Acasă Gătesc gustos Care sunt cele mai importante calitati in bucatarie ale unei gospodine?

Care sunt cele mai importante calitati in bucatarie ale unei gospodine?

0
Care sunt cele mai importante calitati in bucatarie ale unei gospodine?

gatitOare ce sa mai gatesc pentru saptamana viitoare? Cum sa procedez in asa fel incat copilul meu sa nu mai faca mofturi la mancare? De ce mancarurile mele nu au gustul celor pe care le pregatea mama/bunica? Cum as putea reduce cheltuielile cu alimentele? Iata intrebari la care cel putin o data ai cautat si tu raspunsul, de aceea ne-am propus sa cautam solutii in continuare.

O gospodina care gateste pentru familia sa nu are, sa recunoastem, o misiune prea usoara: trebuie sa satisfaca preferintele culinare ale tuturor membrilor familiei, sa faca preparate gustoase, sanatoase, cu costuri cat mai mici si toate in conditiile unui timp limitat. Trebuie sa fii un fel de wonder-woman ca sa iti reuseasca toate acestea si sa nu ai parte de mofturi la masa? Nicidecum, este suficient sa tii seama de cateva lucruri. Hai sa vedem impreuna care sunt cele mai importante calitati ale unei gospodine cand vine vorba despre bucatarie si prepararea mancarurilor. Numeste-le trucuri, daca vrei, desi nu este nimic magic in ele: ai sa gasesti in continuare cateva idei pe cat de simple, pe atat de eficiente.

Informarea

Nu este suficient sa stii sa gatesti ca sa poti spune ca faci tot ceea ce poti pentru sanatatea familiei tale. De fapt, sa pregatesti un fel de mancare te poate invata cartea de bucate, o prietena, o reteta luata de pe net dintr-o sursa de incredere si, in majoritatea cazurilor, nici nu ai nevoie de cine stie ce exercitiu sau abilitati ca sa iti iasa bine, daca urmezi pas cu pas instructiunile. Sa gatesti sanatos si echilibrat pe termen lung, sa incluzi in obiceiurile culinare familiei tale alimente cat mai variate si sa profiti din plin de calitatile lor nutritive – aici este adevarata munca a unei gospodine, pentru ca trebuie sa se informeze asupra calitatilor alimentelor, in asa fel incat sa faca alegerile alimentare potrivite, mai ales daca are copii. De exemplu, in magazinul online Sanovita vei gasi, la cele mai multe dintre produsele noastre, o serie de informatii privind continutul nutritional, calorii, beneficii pentru sanatate, modalitati si recomandari de gatire, dar si contraindicatii sau precautii de care trebuie sa tii cont.

Noi stim ca obisnuintele sanatoase dobandite in familie sunt primul pas catre o viata echilibrata si vrem sa te ajutam sa o oferi copiilor tai.

Simtul umorului

Te intrebi cumva care este sensul pentru care am adaugat simtul umorului la lista calitatilor? E simplu, ai sa vezi imediat: dat fiind ca micutii consumatori fac deseori mofturi la mancare, o varianta de a-i determina sa manance este sa modelezi/decorezi preparatele intr-un mod care sa ii amuze si sa ii atraga. Exista pe net o multime de idei in acest sens, nu este necesara decat putina indemanare. Daca ai incercat deja aceasta metoda, sigur stii la ce ne referim, iar micutul tau mananca intotdeauna tot din farfurie.

  retete

Inspiratia

Uneori nu ai timp prea mult si frigiderul sau camara sunt aproape goale. Aceasta este o alta provocare a gospodinei: capacitatea de a improviza un fel de mancare gustos si hranitor cu ingrediente dintre cele mai simple. Atunci cand timpul nu tine cu tine, trebuie sa reusesti sa pui ceva pe masa in timp record. Nu te speria, inspiratia in bucatarie este o calitate care se dezvolta cu timpul si cu acumularea de experienta. La inceput cauta si urmareste tutoriale de retete rapide, asa cum sunt si retetele noastre video, si vei vedea ca lucrurile vor incepe sa vina, incet-incet, de la sine.

