Acasă Ghid de nutriție Ce inseamna sa ai obezitate metabolica („skinny fat”)?

Ce inseamna sa ai obezitate metabolica („skinny fat”)?

0
Ce inseamna sa ai obezitate metabolica („skinny fat”)?

obezitate metabolica„Obezitate” nu este doar un termen care se refera la o multime de kilograme in plus, care ar trebui sa te trimita repejor la medicul nutritionist sau sa te determine sa spui „Gata: de maine ma pun pe slabit!”. Obez poate fi nu doar corpul, ci si metabolismul tau: in articolul de astazi vorbim despre obezitatea metabolica, care este cruciala atunci cand vine vorba despre sanatatea proprie. Greutatea nu iti determina neaparat starea de sanatate, iar calculele legate de indicele de masa corporala sunt limitate, deoarece este un raport intre greutatea si inaltimea unei persoane, care nu face diferenta intre muschii mai grei si grasimea mai usoara. La fel, este posibil sa fii obeza metabolic si sa nu stii asta – practic, sa fii „skinny fat” (in traducere, „slaba grasa”).

Ce inseamna sa fii „skinny fat”?

consum de dulciuriObezitatea este o afectiune complexa, nutritional-metabolica, care este caracterizata printr-o depozitare in exces a grasimii corporale. Persoanele obeze au o greutate care nu corespunde inaltimii lor, procentul adipos (de grasime) depasind 33% in cazul femeilor si 25% in cazul barbatilor.

Termenul de „skinny fat” a inceput sa devina popular in 2015, dupa ce revista Time a scris un articol despre americani cu o greutate normala, dar probleme de sanatate mari: inflamatie generalizata, diabet zaharat, colesterol ridicat, hipertensiune, sindrom metabolic. Cate dintre noi nu au o prietena slaba, care pare a avea un metabolism magic, mananca tot ce vrea, nu face niciodata miscare si nu pune un gram pe ea? Ei bine, revista Time scria atunci ca aparentele insala: intr-o cultura obsedata de greutate si persoanele slabe pot fi bolnave. Iar prietena care mananca gogosi la micul dejun, rade o ciocolata intreaga la desert si nu numara niciodata caloriile nu trebuie invidiata, ci trimisa la doctor!

Stevia, mierea sau zaharul brut? Descopera cu ce indulcesti sanatos!

greutateDin punct de vedere medical, o persoana obeza metabolic are o greutate normala pentru inaltimea ei, dar risca sa sufere de aceleasi boli si afectiuni ca cineva supraponderal. O alimentatie bogata in zahar adaugat are numeroase consecinte negative (zahar care este ascuns in anumite alimente, dandu-ti dependenta foarte usor), multe alimente procesate si o lipsa a sportului in viata ta sunt motive de ingrijorare, care cresc factorii de risc pentru depozitele de grasime in exces pe organele abdominale: aceasta grasime viscerala din jurul inimii, rinichilor si intestinelor este cea mai periculoasa si poate fi un ucigas tacut. Obezitatea metabolica nu se vede, nu se simte, dar te poate dobori oricand!

Descopera 10 motive pentru care ar trebui sa renunti la zahar si cum te vei simti dupa!

grasime visceralaGrasimea viscerala este mai periculoasa decat cea subcutanata (cum este si omniprezenta celulita) si are alte origini, au descoperit cercetatorii intr-un studiu din 2014. Grasimea din jurul organelor vitale este derivata dintr-un tip de celule specifice (provenite din gena W1t), regasite in embrionul uman, in timpul dezvoltarii intrauterine. Aceasta gena incepe sa se exprime in stadiile tarzii ale sarcinii si celulele respective continua sa actioneze ca sursa de grasime viscerala la maturitate, cand sunt influentate de factorii externi (ca alimentatia si stilul de viata sedentar).

Diferenta dintre cele doua tipuri de grasimi este facut adesea pe ideea mere vs. pere: daca ai un corp in forma de mar, atunci acumulezi grasime in zona burtii (grasime viscerala); daca semeni cu o para, atunci soldurile si coapsele sunt zonele tale problema (grasime subcutanata).

Descopera trucul psihologic care te determina sa iubesti sportul!

Semne ca poti sa ai obezitate metabolica

stil de viata sedentarCum poti sa iti dai seama daca si tu esti „skinny fat”? Urmatoarele semne pot trage un semnal de alarma, care trebuie sa te trimita la medic, pentru investigatii amanuntite (care implica masurarea trigliceridelor, colesterolului „rau”/LDL si „bun”/HDL, tensiunii sangvine, glicemiei medii si procentului de grasime din organism):

  • ai colacei abdominali (o circumferinta a taliei de peste 89 cm) sau „burta de bere” (o circumferinta a taliei de peste 102 cm)

  • ai o alimentatie deloc sanatoasa, bogata in sare, grasime, zaharuri, prajeli

  • nu faci niciodata miscare, iar muschii tai obosesc la cel mai mic efort (urcatul scarilor, de exemplu)

  • stresul este ceva comun in viata ta (cortizolul, hormonul stresului, poate creste cantiatea de grasime viscerala depunsa in corp)

  • ai rude cu diabet si/sau bolicardiovasculare

Cum eviti obezitatea metabolica?

sport miscarePentru a avea grija de organismul tau si a te asigura ca nu te paste obezitatea metabolica, renunta cat de mult posibil la zaharul adaugat din alimentatie, fa dulciuri sanatoase in casa (te poti inspira din sectiunea Retete/deserturi de pe blogul Sano Vita) si consuma suficiente fibre (din cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, seminte si nuci). Bea suficienta apa pentru a-ti asigura hidratarea zilnica. Fa cat mai multe forme de miscare, cauta trucuri ca sa faci sport fara sa iti dai seama, nu iti petrece toata ziua stand jos (la birou): un studiu publicat in 2019 noteaza ca 20 de ani de stil de viata sedentar este asociat cu un risc de doua ori mai mare de moarte prematura! Si asigura-te ca dormi mult si bine: fii atenta la ce bei si mananci inainte de culcare (pentru ca iti afecteaza somnul), care este foarte important si 8 ore de odihna de calitate/noapte vor tine multe boli la distanta.

Gateste gustos si sanatos:
descopera alimentele pline de fibre din magazinul Sano Vita!

Musli cu fructe

musli-cu-fructe-500g

Paste integrale de grau

paste-fainoase-integrale-din-grau-rustic-300g

Orez brun prefiert

orez-brun-prefiert-500g

Articolul precedent Placinta americana cu mere
Articolul următor Supa de linte rosie, cu legume
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.