Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum sa te feresti de viroze si raceli in sezonul rece

Cum sa te feresti de viroze si raceli in sezonul rece

0
Cum sa te feresti de viroze si raceli in sezonul rece

gripa-virozaToamna este un anotimp plin de evenimente: in piete asistam  la o explozie de legume si fructe proaspete  pe care gospodinele le folosesc pentru a-si umple camara cu bunatati pentru toamna, in gradinite, scoli si facultati se intorc rand pe rand, grupuri galagioase de copii sau tineri, natura se imbraca in haine ruginii. Din pacate tot toamna este si anotimpul in care ne imbolnavim cel mai rapid. Vremea se schimba destul de brusc, azi sunt mult peste 20 de grade afara, maine coboara mult sub 20, iar diferentele dintre zi si noapte destul de mari. Daca adaugam la asta si readaptarea la colectivitate (scoala, gradinita, facultate sau chiar job, dupa un concediu mai lung), vedem ca toamna ne pune la incercare destul de mult organismul.

Trebuie sa stii, totusi, ca racelile si chiar virozele sunt frecvente in acest anotimp, dar nu de neevitat. Poti sa scazi atat frecventa acestora, cat si gravitatea simptomelor, daca iti iei din timp masuri pentru intarirea imunitatii, pe principiul ca este mult mai bine sa previi decat sa tratezi. Masurile de care vorbim nu se refera la pastile si tratamente, ci la obiceiuri de zi cu zi care, desi poate nu ai constientizat pana acum, au legatura cu sistemul tau imunitar si iti pot influenta major starea de sanatate.

Unii dintre cei din jur par a trece cu usurinta peste o gripa  sau o raceala, in timp ce altii se lupta saptamani intregi cu ea. De ce oare? Totul are legatura cu imunitatea si pentru a te numara si tu printre cei norocosi, iata cateva sfaturi de urmat in viata de zi cu zi.

Nu consuma zahar  in exces

Toata lumea stie ca excesul de zahar aduce kilograme in plus, dar mai putin cunoscut este faptul ca acesta are un efect negativ asupra sistemului imunitar. Acest efect se manifesta in doua moduri: prin distrugerea celulelor albe de tip macrofag (cele care se hranesc cu bacterii patogene) si prin perturbarea echilibrului florei intestinale (zaharul omoara bacteriile benefice si sustine dezvoltarea celor daunatoare).

Ideal ar fi sa nu consumam zahar deloc, dar cum acest lucru este aproape imposibil, poti sa faci 2 lucruri:

  • sa limitezi consumul de zahar
  • sa inlocuiesti zaharul alb, rafinat, cu zaharul brut, varianta cea mai sanatoasa posibila. Mult mai putin procesat, obtinut printr-o prima cristalizare a sucului din trestia de zahar,  zaharul brut are in componenta sa melasa (cea care ii confera si culoarea inchisa si aroma specifica) si, multumita ei, inca mai contine minerale importante pentru organism: fier, calciu, potasiu si magneziu.

zahar brut diferenta

Mentine-ti greutatea moderata

Greutatea excesiva afecteaza functionarea tuturor organelor din corp, duce la tulburari hormonale si, prin ele, slabeste sistemul imunitar. Acesta nu mai are la fel de multa forta de a lupta cu virusii, motiv pentru care te vei imbolnavi mult mai usor. Mentinerea unei greutati corporale in limite normale, nu reprezinta o problema de frumusete, ci un aspect extrem de important al unei vieti sanatoase.

Consuma proteine

Toata lumea cunoaste puterea vitaminelor la modul general (A, B6, C, D si E sunt esentiale pentru mentinerea sistemului imunitar), dar cei mai multi dintre noi neglijeaza rolul proteinelor, care sunt, de asemenea implicate in procesul de creare a anticorpilor. Intre acestea, cele de origine vegetale sunt mult mai bune, pentru ca intra in organismul tau fara adaos de colesterol sau grasimi nesanatoase. Nu stii ce alimente contin proteine vegetale? Iti prezentam noi imediat o lista cu cele mai importate:

  • soia
  • naut
  • mazare
  • fasole
  • linte
  • quinoa
  • seminte de chia
  • seminte de canepa
  • orez brun
  • drojdie inactiva
  • hrisca

fasole si linte

Nu ocoli alimentele care te ajuta sa combati inflamatia

Inflamatia reprezinta semnul ca raspunsul organismului la agentii patogeni care il lezeaza intr-un fel sau altul, este semnul ca se lupta, ca si-a directionat resursele pentru combaterea raului, insa ea trebuie ajutata sa dispara cat mai repede si cu ea odata si factorii care au declansat-o. Iata cateva dintre cele mai importante alimente care combat inflamatia:

  • sursele de acizi grasi omega-3, care actioneaza ca niste medicamente antiinflamatoare naturale:  nucile, semintele si fructul de avocado. O parte dintre ele le gasesti aici.
  • cerealele integrale (prin continutul ridicat de fibre si seleniu sustin dezvoltarea florei microbiene intestinale care duce la scaderea inflamatiei).
  • unele condimente cum ar fi ghimbirul, turmericul, oregano, nucsoara sau usturoiul.
  • Unele legume colorate, care contin carotenoizi: rosiile, morcovul sau sfecla rosie.

Ar fi o greseala sa ne imaginam ca exista o solutie magica  la care putem apela pentru a nu mai raci sau face gripa vreodata. Din pacate nu exista, insa, urmand aceste sfaturi te poti asigura ca frecventa imbolnavirii va fi cu mult mai mica si, in acelasi timp, formele contractate vor fi mult mai usoare, iar tu vei trece peste ele cu un minim disconfort.

Deci, cum te vei apara de viroza sau gripa in perioada urmatoare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.