Acasă Sport și fitness Ce se întâmplă în corpul nostru când ne trezim devreme?

Ce se întâmplă în corpul nostru când ne trezim devreme?

0
Ce se întâmplă în corpul nostru când ne trezim devreme?

Ce se întâmplă în corpul nostru când ne trezim devreme?

Trezitul la 6-7 dimineața nu este cel mai încântător lucru pentru foarte mulți dintre noi. Deseori, motivul pentru care nu ne place să ne trezim atât de devreme are legătură cu faptul că nu prea ne pricepem să ne culcăm la 10-11 seara (cum, altfel, ar trebui). Somnul este un aspect fundamental al vieții pe care îl cam neglijăm, deși e de fapt, la fel de important pentru corpul nostru ca o alimentație sănătoasă, ca respirarea unui aer curat sau ca mișcarea.

Somnul este singurul moment din timpul zilei în care corpurile noastre sunt capabile să se relaxeze și să se refacă. Din păcate, de multe ori nu respectăm cele 8 ore de somn recomandate pe noapte și acest lucru are efecte nefaste asupra sănătății noastre, pe termen mediu și lung.

 

Ce este ritmul circadian și cum funcționează?

Corpul și creierul uman folosesc ritmul circadian pentru a-și forma tipare de somn și de trezire în funcție de mediul nostru natural, în special răsăritul și apusul soarelui. Acest ritm este unul dintre cele 4 ritmuri biologice ale corpului, fiind legat de ceasul nostru biologic de 24 de ore și este influențat de mai mulți factori:

  1. Celulele din corpul tău

În primul rând, celulele din creier răspund la lumină și la întuneric. Ochii tăi surprind astfel de schimbări în mediul înconjurător și apoi trimit semnale către diferite celule despre momentul în care este timpul să-ți fie somn sau să te trezești. Acele celule trimit apoi mai multe semnale către alte părți ale creierului și activează funcțiile care te fac să fii mai obosit sau mai alert.

  1. Hormonii

Melatonina și cortizolul sunt hormoni care pot crește sau pot scădea ca parte a ritmului tău circadian. Melatonina te face să îți fie somn, iar corpul tău eliberează mai multă noaptea și o suprimă în timpul zilei. Cortizolul te poate face mai alert și este produs mai mult dimineața, ajutându-ne să ne trezim. Cortizolul ne influențează metabolismul, sistemul imunitar, răspunsul la stres și nivelurile de energie.

Deci, dacă îți urmărești ritmului natural circadian și nivelul de cortizol poți maximiza nivelurile de energie, productivitatea și sănătatea generală.

  1. Alti factori

Temperatura corpului și metabolismul fac, de asemenea, parte din ritmul tău circadian. Temperatura scade când dormi și crește în timpul orelor de veghe, iar metabolismul funcționează la viteze diferite pe parcursul zilei. Mai mult, ritmul poate varia în funcție de vârsta – sugarii, adolescenții și adulții experimentează ritmurile circadiene diferit.

Orele de lucru, activitatea fizică, și obiceiurile sănătoase legate de stilul de viață pot afecta și ele ritmul circadian.

 

Cum te ajută culcatul și trezitul devreme?

Pe termen lung, un ritm circadian neîntrerupt poate ameliorara diferite condiții de sănătate ale mai multor părți ale corpului, precum diferite organe, sistemul cardiovascular, metabolismul, sistemul gastrointestinal și chiar pielea. Alte beneficii sunt:

  • Este posibil să fii mai puțin predispus la diabet, obezitate și condiții de sănătate mintală.
  • Pot fi ameliorate problemele de memorie, de imunitate sau de lipsă de energie.
  • Corpul se vindecă mai rapid.
  • Somnul sprijină pierderea în greutate.

Dacă nu ești obișnuit să te trezești devreme, nu-ți face griji. Este posibil să te antrenezi să te trezești la timp dimineața. Câteva modificări ale rutinei te pot ajuta să scapi de oboseala dimineții, astfel încât să poți fi mult mai productiv. De exemplu, încearcă să nu te mai uiți și la următorul episod din serial sau să citești puțin în loc să stai pe social media. Aceste mici alegeri te pot ajuta să adormi puțin mai devreme în fiecare zi, să ai un somn mult mai profund și să fii mai fresh a doua zi de dimineață.

Dacă crezi că ai o tulburare de somn sau o altă afecțiune medicală care ar putea contribui la oboseala de dimineață, consultă un medic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.