Acasă Wellness și stil de viață sănătos Cum îmi mențin organismul în echilibru

Cum îmi mențin organismul în echilibru

0
Cum îmi mențin organismul în echilibru

 

Știu cât de greu poate fi să ai fiecare zi o stare echilibrată, în viața de familie, în activitatea profesională sau în viață în general. Din fericire, pentru mine sportul de performanță a fost cel mai bun antrenor de viață și mă ajută chiar și astăzi să rămân un om echilibrat, în ciuda tuturor provocărilor. Îmi face plăcere să împărtășesc cu voi câteva dintre practicile și atitudinile pe care le consider benefice pentru starea de echilibru și pe care le poate urma oricine.

 

În fiecare zi, un pic mai bine

Cu toții vrem să fim mereu la cel mai înalt nivel în toate aspectele vieții, nu ne dăm voie să greșim, ne deranjează când nu avansăm așa cum ne-am propus sau când eforturile depuse nu par a da roade. Ce am învățat după mulți ani de presiune pe rezultate și o competitivitate intensă este să îmi încep cu optimism fiecare zi, convinsă că voi reuși să găsesc soluții pentru orice. Mă străduiesc să fac tot ceea ce pot mai bine în ziua respectivă. Important este să fac progrese în fiecare zi, indiferent cât de mici. Dacă suntem mereu în căutarea unei false perfecțiuni și încercăm să ne schimbăm brusc stilul de viață în loc să o luăm încet, nu vom face altceva decât să ne suprasolicităm organismul și să ne punem singuri bețe în roate.

 

Echilibrul vine mai ales din psihic

Mulți cred că un stil de viață sănătos se rezumă doar la a face sport sau a mânca corespunzător. Aceste lucruri sunt într-adevăr importante, dar nu putem ajunge cu ele într-un echilibru decât dacă avem un psihic la fel de sănătos. Știu că nici vremurile nu ne-au ajutat atât de mult în ultimul an, pe de altă parte a fost o perioadă bună pentru a reflecta asupra importanței obiceiurilor mintale sănătoase – să redescoperim momentele autentice petrecute cu familia și prietenii, dar și cu noi înșine. Iar a face mișcare, a mânca sănătos, a te plimba prin natură ajută și ele psihicul mai mult decât credem.

 

Sportul de performanță îți imprimă un stil de viață sănătos la care nu mai poți renunța

Din cei 24 de ani în care a trebuit să adopt un stil de viață sănătos am rămas cu multe obiceiuri bune. Și nu doar că le-am adoptat, ci mi s-au imprimat în minte, mi-au intrat în reflex. Iar asta arată că dacă ne motivăm și în viața de zi cu zi să facem schimbări în bine, odată ce ne intrăm în ritm și vedem cât de mult bine ne fac, ne este greu să ne întoarcem la vechile obiceiuri.

Eu, spre exemplu, după 24 de ani de adormit până în ora 23 și de trezit devreme, nu mai pot să pierd nopțile și, dacă nu mă odihnesc așa cum trebuie, următoarea zi nu am energie să fac tot ce mi-am propus. Sau când aleg ce mănânc am proaspete în minte sfaturile nutriționistului din viața sportivă, care ne făcea meniul și ne spunea „Asta nu ai voie, asta ai voie, asta ai voie doar o dată pe săptămână”. De aceea nici acum nu mă mai pot atinge de alimentele nepermise.

 

Sport de plăcere

Abia acum realizez cât de plăcut este să faci sport de plăcere, fără să ai presiunea cerințelor sau a timpilor dintr-o competiție sau chiar din antrenament. Nu este nimic mai plăcut decât să faci sport în propriul ritm; nu contează că alegi să alergi, să pedalezi, să te plimbi! Dacă începeți puțin câte puțin, veți vedea cât de plăcut este și vă veți convinge rapid și de efectele sportului, mai ales de cele asupra psihicului.

 

Ține-ți prietenii aproape la drum lung

Drumul către un stil de viață mai sănătos poate părea uneori lung, dar el se scurtează considerabil când ai pe cineva aproape. Eu am făcut mereu parte dintr-o echipă și am fost înconjurată de un colectiv tehnic dedicat, cu care am împărtășit același scop: înalta performanță. De aici am învățat cât de important este să ai pe cineva alături cu care să faci mișcare și cu care să te încurajezi rceiproc. Așa că ia-ți un prieten sau un membru al familiei și începeți să faceți mișcare împreună și cu siguranță că și durata sesiunilor de sport se va prelungi. De unul singur trebuie să ai o voință de fier pentru a te motiva, dar în doi nu te vei plictisi niciodată, timpul va zbura mult mai repede.

 

Nu te mai compara cu ceilalți

Din exterior, viața celorlalți poate părea roz și ni se pare că alții ajung mult mai ușor la rezultatele pentru care tu muncești foarte mult. Chiar și în cazul sportivilor de performanță, deseori oamenii de acasă sau cei din tribune văd doar medaliile, doar acele câteva minutele din competiție în care sportivul dă ce-i mai bun din el. Cu toate acestea, în spate se află foarte multe sacrificii, de la miile de ore de antrenament, suferința fizică și stilul de viață foarte strict, până la dificultățile din viața personală și de familie – pentru că da, pierzi multe momente importante împreună, mai mult ești plecat în cantonament, uneori ajungi să te simți musafir la tine acasă. Fiecare dintre noi are propriile dificultăți în viață, important este să ne vedem de propriul drum și să nu renunțăm niciodată la visul nostru.

 

Cu o atitudine pozitivă, cu dorință și încredere putem trăi așa cum ne dorim. Marile schimbări încep cu pași mici și continuă cu obiceiuri sănătoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.