Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă 3 produse „sanatoase” care nu-si merita banii, conform nutritionistilor

3 produse „sanatoase” care nu-si merita banii, conform nutritionistilor

0
3 produse „sanatoase” care nu-si merita banii, conform nutritionistilor

Reclamele radio si TV, Internetul si social media, revistele glossy si cele din avioane – toate ne inconjoara de surse de informatii strigate sus si tare, uneori contradictorii, care ne indeamna cum sa traim, ce sa mancam si sa bem, cat de eficient sau miraculos functioneaza un anume remediu. In plus, magazinele ne bombardeaza cu produse prezentate drept „sanatoase” pe eticheta, companiile alimentare lanseaza periodic creatii noi pe piata, iar farmaciile naturiste au rafturile pline de suplimente „garantate”.

Intr-un astfel de mediu, cum discerni informatiile corecte de cele publicitare? Si cum iti dai seama pe ce merita sa dai banii si ce produse nu te vor ajuta prea mult? Pentru a raspunde la aceste intrebari, la finalul lui 2019, insider.com a intrebat 9 experti nutrionisti (prezenti la Conferinta si Expozitia Mancare si Nutritie, organizata anual de Academia de Nutritie si Dietetica) care sunt produsele care nu ar trebui sa convinga nici macar scepticii sa le incerce, deoarece nu isi merita banii. Afla ce au spus acestia (si cercetatorii de specialitate) din articolul de mai jos!

Descopera cum citesti corect lista de ingrediente, pentru a face alegeri mai sanatoase!

1. Suplimentele probiotice

suplimente probioticeProbioticele sunt bacterii, ciuperci si drojdii vii, similare microorganismelor care traiesc natural in corpul uman, benefice sanatatii sistemului digestiv, care se regasesc in suplimente alimentare, in unele alimente fermentate (ca iaurtul sau kombucha) si in unele produse de imfrumusetare. Proprietati probiotice au cele din genurile Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus, Bacillus si Saccharomyces. Se estimeaza ca, la nivel global, piata probioticelor va creste pana la 65 de milioane de dolari pana in 2024. Dar nutritionistii spun ca majoritatea probioticelor administrate sub forma de supliment nu au beneficii dovedite stiintific: nu exista destule dovezi ca pot vindeca bolile carora li se adreseaza (de la banala raceala, la nasterea prematura).

probioticeAsa cum explica si Centrul National pentru Sanatate Complementara si Integrativa (care tine de Departamentul de Sanatate al SUA), probioticele au fost cercetate amanuntit si par promitatoare in a preveni diareea asociata antibioticelor (conform unui studiu din 2017) si celei provocate de Clostridium difficile (2017), in a trata constipatia adulta (2014, 2017), sindromul colonului iritabil si durerea abdominala (2018), colita ulcerativa (2014), boala parodontala (2016), infectiile cailor respiratorii superioare (2015), rinita alergica (2015), septicemia la bebelusii nascuti prematur (2016), enterocolita necrotizanta (2017), colicii (2017) si dermatita atopica a bebelusilor (2015).

Dar cercetatorii nu stiu ce probiotice ajuta exact, ce doze trebuie luate, pentru cat simp si care persoane au cele mai mari sanse de vindecare dupa administrare. Cu alte cuvinte, nu intelegem activitatea probiotica, cum interactioneaza aceste bacterii cu organismul gazda si care sunt diferentele intre activitatea unei singure tulpini si cea a unui amestec de tulpini sau genuri.

suplimente alimentareIn cazul bebelusilor, efectele secundare pe termen lung nu se cunosc, in timp ce pe termen scurt pot aparea infectii sangvine. Si in cazul adultilor, sunt posibile astfel de efecte adverse: infectii sistemice, stimuarea excesiva a sistemului imunitar, dereglarea mtabolismului, transfer genetic orizonatal (intre genele rezistente la antibiotice din probiotice si bacteriile din tractul gastrointestinal; 68% dintre tulpinile probiotice ar fi rezistente la 2 sau mai multe antibiotice). Cand cumperi un supliment de probiotice, nu e mereu clar ce contine acesta, daca trateaza exact boala de care sufera cumparatorul si daca te poate ajuta sa lupti cu efectele antibioticelor (exista dovezi ca pot prelungi repopularea intestinala cu bacterii „bune”). Daca vrei sa incerci si tu suplimente probiotice, intreaba-ti medicul, pentru a evita orice efect secundar!

