Acasă Sport și fitness Cum afecteaza viata moderna vederea ta si a copilului tau

Cum afecteaza viata moderna vederea ta si a copilului tau

0
Cum afecteaza viata moderna vederea ta si a copilului tau

vedereDe cate ori nu ti-a spus mama, in copilarie, sa aprinzi becul cand iti faci temele, sa nu mai stai atat de aproape de televizor sau sa mai iei o pauza de la cititul seriei de carti preferate, pentru a iesi afara, la joaca, pentru ca „iti strici ochii”? Ei bine, mama ta avea dreptate: cand ochii sunt inca in crestere, in copilarie, miopia isi poate lasa amprenta pe vederea celor mici.

In prezent, cel putin 2,2 miliarde de persoane din intreaga lume au o problema de vedere si fiecare dintre noi – daca vom trai destul – vom ajunge sa suferim de una. Pana in 2030, 40% din populatia lumii va fi mioapa (fata de 28%, in 2010), avand probleme cu vederea la distanta, noteaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, in prima editie a World Report on Vision.

ochelari de vedere copil

Motivele acestei cresteri alarmante a bolilor oculare? Varsta inaintata a populatiei, stilul de viata modern (urbanizat si axat pe dispozitive digitale) si bolile netransmisibile. Zonele geografice care vor fi afectate cel mai mult vor fi America de Nord, Asia de Est si SE (deja in Taiwan peste 80% dintre adolescenti sunt miopi). In articolul de fata iti explicam de ce viata moderna ne afecteaza atat de mult vederea si ce poti face pentru a proteja ochii tai si ai copilului tau de problemele oculare.

Ce este miopia?

rame ochelari vedereMiopia apare fie cand distanta dintre cornee si retina e prea mare, fie cand corneea e prea curbata. Ambele determina caderea razelor de lumina in fata retinei, nu direct pe ea, astfel incat obiectele aflate la distanta sunt vazute blurat, neclar, in ceata. Evolutia miopiei se opreste cand ochiul s-a maturizat complet (in jur de 25 de ani) si poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau operatie cu laser. Persoanele cu miopie mare au risc crescut de glaucom, cataracte, detasare de retina, degenerare maculara – care pot duce, toate, la orbire permanenta.

Care sunt motivele pentru care faci miopie?

lectii copilMiopia este partial mostenita genetic, dar poate fi influentata si de factori de mediu, mai ales in copilarie. Unul dintre cei mai importanti astfel de factori este educatia: ideea ca „tocilarii poarta ochelari” nu este doar un mit urban, numeroase studii demonstrand ca temele, cititul, utilizarea unui computer sau jocurile video au un impact clar asupra ochilor copiilor (cu cat petrec mai mult timp utilizandu-si astfel ochii, cu atat le cresc sansele de miopie). Ochii trebuie sa se obisnuiasca de fiecare data cand se focuseaza pe un obiect apropiat versul unul aflat la departare. Daca sunt constant concentrati pe ceva din fata lor (o foaie de hartie, un ecran digital), in cele din urma se vor adapta fizic pentru acest task, alungindu-se si crescand distanta dintre cornee si retina. Practic, creierul si ochii invata ca au nevoie sa se concentreze doar pe obiecte si imagini apropiate.

Un alt factor de mediu modern este viata urbana, despre care studiile spun ca afecteaza negativ vederea, datorita lipsei luminii naturale din apartmente, densitatii crescute a cladirilor inalte (care blocheaza lumina soarelui) si timpul scazut petrecut afara, in soare (a carui lumina creste nivelul dopaminei din creier, substanta care opreste cresterea oculara).

Cum asiguri sanatatea oculara proprie si a copilului tau?

copii sport miscareTehnologia este interactiva si educativa, dar poate afecta ochii si in copilarie, si la maturiate. Invata-ti copiii sa ia pauze de la invatat, citit, jocuri video si calculator/laptop/tableta/smarphone, pauze in care sa iasa afara (doctorii recomanda cel putin o ora/zi, in special dupa-amiaza, cand soarele arde mai intes). In plus, invata-i sa nu stea prea aproape de cartea citita sau de ecranul pe care urmaresc ceva – ceea ce este valabil si pentru tine!

Opreste-te la fiecare 20 de minute din treaba si priveste cevaaflat la cel putin 20 de metri distanta, pentru cel putin 20 de secunde, pentru a-ti relaxa muschii oculari. Tine ecranul la 10-15 cm sub nivelul ochilor, la 50-70 cm distanta de ochi si redu-i luminozitatea, pentru a nu te afecta prea mult. Lumina din birou sau camera de lucru trebuie si ea sa fie una buna (nici prea puternica, nici prea slaba).

ochelari vederePoarta mereu ochelari de soare care te protejeaza impotriva razelor UVA si UVB. Include in alimentatia familiei tale alimente bogate in betacaroten, luteina, vitaminele A, C si E, Omega-3 si zinc (spanac, varza, morcovi, quinoa, citrice, struguri negri), elimina din peisaj alcoolul (acesta poate slabi muschii oculari, rata de absorbtie a vitaminelor in ficat si abilitatea ochilor de a detecta diferenta intre lumina si intuneric) si fumatul (dubleaza riscul de degenerare maculara si poate inrautati multe alte boli oculare) si include miscarea regulata (sportul aduce un aport de oxigen crescut la nivelul ochilor, reduce presiunea intraoculara).

Descopera 6 beneficii ale razelor solare!

Articolul precedent Jeleuri naturale (fara gelatina)
Articolul următor Smoothie cu mango, ghimbir si turmeric
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.