Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum îți hrănești bebelușul în primul an de viață?

Cum îți hrănești bebelușul în primul an de viață?

0
Cum îți hrănești bebelușul în primul an de viață?

Cum îți hrănești bebelușul în primul an de viață?

Nutriția în primul an de viață al bebelușilor este extrem de importantă pentru o dezvoltare sănătoasă. Pe lângă lapte – ideal matern,  ce alimente am putea să îi dăm copilului? Când putem să îi dăm mâncare solidă? Aceste întrebări te pot pune în dificulate chiar și atunci când ești la a doua naștere, deoarece trebuie să alegi cu grijă alimente ce vor sprijini creșterea bebelușului tău. Niciodată nu e prea devreme să începi să îi dezvolți niște obiceiuri alimentare sănătoase. De aceea, iată câteva sfaturi pentru hrănirea celui mic.

 

Cât de des trebuie să îi dai de mâncare celui mic?

Hrănește-ți copilul de fiecare dată când vezi că îi este foame. Pentru cei alăptați la sân, în primele luni vă recomandăm să hrăniți de opt până la 12 ori pe zi, de la 10 până la 15 minute la sân. Bebelușii care primesc lapte praf trebuie hrăniți de șase până la 10 ori pe zi, inclusiv în timpul nopții. Nu recomandăm adăugarea alimentelor, precum cerealele de orez, în biberon pentru a face copilul să doarmă noaptea. Acest lucru poate provoca creșterea excesivă în greutate și poate scădea aportul de nutrienți.

Cum îți dai seama că bebelușului îi este foame? Poți fi atent la următoarele semne:

  • Plescăitul buzelor
  • Apucarea sau înclinarea spre sân sau biberon
  • Arătatul spre lingură, mâncare sau mână.
  • Mișcarea mâinilor la gură și gestul de a-și suge propriile mâini

Iar dacă este plin poate face unul dintre următoarele lucruri:

  • Vrea să se îndepărteze de biberon, lingură sau sân;
  • Adoarme;
  • Își schimbă poziția, își scutură capul sau își menține gura închisă.

Cum îți dai seama când poți să îi dai bebelușului tău mâncare solidă?

Foarte mulți specialiști în domeniu spun că în primele șase luni din viață ale copilului singura lui sursă de hrană ar trebui să fie laptele matern sau cel praf. Cu toate acestea există cazuri în care bebelușul poate fi gata să înceapă să consume alimente solide chiar și de la patru luni. Fiecare bebeluș se dezvoltă diferit, deci vă puteți uita după unul dintre următoarele semne pentru a vedea dacă este pregătit pentru hrana solidă:

  • Poate sta pe un scaun înalt în poziție verticală cu puțin sau chiar deloc sprijin;
  • Bebelușul are un control bun al capului pentru perioade lungi de timp;
  • Îi este foame și după alăptările obișnuite;
  • Este foarte interesat de ceea ce mănânci;
  • Poate mânca mai ușor cu lingurița decât înainte.

După ce bebelușul a împlinit șapte luni pot fi introduse cantități mici de băutură de soia în mâncarea pe care o prepari pentru el. De la 12 luni îi poți da lapte de soia special conceput pentru copii, fie ca un înlocuitor complet al produselor lactate sau, dacă nu sunt intoleranți la lactoză, pot avea un pic din ambele în dieta lor.

 

La ce să fii atentă atunci când îl hrănești?

Pentru început poți lua în considerare următoarele sfaturi atunci când îi dai de mâncare bebelușului tău.

