Acasă Ghid de nutriție Cele mai sănătoase alimente de post pe care să le mănânci în orice perioadă a postului

Cele mai sănătoase alimente de post pe care să le mănânci în orice perioadă a postului

3
Cele mai sănătoase alimente de post pe care să le mănânci în orice perioadă a postului

Cu ocazia postului, ne îndreptăm atenția către o alimentație mai conștientă și sănătoasă și avem șansa de a redescoperi beneficiile unei alimentații plant-based. Aceste perioade de reflecție și reînnoire sunt oportunități perfecte pentru a experimenta cu o dietă plant-based, redescoperind bogăția și diversitatea legumelor, cerealelor și plantelor. Acest articol îți va prezenta cele mai sănătoase alimente de post și idei despre ce să mănânci în perioadele de post, văzute ca ocazii perfecte de a alege mâncăruri ușoare, mai sănătoase, mai curate, preparate acasă, departe de oferta de semipreparate din magazine.

Fie că alegi să urmezi tradiția postului din motive spirituale sau dorești să îți detoxifiezi organismul, și alegi să consumi mâncare de post parțial sau total, îți propunem o varietate de alimente și rețete sănătoase care te vor ajuta să te simți energic și revigorat, indiferent de sezon.

Cum să postim inteligent?

Nutritioniștii confirmă că postul detoxifiază organismul. Printre beneficiile postului, se numără scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, creșterea concentrării și a nivelului de energie, refacerea sistemului imunitar și ușurarea digestiei. Secretul consta în echilibru și diversitate: în a-i oferi corpului, pe perioada postului, același aport de substanțe nutritive pe care le găsea în alimentele de origine animală (proteine, vitamine, minerale, aminoacizi esențiali). Alege să vezi postul ca pe cea mai bună ocazie de a alege mâncăruri ușoare, mai sănătoase, dând organismului tău o pauză de la digestia prăjelilor și a dulciurilor pline de zahăr.

curatenia de primavara

Este evident că, dacă vei înlocui produsele de origine animală cu un munte de cartofi prăjiți, o tonă de orez, paste și pâine, iar la supermarket vei umple coșul de mâncăruri de post procesate, te vei trezi la final cu multe kilograme în plus, anulând efectul sănătos al postului.

La cealaltă extremă, mulți dintre noi, tocmai din teama de a nu se îngrașa, recurg la o alimentație insuficientă, săracă în vitamine sau în nutrienții esențiali, ceea ce duce la o scădere a energiei, a tonusului și la o slăbire incorectă și periculoasă.

Pentru a evita oricare dintre cele două situații, specialiștii recomandă introducerea în alimentația din timpul perioadelor de post – dar nu numai atunci – și a altor tipuri de produse, unele poate mai puțin utilizate și cunoscute la noi, dar care au un aport nutritiv mare și un număr scăzut de calorii.

Prin urmare, ce mănânci concret, pentru a posti inteligent?

Cele mai sănătoase alimente de post

Descoperă mai jos cele mai indicate alimente pentru perioada postului, beneficiile lor și câteva rețete de mâncăruri de post ușoare și sățioase!

ciuperci

Fructele și legumele

Proaspete sau congelate (fierte sau coapte la cuptor), fructele și legume sunt prietenul tău cel mai bun în post: primele sunt bogate în vitamine, iar cele din urma au un conținut bogat de oligoelemente. Alege: cartofii și afinele (pentru conținutul de iod), legumele verzi (pentru fier), ciupercile (au proteine vegetale de post, care le vor înlocui foarte bine pe cele animale, absente din rețetele de post), sfecla roșie (pentru conținutul variat de minerale).

Oleaginoasele

Oleaginoasele sunt surse excelente de proteine, fibre, vitamine (A, E, B-uri), minerale (fier, zinc, magneziu, calciu, fosfor) și grăsimi esențiale (Omega-3 si Omega-6). Mergi întotdeauna pe variantele sănătoase, naturale, fără adaos de zahăr, sare și ulei. Alege: migdale, fistic, alune de pădure, nuci (caju, de macadamia, clasice).

Descoperă întreaga gamă de oleaginoase SanoVita!

Quinoa

Quinoa este un aliment doldora de carbohidrați, calciu, vitamine B, magneziu, fier și toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul uman. În plus, are un indice glicemic scăzut.

Quinoa alba pentru dieta ta!

Quinoa este o pseudo cereala bogata în proteine și aminoacizi care poate fi introdusă cu ușurinta in alimentatie. Este un aliment ce poate fi servit fiert intreg sau macinat in lapte, suc de fructe, salate sau cu legume.

Fructe uscate

Fructele uscate conțin carbohidrați și sunt o sursă bogată de fibre. Alege: goji, smochine, caise, prune, curmale, stafide, merișoare, piersici.

caise confiate

Găsești fructele uscate preferate pe sanovita.ro!

Semințe

Semințele (in, cânepa, chia, susan, dovleac, floarea soarelui) îți pot domoli nevoia de dulce și sunt bogate în proteine, fibre și magneziu.

Fă rețetele de post mai sănătose și mai nutritive cu semințele SanoVita!

Soia

Soia este o leguminoasă care conține toți aminoacizii esențiali (lizina, glutamina, triptofan), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, sodiu, sulf), enzime, lecitine, vitamine (A, B-uri, C, D, E). În plus, te ajută când vine vorba de proteine vegetale integrale și conține Omega-3.