Simt al masurii

Iata care sunt, potrivit specialistilor, cele mai frecvente greseli in bucatarie pe care le poti preveni daca ai simtul masurii:

  • sa gatesti mai mult decat poti sa consumi si sa ajungi sa arunci mancare.
  • sa pui, din exces de zel, prea multe condimente si acestea sa acopere aroma alimentelor in sine.
  • sa fierbi prea mult un ingredient, pana cand ajunge sa se zdrobeasca.

Daca ti se pare ca preparatele tale nu au gustul celor de la mama de acasa sau nu intelegi de ce cheltuiesti atat de mult pe mancare, vezi daca nu cumva faci si tu una dintre greselile de mai sus. Vestea buna este ca si acest simt la masurii se dobandeste in timp, nu te nasti invatata. Ai nevoie de putina atentie insa. Nu gati mult odata, pe ideea de a-ti ajunge felurile de mancare toata saptamana, un preparat proaspat este mult mai gustos si sanatos decat unul care a stat deja 2 zile in frigider. E posibil ca, dupa acest interval, sa nici nu mai ai chef de el. In plus, tu stii mai bine decat oricine care sunt nevoile familiei tale si cata mancare gatita consuma. Foloseste o cratita mai mica, ca sa nu ai tendinta de a o umple si calculeaza totul pe numar de mese. De exemplu, daca intr-o reteta vei gasi precizat numarul de portii, sa stii ca ele sunt calculate pentru niste mese echilibrate ale unei persoane obisnuite, merita sa tii seama de ele.

Rabdarea

Reteta spune ca preparatul tau trebuie fiert la foc mic? Chiar daca te grabesti foarte tare, nu neglija aceste indicatii. La foc mare mancarea se lipeste, se afuma, isi schimba gustul si textura. Mai important de atat este insa faptul ca fierberea la temperatura ridicata poate sa distruga mare parte din nutrientii dintr-un aliment, asa incat daca un fel de mancare necesita timp de preparare mai mult decat ai tu la dispozitie, mai bine inlocuieste-l cu ceva mai rapid.

la-piata

Simtul practic

Simtul practic a reprezentat dintotdeauna o calitate esentiala a gospodinelor, iar in ziua de astazi, cand toata lumea este preocupata de economisire, este cu atat mai important. Sa gasesti cele mai bune produse, cel mai fericit raport calitate pret, nu este usor. Online si offline ofertele abunda, dar nu toate sunt atat de rentabile cum par la o prima vedere.

In piata, invata sa deosebesti legumele care sunt foarte coapte si nu ar mai rezista inca o zi in plus pe taraba fara sa se deterioreze si incearca sa negociezi cu comerciantii. E posibil sa obtii astfel un pret mai buna. Fii atenta totusi sa le si gatesti imediat ce le cumperi, ca sa nu risti sa se strice la tine in camara sau frigider.

Online, incearca sa cumperi o cantitate mai mare din alimentele folosite frecvent sau care au termen de valabilitate mai mare. Ele au de obicei un pret mai bun decat cele comercializate in cantitati mici. Fa cumparaturile de acest gen cat mai multe odata, ca sa beneficiezi de transportul gratuit oferit de multe magazine pentru comenzi care depasesc o anumita suma. In timp, banii pe care reusesti sa ii economisesti astfel pot fi directionati catre mici bucurii ale tale si a celor care iti sunt dragi: excursii, carti, poate chiar o hainuta noua.

Asa cum spuneam, acestea nu sunt lucruri dificile, ci idei simple si eficiente, aplicate de gospodinele de pretutindeni. Daca mai ai si altele, te asteptam cu drag sa le impartasesti intr-un comentariu pentru toti cei care doresc si aleg sa manance sanatos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.