Acasă Am grijă de corpul meu Alimente vegetale împotriva bolilor „stilului de viață”

Alimente vegetale împotriva bolilor „stilului de viață”

0
Alimente vegetale împotriva bolilor „stilului de viață”

Vestea bună este că oamenii trăiesc mai mult ca niciodată – vestea proastă este că nu trăim mai sănătos. Tot mai mulți dintre noi suntem afectați în fiecare an de bolile „stilului de viață”, afecțiuni cauzate de modul în care alegem să ne trăim viețile.

Începem să vedem din ce în ce mai mulți oameni, inclusiv copii și adolescenți, diagnosticați cu diabet. Cancerul și bolile de inimă sunt și ele, statistic, în creștere. Unele cazuri nu pot fi prevenite, însă multe dintre ele ar putea fi, iar alimentația joacă, și ea, un rol esențial. Prin simpla schimbare a regimului alimentar și a modului în care o facem putem preveni, conform statisticilor, aproximativ 60-70% din bolile cronice (de lungă durată) netransmisibile, implicit și moartea prematură. Schimbându-ne stilul de viață în direcția cea bună putem avea beneficii uimitoare în ceea ce privește controlul acestor afecțiuni. Bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul, afecțiunile respiratorii și anumite forme de cancer sunt puternic legate de alegerile stilului de viață și, prin urmare, sunt adesea cunoscute sub numele de boli ale stilului de viață.

Aceste boli ucid în fiecare an aproximativ 40 de milioane de persoane pe glob. Bolile stilului de viață sunt multifactoriale, însă s-a constat că, cel mai adesea, ele au factori de risc care presupun expunerea prelungită la patru comportamente modificabile ale stilului de viață – fumatul, alimentația nesănătoasă, alcoolul și inactivitatea fizică. Sigur, sunt și alți factori, numiți nemodificabili precum vârsta, sexul, genetica care pot interveni și nu afirmăm că aceste afecțiuni sunt produse exclusiv de stilul de viață.

Avem, însă, multe de învățat de la câteva comunități din lume unde oamenii nu trăiesc la fel ca noi și nu mor prematur din cauza bolilor cronice. Dan Buettner, un cercetător de la National Geographic, a studiat 5 comunități de oameni ce trăiesc în ceea ce el numește „Zonele Albastre” (Blue Zones). Locuitorii din aceste „zone” – California, Costa Rica, Italia, Grecia și Japonia, trăiesc în general până la 90 de ani sau chiar mai mult, fără să aibă dizabilități sau afecțiuni severe. Buettner a descoperit care sunt factorii comuni ai stilului lor de viață și cum aceștia le îmbunătățesc calitatea vieții.

Aceste comunități nu văd mâncarea ca pe un simplu mod de a-și satisface foamea, ci ca pe un tratament. Cei mai mulți dintre membrii comunității rămân activi fizic până în ultimii ani ai vieții. Aceștia evită mâncarea procesată, preferă să își crească propriile alimente și mănâncă puțină carne, în principal pește, sau chiar deloc.

Ei văd imaginea de ansamblu, numită „ikigai” sau „a avea un simț al scopului” – un motiv să te trezești dimineața. Majoritatea participă activ în comunitate într-un fel sau altul, menținând conexiuni cu ceilalți membri, iar petrecerea timpului de calitate cu cei dragi este o prioritate.

Există dovezi științifice solide care susțin descoperirile lui Buettner. World Cancer Research Fund recomandă să mâncăm mai multe alimente vegetale și mai puțină carne roșie. American Institute of Cancer Research susține faptul că o dietă ce conține o varietate de alimente vegetale precum legume, fructe, nuci, cereale integrale și leguminoase ajută la scăderea riscului de cancer. Diferite studii arată beneficiile dietei Mediteraneene (unde uleiul de măsline este principală sursă de grăsimi, în locul cărnii), printre care scăderea riscului deboli cardiovasculare și demență generată de vârstă. Organizații internaționale care cercetează boli precum diabetul, afecțiunile inimii, cancerul au creat o listă cu exemple din principalele grupe de alimente vegetale care ajută în luptă împotriva bolilor – și, după cum veți vedea, cele mai multe dintre ele pot fi introduse cu ușurință chiar și în dietele celor mai mofturoși dintre noi!

  • Pâine integrală și cereale integrale 
  • Broccoli
  • Ardei gras
  • Legume cu frunze verzi (salate precum rucola, spanacul, frisee, iceberg, verdețurile etc.)
  • Roșii
  • Ceapă
  • Usturoi
  • Fructe de pădure
  • Mere
  • Struguri roșii
  • Avocado
  • Nuci, semințe
  • Leguminoase
  • Boabe de soia și produse din soia, cum ar fi băutura vegetală
  • Tofu
  • Ierburi și condimente (de exemplu: turmeric, ghimbir)

Așadar, chiar și prin mici schimbări introduse treptat în rutina noastră, în ceea ce mâncăm și în modul în care trăim, putem să ne începem călătoria către o viață mai sănătoasă, mai lungă și, automat, o stare de spirit mai bună.

Articolul precedent Ciocolată cremoasă cu alune de pădure
Articolul următor Pastă cremoasă din tofu și pătrunjel
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.