Tofu

Ideal pentru perioada rece, pentru că trebuie mereu menținut la o temperatură scăzută. De aceea, să traducem aici „cămară” drept frigider ca loc de depozitare. Prin conținutul său ridicat de proteină, mangan și vitamina K, tofu este recomandat atât sportivilor cât și oricărei persoane ce dorește o alimentație sănătoasă compusă din produse pe bază de plante.

Sos de rosii

Sosul de roșii crește absorbția fierului în organism.

Leguminoase: fasole, năut și linte

Fasolea, năutul și lintea au proteine vegetale, carbohidrați, Vitamina B și fier.

fasole uscata

Rețete cu alimente de post sănătoase și hrănitoare

Alege să le combini permanent, să nu faci exces în cazul niciunuia și încearcă rețete de mâncăruri de post noi, care îți pot transforma mesele zilnice în festinuri ochioase și delicioase. Așa vei transforma postul într-o perioada de detoxifiere, în urma căreia nu vei rămâne cu kilograme în plus și – bonus – vei mânca feluri variate, pe care le poți găti oricând și în afara postului. 

Iată și câteva idei de mâncăruri de post gustoase și hrănitoare cu care poți începe:

Mic dejun (preparat lent sau pe fugă, după gust)

O rețetă de mic dejun de post ușoară este quinoa fiartă cu fructe uscate, nuci și lapte de migdale. Amestecă ingredientele într-un bol alături de un praf de scorțișoară, fructele tale uscate preferate și un strop de miere. 

Bonus: dacă dimineața abia te urnești din pat, iar după make-up și alesul poșetei asortate cu cizmele abia ai timp de cumpărat pe fugă o cafea, la metrou, înseamnă ca sari des peste micul dejun. Așa că este bine de știut faptul că gustoasă quinoa poate fi fiartă în cantitate mare, în prealabil, apoi porționată corespunzător și congelată în pungi de plastic sigilate. Astfel, poți să o dezgheti de seara până dimineața, când doar creezi aceasta minunație de mic dejun, în bolul tău preferat.

Humus rosu – reteta video

Budinca de chia raw-vegana

Găsești și mai multe opțiuni în secțiunea noastră cu rețete de mic dejun de post.

Prânz (acasă sau la muncă)

Dacă ești acasă, o supă-cremă de ciuperci sau un ghiveci de legume pot fi alegerea la îndemână sunt câteva rețete de prânz de post pe care le poți prepara ușor. 

Dacă ești la birou, fă-ți de cu seara o salată rece, cu paste colorate (farfalle sunt simpatice foc!), semințe de in, legume congelate de tot felul (mazăre, morcov, porumb, broccoli), măsline feliate și brânză tofu, tăiată cubulețe. Amestecă bine toate ingredientele și nu uita de sare, ulei de măsline și o lingură de suc de lămâie.

Chiftele de linte verde

Salata curcubeu usoara si hranitoare pentru pachetul de la job

Caută pe blogul Sano Vita rețete de ciorbe de post și fel principal pentru un prânz hrănitor!

Cină (în fața televizorului sau la un serial)

Dacă nu ai încercat până acum avocado, este timpul să o faci în postul acesta. Transformă-l într-o cremă, adaugă sare, piper și zeamă de lămâie, apoi servește-l pe pâine prăjită, cu fașii de ardei copt deasupra. O rețetă de cină de post extrem de rapidă și ușor de preparat!

Broccoli pane la cuptor

Bilute de tofu cu nuca

Dacă ai nevoie de mai multă inspirație, descoperă rețetele pentru cine și ganituri de post!

Desert (când ai poftă)

Negresa de post cu karob si fructe confiate

Reteta Gogosi pufoase de post, aromate si delicioase

Mousse de ciocolata vegan – reteta video

Ca să îți împlinești pofta de dulce, am adunat mai multe rețete de deserturi de post la noi pe blog! Iar în rețetarul SanoVita găsești și numeroase idei și pentru aperitive de post, salate, băuturi și aluaturi de post.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți planifica mesele zilnice, aruncă un ochi pe articolul nostru despre cum să-ți creezi un meniu de post pentru o săptămână!

Mănâncă sănătos cu alimentele de post SanoVita

În post, dar și atunci când încerci să urmezi o dietă vegană, imaginația nu trebuie să-ți lipsească. Joacă-te cu ce ai prin bucătărie, experimentează cu diferite ingrediente și rețete și este imposibil să nu-i satisfaci și pe cei mai mofturoși la vegetale!

SanoVita încurajează o stare de bine atât pe durata postului, dar și în afara acestuia prin adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, oferind o varietate amplă de produse potrivite pentru perioadele de post. În magazinul nostru online, vei descoperi exclusiv produse adecvate acestui sezon, transformând perioada de post dintr-o etapă cu restricții într-una în care poți face alegeri sănătoase, diverse și savuroase. Descoperă-le pe toate și experimentează-le în rețete de post delicioase!

Descopera ingrediente vegetale perfecte in post, in magazinul online Sano Vita!

Tofu cu ardei si ceapa

Pateu de bob, cu ardei si tarhon

Lapte de cocos

Lapte de migdale

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.