia te-ai apucat de sport sau daca te recuperezi dupa o afectiune, acest numar poate varia si se poate modifica, de-a lungul timpului. In cele din urma cazuri, poti incepe de la 4.000 de pasi si adauga 1.000 de pasi in fiecare saptamana. Daca kilogramele in plus iti dau de cap, atunci alege sa scapi de ele incet, dar sigur: pentru a slabi 500 g/saptamana, ai nevoie de 20.000 de pasi parcursi zilnic (astfel vei arde 2.000-3.500 de calorii saptamanal).

bratara fitness pedometruCa idee generala, indiferent de varsta, un pic de activitate fizica in plus nu strica, iar cei 10.000 de pasi facuti zilnic pot fi punctul motivational de start pentru multi dintre noi. Din punct de vedere sociologic, atunci cand ti se ofera un mesaj clar, scris negru pe alb, acesta este retinut clar (studiile si stiinta nefiind atat de categorice). Oamenii vor sa stie exact ce au de facut si „10.000 de pasi/zi” este un mesaj cat se poate de eficient in acest sens. Deci numara-ti pasii facuti zilnic, daca asta te motiveaza sa te misti mai mult, dar fixeaza-ti un scop propriu legat de activitatea fizica pe care sa il poti indeplini si depasi treptat. Pentru unele persoane, o idee mai buna decat a deveni obsedate de numaratul miilor de pasi ar fi sa se axeze pe a sti cate calorii consuma in diversele activitati facute zilnic. Toti ardem calorii stand jos si respirand, iar o plimbare linistita prin parc le creste numarul, la fel cum o face mersul la sala.

plimbat cainele in parcFoloseste si tu calculatorul de aici, pentru a descoperi cate calorii arzi facand diverse sporturi (de la bowling, la mers cu bicicleta si inotat in diverse stiluri) sau activitati (de la alaptat, la curatenie si gradinarit)! Selecteaza activitatea practicata, durata acesteia si greutatea ta actuala, iar calculatorul respectiv iti va spune cum stai. Astfel, te poti orienta spre activitati obisnuite mai consumatoare de calorii sau spre mai multe plimbari prin parcul cel mai apropiat de tine.

Nu ai timp sa faci sport zilnic? Descopera cateva trucuri ca sa faci miscare fara sa iti dai seama!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.