Acasă Wellness și stil de viață sănătos Cel mai bun psiholog al meu sunt eu. Cum să depășești un eșec

Cel mai bun psiholog al meu sunt eu. Cum să depășești un eșec

0
Cel mai bun psiholog al meu sunt eu. Cum să depășești un eșec

 

Eșecul face parte din viața fiecărui om. Nu există un om care nu a pierdut nimic, niciodată – sau dacă există, eu nu l-am cunoscut. Important este cum reacționezi într-o situație grea, cum reușești să extragi lecțiile care sunt de învățat, să poți să te ridici și să mergi mai departe. Iar sportul îți antrenează foarte bine nu doar corpul ci, mai ales, psihicul.

 

Învățăm din eșecuri, nu din victorii

Atunci când câștigi ai senzația că ai făcut totul perfect și nu prea ai tendința de a analiza lucrurile; bucuria momentului și mândria te fac să treci cu vederea erori sau lucruri care puteau fi făcute mai bine. Victoria te poate năuci, însă la polul opus, eșecul te aduce cu picioarele pe pământ, arătându-ți ce puteai să faci mai bine și cum ai fi putut să procedezi diferit. Altfel spus, eșecul îți dă numeroase lecții de răbdare, de atenție, de perseverență și de motivație. Eșecul te forțează să îți pui întrebări – ce nu am făcut, ce nu mai trebuie să fac, ce trebuie să elimin din comportamentul meu și tot așa până vei ajunge în punctul în care vei realiza că eșecul, asemeni succesului, este parte din viață și că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnești, trebuie să te ambiționezi să devii mai bun ca tine, cel de ieri.

 

Sportul te face mai rezistent

Nu știu dacă ați remarcat, dar un sportiv se adaptează mult mai ușor unor condiții grele decât o persoană care nu a făcut deloc sport – asta deoarece este obișnuit cu sacrificiul și cu rigoarea. Sportivii sunt antrenați psihic foarte bine și rezistă în general mai bine presiunilor, chiar și în viața de zi cu zi. Disciplina, regulile, antrenamentul și programul bine definit, toate te ajută să fii mai puternic nu doar din punct de vedere fizic, ci și emoțional.

Iar acest lucru nu este valabil doar pentru sportivii de performanță; sportul poate ajuta pe oricine face mișcare în mod regulat sau practică un sport de plăcere. Să nu mai vorbesc despre copii. Activitatea fizică îi poate ajuta să fie ambițioși, să nu renunțe chiar dacă au dat de greu, să știe să meargă mai departe și să nu cedeze psihic. Și astfel au șanse mult mai mari să devină adolescenți și adulți de nădejde.

Disciplină și consecvență

În activitatea fizică trebuie să fii disciplinat și consecvent, asta presupune că nu poți sări etape, că trebuie să pornești de jos, gradual, că există victorii, dar și înfrângeri și că le poți face față amândurora atât timp cât ești pregătit să le înfrunți, să le accepți și nu fugi de ele. Suferința pe care o resimți la nivelul corpului atunci când depui efort fizic poate fi infint mai mică decât un alt tip de decepție, însă pregătirea mintală și emoțională angrenate împreună cu efortul fizic te vor ajuta să percepi altfel eșecul, astfel că te vei raporta diferit la acesta.

 

Uneori ai nevoie de ajutor

Atunci când ești într-o perioadă grea, poate după un eșec, ai nevoie de cineva de încredere care îți poate da un sfat sau o mână de ajtor până treci peste criză. Cu siguranță că ulterior viața ți se va părea altfel. Important e să treci peste criză.

Totuși, nu uita că cel mai bun psiholog ești chiar tu – pentru că tu știi cel mai bine ce vrei de la tine și de ce anume ai nevoie pentru a reuși ce ți-ai propus.

Articolul precedent Umami – cel de-al 5-lea gust
Articolul următor Cum îmi mențin organismul în echilibru
Când spui Elisabeta Lipă, spui Campion. Și mai spui ambiție nemăsurată, putere, încredere, disciplină, perseverență, pasiune. Sunt valori care pot fi de folos celor care își doresc să fie la înălțime, indiferent de domeniul în care activează. Iar dacă vrei să fii la cel mai înalt nivel este nevoie să fii echilibrat din toate punctele de vedere, dar mai ales emoțional. Echilibrul se antrenează. Și cine poate fi un antrenor mai bun decât cea desemnată cea mai bună canotoare a secolului XX?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.