Chiftelute de dovlecel

Chiftelute de dovlecelO portie de chiftelute de dovlecel calde, servite alaturi de un sos sau o salata de rosii, cu marar proaspat deasupra, este savuroasa pentru oricine iubeste aceste legume. Astazi te invatam sa gatesti in propria bucatarie o varianta de chiftelute de dovlecel fara ingrediente de origine animala, in care branza este inlocuita cu fulgi de drojdie inactiva uscata. Iti promitem ca nu-i vei simti insa lipsa: dovleceii sunt la fel de aromati (gratie mararului si usturoiului), iar rezultatul este un aperitiv sau o garnitura delicioasa, care da dependenta: nu te vei putea opri din mancat prea usor!

TIMP PREPARARE   40 minute

PORTII   8

TIP RETETA   Aperitiv/Mic dejun/Gustare

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Chiftelute de dovlecel

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Soia granule

soia-granule-vegetale-1-kg

Fulgi de drojdie uscata

fulgi-de-drojdie-uscata-100g

Fulgi de ovaz

fulgi-de-ovaz-1-kg

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

  Mod de preparare reteta Chiftelute de dovlecel

  • Pentru a pregati aceste pufoase chiftelute de dovlecel, incepe prin a curata de coaja si a spala ceapa, cartofii si usturoiul.
  • Da pe razatoarea mare dovleceii, apoi sareaza-i si lasa-i la scurs 20-30 de minute, intr-o sita sau o strecuratoare, plasata deasupra unui castron incapator.
  • In acest timp, fierbe si stoarce bine granulele de soia, toaca marunt ceapa si mararul proaspat, zdrobeste usturoiul cu o presa speciala si amesteca, intr-un bol, aceste ingrediente, dar si cimbru si piperul.
  • Scurge bine de lichid dovleceii, adauga-i in bol, apoi rade deasupra (tot pe razatoarea mare) si cartofii, incorporandu-i in compozitia de chiftelute de dovlecel.
  • Pune la incins uleiul, intr-o tigaie antiaderenta, apoi formeaza chiftelute de dovlecel egale ca marime (care sa aiba in jur de 5 cm diametru) si prajeste-le in pe ambele parti, pana devin aurii.

  Observatii reteta Chiftelute de dovlecel

  • Poti adauga in compozitie un praf de chimion, pentru a da o aroma diferita chitelutelor de dovlecel.
  • Dovleceii dati pe razatoare se lasa la scurs inainte pentru a elimina apa din ei si a nu obtine o compozitie mult prea apoasa, care nu se leaga bine.
  • Poti servi aceste chiftelute de dovlecel simple sau alaturi de un sos de smantana vegetala.
  • Daca iti raman cateva chiftelute de dovlecel, le poti reincalzi usor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la 450° C, timp de cateva minute, pana le patrunde caldura.

  Stiai ca?

  • Dovleceii au fost adusi in Statele Unite de catre imigrantii italieni, in anii ’20?
  • Cel mai mare dovlecel din istorie a avut 2,25 metri, 29,48 kg si a fost rezultatul activitatii de udare intensa a italianului Giovanni Batista Scozzafava (din Niagara Falls, Canada)?
  • Mai mare nu inseamna si mai gustos, cand vine vorba despre dovlecei? Cei mai aromati dovlecei sunt mici sau medii si au coaja mai inchisa la culoare.
  • Dovleceii contin fibre, vitamine (B-uri, C si K), minerale (potasiu, mangan, magneziu, fosfor, cupru, fier, calciu), dar nu si colesterol? Acestia ajuta digestia, lupta cu radicalii liberi din corp, mentin sanatatea ochilor si a circulatiei, iar compusii din coaja au efecte pozitive asupra glandelor tiroide si suprarenale.
  • O portie de dovlecei contine cu 40-50% mai putine calorii decat o portie egala de broccoli sau varza de Bruxelles?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Chiftelute de dovlecel
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 56 Review(s)


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.