Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Ce înseamnă bio, eco și organic?

Ce înseamnă bio, eco și organic?

0
Ce înseamnă bio, eco și organic?

Ce înseamnă bio, eco și organic?Cu toții am văzut pe rafturile magazinelor denumirea de bio, eco sau organic la produse din mai toate categoriile. Poate ați văzut și mulți de pe rețelele de socializare care vorbesc despre aceste noțiuni și categorii, dar fără a explica exact care e diferența. Din păcate nu prea  acordăm atenție nici etichetelor produselor și când o facem pare că toate cele trei noțiuni sunt una și același lucru. Aveți dreptate, sunt foarte asemănătoare, însă diferența constă în mici detalii pe care urmează să le explicăm.

Care este diferența?

Conform reglementărilor la nivelul Uniunii Europene, produsele care conțin eticheta de „eco” sunt acelea în care nu s-au folosit pesticide, îngrășăminte transgenice sau chimice în timpul producției acestora. Acestea pot fi crescute în sere sau nu, iar produsele trebuie să treacă prin anumite controale pentru a primi acest titlu.

Nu există nicio diferenţă fundamentală între termenii bio, eco, organic. Toţi aceşti termeni definesc acelaşi lucru, produse realizate conform legii, fără utilizarea substantelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul inconjurator, dar şi certificate emise de un organism autorizat.

Diferețele sunt, deci, doar de percepție. Termenii diferă mai degrabă în funcție de regiunea în care sunt folosite. De exemplu în Statele Unite, Canada și Marea Britanie este folosit cu precădere „organic”, în schimb în spațiul franco-german sunt folosite denumirile „eco” și „bio”. În 2010, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a introdus și termenul de „agricultură ecologică” (AE). Așadar să nu vă mirați dacă vedeți cumva și această denumire pe ambalajele produselor din magazin.

Cum pot căpăta produsele acest titlu?

Unul dintre cei mai importanți factori este cel de producție – dacă produsul în cauză a fost obținut prin procedee sustenabile, care nu afectează natura și mediul înconjurător. Un alt factor cheie este faptul că pământul pe care crește materia primă nu trebuie să conțină substanțe chimice. Iar acesta trebuie să fie ferit de substanțe pentru o bună perioadă de timp înainte să se cultive ceva pe el. Sunt interzise iradierea și folosirea fertilizatorilor, în plus sunt efectuate constant controale care verifică dacă aceste norme sunt respectate.

Reglementările se aplică în mod explicit în ceea ce privesc produsele agricole precum legumele, cerealele, fructele, lactatele sau carnea. Când e vorba de haine, produse cosmetice, etc.  este suficient ca ingredientele acestora să provină din agricultură ecologică pentru a primi titlul de bio.

Firmele pot începe să comercializeze produse sub eticheta de bio abia după ce au primit această certificare de la o agenție sau un organism de control. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne oferă mai multe detalii despre cum poți obține această certificare aici.

Cum recunoști un produs bio?

Există un simbol care este prezent pe toate produsele bio din statele Uniunii Europene. Acesta este un chenar/dreptunghi verde care are în interiorul lui o frunză realizată din 12 steluțe albe. Este obligatoriu ca toate produsele care au această siglă pe etichetă să îndeplinească normele menționate mai sus.

Ce înseamnă bio, eco și organic?

Sigla specifică României, pe care s-ar putea să o întâlniți pe anumite produse, constă într-un cerc în care apare scris în mijloc „ae”. Am pus și o poză să vedeți mai exact cum arată. Produsele care conțin acest semn trebuie să aibă cel puțin 95% din ingrediente obținute în conformitate cu normele de producție ecologică.

Ce înseamnă bio, eco și organic?

Sperăm că am reușit să facem ca aceste noțiuni să fie mai clare pentru voi și ca data următoare când vedeți că un produs este la categoria de bio să puteți verifica dacă acesta respectă toate normele precizate în acest articol.

Dacă tot suntem la acest capitol, puteți verifica și produsele noastre din gama BIO, vă garantăm că o să găsiți prima sigla imprimată pe ambalaj!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.