  • Începeți cu cantități mici de alimente – de la o linguriță până ajungeți încet la o lingură. Cantitatea de mâncare de la fiecare masă ar trebui să încapă într-un borcan mic (sau o ceașcă). Începeți mai întâi cu cereale uscate de orez amestecate conform instrucțiunilor, apoi legume, fructe și produse cu conținut crescut de proteine.
    Nu introduceți mai multe ingrediente noi odată și așteptați de la trei până la cinci zile înainte de a introduce un alt aliment nou, pentru a evalua posibilele reacții alergice, cum ar fi diaree, vărsături sau erupții cutanate. Dacă apare orice reacție, adresați-vă medicului pediatru.
  • Dacă preparați voi mâncarea pentru bebeluș, vă recomandăm să folosiți piure de mazăre, porumb și cartofi dulci. Nu adăugați sare, zahăr sau alte arome. Să evitați spanacul de casă, sfecla, fasolea verde, pentru început, deoarece conțin nitrați și pot provoca anemie. Cu toate acestea, versiunile pregătite comercial au fost testate pentru conținutul de nitrați.
  • Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu le dăm sucuri făcute din fructe sugarilor cu o vârstă mai mică de un an. Doar sucuri din fructe pasteurizate, 100% (fără adaos de zahăr) pot fi administrate copiilor și bebelușilor mai mari, dar ar trebui să fie limitate la două pahare pe zi. Diluați sucul cu apă și oferiți-l într-o ceașcă la masă.
  • Când îi dați pentru prima dată mâncare solidă bebelușului trebuie să adăugați apă suplimentar.
  • Când bebelușul își poate aduce mâinile sau alte obiecte la gură (de obicei în jur de 9-12 luni), puteți renunța încet la piureuri și puteți oferi mai multe alimente solide. Copilul o să înceapă să mănânce singur cu mânuțele lui sau chiar să încerce să folosească o lingură. Să aveți grijă să tăiați alimentele în bucăți mici pentru a preveni sufocarea.
  • Limitați timpul la masă la 15-20 de minute și reduceți distracțiile, cum ar fi uitatul la televizor.
  • Majoritatea sugarilor ar trebui să mănânce de trei până la șase ori pe zi (trei mese și două-trei gustări).
  • Alimentele bune pentru bebelușul tău mai mare sunt cele bogate în proteine, vitamine și minerale, cum ar fi: cerealele, quinoa, carnea, peştele, fructele colorate și legumele.
  • Trebuie să eviți: alimentele picante, sărate și pline de zahăr și alimente care pot provoca sufocare, cum ar fi nuci, semințe, popcorn, chipsuri, covrigi, fructe crude (mere) tăiate grosier, legume crude (morcovi), stafide, struguri întregi și alimente lipicioase, cum ar fi caramelele.

Alte sfaturi folositoare:

  • Nu încălziți biberonul sau mâncarea bebelușului la cuptorul cu microunde, deoarece poate fi prea fierbinte pentru cel mic. În schimb, încălziți sticlele într-o oală cu apă caldă sau sub un jet de apă caldă de la robinet. Agitați sticla după încălzire pentru a vă asigura că laptele sau alimentele sunt încălzite uniform.
  • Nu lăsați copilul să adoarmă cu biberonul un gura. Laptele se colectează în gura bebelușului și poate provoca carii dentare.
  • Ajutați-l pe bebeluș să renunțe la biberon până împlinește un an.
  • Încă nu s-a dovedit faptul că dacă amâni introducerea alimentelor cu risc alergenic (cum ar fi alunele) în alimentația copilului tău poți evita apariția alergiilor alimentare, astmul sau iritațiile. De fapt, introducerea timpurie a anumitor alimente ar putea reduce riscul de alergie față de respectivele alimentele.

 

Deși vă încurajăm să vă informați cât mai bine despre ce ar trebuie să îi dați bebelușului și cum să aveți grijă de el în cel mai bun mod, vrem totodată să rețineți faptul că sfatul medicului de familie sau cel al pediatrului este cel mai important, în special dacă copilul dumneavoastră suferă de diferite afecțiuni. Corpul uman este foarte complex și diferă de la o persoană la cealată, așadar trebuie să fiți atente și să alegeți sfaturile care se potrivesc cel mai bine cu nevoile bebelușului vostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.