Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă 5 greseli de nutritie pe care sa le eviti vara asta

5 greseli de nutritie pe care sa le eviti vara asta

0
5 greseli de nutritie pe care sa le eviti vara asta

nutritie sanatoasa varaA venit vara si nu degeaba ai asteptat-o un an intreg! Perioada iunie-august inseamna vacante la mare si la munte, plimbari mai dese prin parc (pe jos sau cu bicicleta), iesiri la iarba verde si festivaluri culinare, un bronz sanatos, dar si o multitudine de potentiale probleme de sanatate – de la piscaturi de tantari, la arsuri solare, insolatii si deshidratare. Pentru a te ajuta sa ai o vara fara dureri de cap, am pus laolalta sfaturi utile si informate despre 5 greseli legate de alimentatie pe care trebuie sa le eviti in lunile calde.

Citeste mai multe despre bronz, Vitamina D si expunerea corecta la soare!

1. Nu bei destula apa.

piscina varaVara inseamna soare, deci caldura si un risc major de deshidratare. Pe masura ce petreci mai mult timp afara, la temperaturi ridicate si transpirand prin 2,6 milioane de glande sudoripare, trebuie sa te asiguri ca doza zilnica de apa nu ramane la fel ca cea din lunile reci. Corpul uman este in proportie de 60% apa, iar beneficiile hidratarii corespunzatoare nu sunt de neglijat: reglarea temperaturii corporale, functionarea optima a rinichilor, articulatii lubrifiate, piele supla, kilograme in minus, digestie si tensiune corecte, buna dispozitie.

Daca pierzi mai multe fluide decat ingerezi, atunci corpul tau nu va avea destul apa pentru a functiona normal. Deshidratarea este un pericol real, care atrage dupa sine  dureri de cap, oboseala, contractii musculare involuntare, urinare rara (si o culoare inchisa a urinei), constipatie, insolatie, ameteala, pierderea cunostintei, soc hipovolemic (volumul redus de sange din organism produce scaderea tensiunii si a cantitatii de oxigen) si probleme urinare/cu rinichii (infectiile urinare, nisip si pietre la rinichi, insuficienta renala). Oricine poate suferi de deshidratare vara, dar conditia este extrem de periculoasa mai ales pentru copii (care sunt predispusi la stari de voma si diaree) si varstnici (care sunt mai vulnerabili din cauza schimbarilor fiziologice, fragilitatea organismului, boli sau medicamente).

Cantitatea pentru hidratarea estivala corecta depinde de greutatea fiecaruia (inmulteste-ti greutatea cu 30 si obtii numarul de mililitri necesari zilnic), media fiind de 8-10 pahare/zi. Pentru asta, incepe-ti si termina-ti ziua cu un pahar de apa, bea de-a lungul intregii zile si inainte sa ti se faca sete, ia o sticla refolosibila de apa peste tot cu tine, infuzeaza apa cu felii de lamaie si frunze proaspete de menta (pentru a-i da un gust deosebit si fresh), evita cafeaua si ceaiul (contin cofeina, care are proprietati diuretice), include in alimentatie supe, ciorbe, seminte de chia hidratate (care pot absorbi de pana la 12 ori greutatea lor in apa!), fructe si legume cu un continut ridicat de apa (pepene rosu, capsune, grapefruit, castraveti, telina, rosii, ridichi, ardei grasi, broccoli, conopida, spanac).

Descopera de ce hidratarea este atat de importanta!

2. Mananci gustari sarate.

Snacks-urile sarate din comert (chips-uri, saratele, covrigei, sticks-uri, pocorn, rondele de paine uscata, fistic, seminte de floarea-soarelui/de dovleac) provoaca balonare si alte probleme digestive, umflare la nivelul fetei si extremitatilor, deoarece organismul tau retine apa, pentru a dilua sarea din ele. Prin urmare renunta la ele pe timpul verii (nu ca in rest sunt recomandate…) si inlocuieste-le cu fructe proaspete (pe care le gasesti pe toate tarabele din piete in aceasta perioada) si snacks-uri sanatoase facute in casa (salata de fructe, migdale, seminte coapte, popcorn in tigaie, naut copt).

Naut copt cu condimente

Citeste si articolul nostru despre cum scapi de rontaitul intre mese!

3. Bei prea mult alcool.

cocteil varaO bere rece sau un cocteil racoritor, cu umbreluta de rigoare, par a face minuni intr-o zi de vara fierbinte, pe plaja, dar alcoolul nu iti face deloc bine. Motivul? Contine calorii si iti provoaca foame (deci poate insemna kilograme in exces, determinandu-te sa mananci mai mult si mai des), iar in acelasi timp te deshidrateaza. Alege – in locul bauturilor cu zahar, aloocl si arome tropicale – variante racoritoare fara alcool, ca berea de ghimbir pe care o gasesti in magazinul online Sano Vita.

Alege berea cu ghimbir si fara alcool la un pret de top!

bautura-ginger-beer-375-mlEnergizanta si revigoranta, aceasta bere este produsa din radacina de ghimbir, ingredient cu multe beneficii pentru organismul uman, care are un efect natural usor energizant. Nu contine alcool, coloranti sau arome artificiale.

4. Mananci prea multe dulciuri.

Inghetata, vafele cu topping-uri, dulciurile de festival si vara merg mana in mana, dar consumul de zahar adaugat nu este sanatos, deoarece se transforma rapid in calorii nedorite, grasimi si kilograme excedentare. Dulciurile nu tin de foame (iti dau energie pe moment, dar apoi nivelul acesteia scade in organism, moment in care iti va fi pofta de inca o portie dulce), deci inlocuieste-le cu fructe si deserturi sanatoase, facute in propria bucatarie, mult mai sarace in calorii si mult mai bogate in nutrienti decat cele din comert: inghetata de casa, mousse de fructe, smoothie-uri (inspira-te din retetele de mai jos).

Inghetata de casa cu banane – reteta video

Mousse de tofu si fructe de padure – reteta video

5. Urmezi diete-soc.

Toate doamnele vor sa arate bine intr-un costum de baie vara, dar ajungi la acest nivel printr-o alimentatie sanatoasa in permanenta, nu prin diete-fulger tinute pe ultima suta de metri, care iti pot afecta organismul. O dieta soc prost construita (care iti promite – de exemplu – ca „scapi de 10 kg in 10 zile”) poate insemna calorii, nutrienti si energie in minus, dureri de cap, greata, diaree si o stare generala proasta dupa doar cateva zile. In plus, astfel de cure de slabire sunt de cele mai multe ori urmate de o ingrasare mai mare.

vara marePrin urmare inlocuieste presiunea de a obtine un anumit numar de kilograme pe cantar inainte de a merge la mare cu o convingere ca alimentatia sanatoasa este solutia unui corp sanatos: umple-ti farfuria estivala echilibrat – jumatate cu legume, un sfert cu carbohidrati integrali (fructe, cereale) si un sfert cu proteine slabe (leguminoase) si surse de calciu (cum sunt semintele de chia, un ajutor de ndejde cand vine vorba despre slabit).

Citeste si 8 descoperiri stiintifice despre diete!

Articolul precedent Dulceata de capsuni
Articolul următor Humus cu avocado – reteta video
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.