Acasă Sport și fitness Cauti o dieta minune? Afla cat de rapid trebuie sa slabesti pentru a ramane sanatoasa!

Cauti o dieta minune? Afla cat de rapid trebuie sa slabesti pentru a ramane sanatoasa!

0
Cauti o dieta minune? Afla cat de rapid trebuie sa slabesti pentru a ramane sanatoasa!

suplaCat de repede este sanatos sa slabesti?

Iata o intrebare care unora le va aduce un zambet pe buze. Majoritatea dietelor minune de care ai tot auzit iti promit rezultate spectaculoase (ca doar de aceea sunt minune, nu?) intr-un timp foarte scurt. Mai mult de jumatate dintre cei care se lupta cu kilogramele in plus, atunci cand citesc informatii despre o dieta, primul lucru pe care il cauta sunt rezultatele promise.

De ce slabitul prea rapid nu este sanatos?

  • nu se poate face decat in conditii extreme (bypass gastric) sau cu restrictii foarte severe, care iti pun in pericol sanatatea.
  • organismul nu rezista in timp, nu trece proba mentinerii.
  • pielea se lasa.

Ideal este sa slabesti, dupa cum afirma specialistii, intre 0.5 si 1 kg pe saptamana.

Sunt persoane care incep o dieta cu cateva zile de restrictii alimentare extreme, iar la capatul lor cantarul le arata cateva kilograme in minus. Fericitii, respectivii abandoneaza lupta, considerand ca deja si-au atins obiectivul si sunt profund surpinsi cand acele kilograme revin la loc in timp record. De ce se intampla asta? Pentru ca in realitate, nu au slabit deloc. Practic, in aceasta perioada de foame maxima, corpul a sesizat ca il privezi de ceea ce ii trebuie si a invatat sa ia masuri: a invatat sa isi reduca procesele si sa functioneze cu foarte putin, pentru ca nu stia cand va mai primi. Kilogramele pierdute sunt false, ele nu inseamna decat eliminarea apei din tesuturi si a resturilor alimentare din zilele anterioare, aflate inca in tranzit prin intestin.

slabit si exercitiu

Ce inseamna kilogramele in plus?

Inseamna lucruri la care nu te-ai gandit in serile in care rontaiai cartofi prajiti sau ciocolata in fata televizorului si pe care iti este rusine uneori sa le spui celorlalti.
  • Cu cat esti mai gras, transpiratia miroase mai urat. Corpul nu reuseste sa proceseze asa cum trebuie cantitatile de mancare pe care i le oferi. Toxinele se acumuleaza, iar asta se simte, oricata grija ai avea pentru curatenie, oricate deodorante ai folosi. In plus, transpiri mult mai mult, fiecare cuta a pielii (si ai o multime de cute!) devine o sursa de miresme vrajitoresti, majoritatea demne de groapa de gunoi. Ca o consecinta, in locuri dintre cele mai neasteptate (si intime, uneori) iti ies cosuri mari si dureroase.
  • Nu mai ai nici un fel de rezistenta la efort.
  • Doua etaje de urcat, o alergare de numai cativa metri ti se par incercari demne de olimpiada. Daca te incumeti sa te avanti, imediat iti simti inima in gat, respiratia ti se taie, te inrosesti ca racul si blestemi…tot ce iti trece prin mine in afara de pofta ta animalica de mancare.
  • Nici tu nu te mai poti cuprinde. Si, ca o consecinta, nu mai ajungi sa te speli bine intr-o multime de locuri, majoritatea in care este nevoie de curatenie facuta cu spirit de raspundere.
  • Devii sclavul propriului corp. Nu il mai conduci tu pe el, te conduce el pe tine. Nu ii mai spui ce sa faca, iti precizeaza el cat reuseste sa te ajute, de obicei la  mai putin de 50 % din capacitatea dinainte. Mancarea devine un scop in sine, nu un mijloc. Totul se raporteaza la ea in starea ta de bine. E o dependenta ca oricare alta, cel putin la fel de rea ca altele si, dusa la extrem, in timp, te poate ucide.
  • Nu ai cu ce sa te imbraci la o multime de ocazii sociale si nici nu gasesti cu usurinta ceva care sa iti stea bine. Ajungi sa eviti astfel iesiri.

O sa spui ca tu nu esti acolo, ca povestea asta nu e despre tine. Doamne ajuta pentru asta, dar, in cazul acesta fericit…te-ai gandit ca, poate, nu este INCA despre tine? Ca daca nu iei masuri acum, cand este usor, cand nu ai depasit cu mult greutatea normala, peste ceva vreme poate va deveni tot mai greu? Kilogramele in plus sunt niste saci de moara pe care ii cari dupa tine si te trag in jos. Iar lumea vazuta de acolo nu e deloc frumoasa.

ceasuri

Iata ce te poate motiva sa scapi de kilogramele in plus chiar de maine!

Iata si o lista cu motive, esti liber sa le adaugi pe ale tale.

Vreau sa slabesc:

  • ca sa incap in pantalonii din liceu
  • ca sa imi vina rochia aceea splendida pe care am cumparat-o ca avea un pret absolut senzational, dar nu o pot purta ca e prea stramta
  • ca sa arat bine la nunta prietenei mele bune
  • ca sa pot alerga la un maraton cu cauza umanitara
  • sa nu ma rusinez cand stau in costum de baie pe plaja la mare
  • sa pot alerga in parc alaturi de copilulul meu fara sa gafai
  • sa pot urca pe munte cu prietenii
  • sa pot merge in club sa dansez jumatate de noapte
  • sa arat la fel de bine ca inainte de a ramane insarcinata
  • sa atrag atentia colegului nou (si superdragut) de la job

Poate ca o sa ti se para o lista de motive superficiale, dar, realitatea este ca ele, superficiale sau nu, isi vor indeplini rolul. In final, te vor aduce la adevaratul obiectiv: o stare buna de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.