Acasă Ghid de nutriție Cum să eviți capcanele alimentare de peste weekend

Cum să eviți capcanele alimentare de peste weekend

0
Cum să eviți capcanele alimentare de peste weekend

O alimentație sănătoasă înseamnă să faci alegeri înțelepte tot timpul, fie că te afli în mijlocul unei săptămâni aglomerate, fie că te relaxezi într-o zi de weekend. Desigur, nu ar trebui să exagerăm și să fim prea exigenți cu ceea ce mâncăm – ortorexia, sau obsesia pentru alimentația sănătoasă, poate fi periculoasă – ci ar trebui să stabilim un echilibru pe tot parcursul săptămânii, mai ales când vine vorba de celebrul „cheat day”, deseori asociat cu o zi de weekend. Uneori poate fi mai complicat decât pare să îți ții pofta în frâu și să spui „nu” tentațiilor de peste weekend.

Există însă câteva soluții în acest sens, menite să te ajute să îți organizezi mai bine obiceiurile alimentare de la finele săptămânii.

 

1. Planifică-ți mesele de peste weekend

Planificarea meselor și a gustărilor tale este importantă în toate zilele săptămânii, inclusiv în weekend. Zilele de la finalul săptămânii pot fi perfecte pentru a experimenta în bucătărie sau pentru a petrece timp gătind alături de cei dragi. Cu toate acestea, unii dintre noi preferă weekend-urile în afara bucătăriei. Ambele variate sunt de înțeles, însă este important să îți faci un plan, astfel încât să știi dacă vei prepara ceva mai complex sau o mâncare simplă și rapidă pentru a acorda mai multă atenție altor hobby-uri. Ei bine, posibilitățile sunt nelimitate în bucătărie, iar gătitul nu trebuie să îți ia neapărat ore întregi.

 

2. Anticipează ieșirile în oraș și evită restaurantele fast-food

Un motiv în plus pentru a-ți planifica mesele din weekend este ca să știi de dinainte ce vei pregăti și mânca, astfel încât să nu fii tentat/ă să apelezi la alternative de tip fast-food. Iar dacă privești zilele de weekend ca pe un „cheat day”, este important să știi că mâncarea sănătoasă poate fi la fel de apetisantă și savuroasă. Cu rețetele potrivite, este mai ușor decât ți-ai imagina să mănânci ceva bun, dar care să îți servească și sănătatea.

De asemenea, poți să te interesezi înainte să ieși în oraș de opțiunile mai sănătoase pe care le ai la dispoziție, evitând fast-food-ul sau capcanele take-away. Sau poți chiar să transformi ieșirea în oraș într-un picnic alături de cei dragi, în compania unor rețete mai sănătoase, pregătite chiar de tine.

 

3. Asigură-te că mănânci zilnic suficiente proteine

Aportul optim de proteine este esențial în fiecare zi, deoarece organismul nu stochează proteinele așa cum face cu lipidele sau cu carbohidrații. Prin asigurarea necesarului proteic personal (0,8 g/kg corp), susții masa musculară, sistemul osos și buna funcționare a sistemului imunitar și menții o greutate sănătoasă. Este important să optezi pentru alimente cu conținut proteic mai important, la felul principal (de pildă, leguminoasele dacă ești vegetarian) și să le completezi cu alte alimente cu conținut proteic bun, cum ar fi semințele sau nucile, pentru a beneficia de o gamă cât mai largă de aminoacizi.

De asemenea, asigură-te că mănânci mese complete și diversificate, bogate în vitamine și minerale esențiale. Altfel, organismul îți va cere mai devreme sau mai târziu să suplimentezi necesarul de nutrienți și e posibil să nu reziști tentației de a-i oferi organismului ce-ți cere  într-un mod nesănătos.

 

4. Bea destulă apă

Setea poate fi uneori confundată cu o poftă sau cu senzația de foame, însă de multe ori poate fi un semnal înșelător. Dacă simți dintr-o dată că îți este foame sau că ți-e poftă de ceva, încearcă să bei mai întâi puțină apă. Deshidratarea ia multe forme și este important să ne dăm seama când suntem, pur și simplu, însetați. Însă, atunci când știm sigur că se apropie o masă principală din zi sau că nu am mâncat de ceva timp, trebuie să ne hrănim, nu să credem că un pahar de apă ține de foame!…

 

5. Odihnește-te suficient

Apetitul ne poate fi influențat de fluctuațiile hormonale pe parcursul unei zile, iar lipsa odihnei și oboseala pot perturba echilibrul hormonal, provocând senzații de „poftă de ceva” mai dese și un apetit mai greu de controlat. Desigur, fluctuațiile hormonale sunt, în anumite limite, fiziologice (deci normale), dar pot fi generate și de o serie de factori stresori, precum cei amintiți. Asigură-te că dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte și că o faci la orele potrivite. Un program dezordonat și decalarea meselor principale ale zilei pot duce la obiceiuri alimentare dăunătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.