Afla tot ce trebuie sa stii despre beneficiile probioticelor si ce alimente contin probiotice naturale pe care sa le incluzi in dieta ta!

2. Apa alcalina

apaApa a ajuns dintr-o substanta lichida teoretic gratuita pentru toata lumea, una monetizata intens. In afara de clasicele apa plata si apa minerala, raioanele supermaket-urilor si rafturile magazinelor destinate sportivilor au ajuns sa contina apa aromatizata, apa pentru bebelusi, apa cu vitamine, minerale, oxigen sau colagen, chiar si apa neagra alcalina – infuzata cu minerale vulcanice si electroliti… Vanzarile globale de apa alcalina erau estimate sa atinga 1 miliar de dolari in 2019, confom Zenith Global (companie de consultanta in domeniul alimentelor si bauturilor).

Apa alcalina are un nivel al pH-ului mai mare, prin urmare nu este la fel de acida ca apa obisnuita: pe aceasta scala de la 0 la 14 (de la foarte acid, la neutru si foarte alcalin/bazic), apa alcalina are un pH de 8-9 (datorita adaugarii in ea a unor minerale – calciu, magneziu, potasiu), iar cea obisnuita are un pH neutru, de 7. Exista si acizi (acidul sulfuric), si baze (inalbitor) care te pot ucide, dar majoritatea au un pH plasat mai aproape de centrul scalei – 7. Ca idee, substantele acide au un pH mai mic de 7 (cafeaua neagra – 5, zeama de lamaie – 2), iar substantele alcaline/bazice au un pH mai mare de 7 (praful de copt – 9, apa de mare – unul de 8). Sangele are un pH de 7,4, iar acidul gastric are un pH de 1.

pahar cu apaIn plus, apa alcalina are un potential negativ de reducere a oxidarii/ORP (masura incarcaturii electrice, in milivolti). ORP-ul apei alcaline tine de abilitatea acesteia de a fi antioxidanta si cu cat valoarea ORP este mai negativa, cu atat apa este mai buna: o substanta cu un ORP de -400 mV este de 4 ori mai antioxidanta decat una cu un ORP de -100 mV; o substanta cu un ORP de +300 mV este de 3 ori mai oxidanta decat una cu un ORP de +100 mV. Apa de la robinet si cea imbuteliata au o valoare ORP pozitiva, iar cea alcalina are o valoare ORP negativa, putand lupta cu radicalii liberi din corp.

Vocile din marketing o prezinta drept o apa care hidrateaza si detoxifica mai bine corpul, echilibreaza nivelul pH-ului (neutralizand acidul din organism), creste energia si chiar te ajuta sa slabesti si sa tii batranetea si cancerul la distanta. Evident, pretul pentru astfel de promisiuni este unul pe masura! Si atunci de ce spun unii nutritionisti ca apa alcalina nu-si merita banii? Motivele sunt multiple:

  • este apa imbuteliata (deci costa de pana la 10.000 de ori mai mult decat apa de la robinet si produce miliarde de sticle de plastic, care polueaza mediul)

apa imbuteliata

  • singurele studii care spun ca hidrateaza mai eficient ca apa normala (in special in cazul sportivilor) au fost sponsorizate de companii care vand apa alcalina si realizate pe esantioane mici (2010 – 38 de subiecti, 2016 – 100 de subiecti, 2018 – 16 subiecti); atletii stiu ca immportant e sa consume apa obisnuita, iar cei care adauga in ea bicarbonat de sodiu sau tablete de sare o fac din motive legate de preferinta personala, propriul metabolism, sportul practicat, clima si altitudinea la care are loc competitia

  • nu detoxifica, de asta se ocupa in mod natural rinichii, ficatul, intestinele si glandele tale sudoripare; organismul uman este creat astfel incat sa se detoxifice singur, dupa o masa picanta, un aport mai mare de lichide sau oboseala intensa

  • nu reduce incidenta osteoporozei (o analiza din 2011 a 55 de studii despre alimentatii acide vs. alcaline si pierderea masei osoase a concluzionat ca nu exista o legatura intre mancarea si bauturile alcaline/acide si osteoporoza)

oase sanatoase

  • nu previne si nu trateaza cancerul (o cercetare din 2016 stabileste ca nu exista dovezi apropo de asta)

  • nu trateaza refluxul acid, desi logic ar fi ca apa alcalina combate acidul; medicii explica insa ca acidul stomacal neutralizeaza rapid apa alcalina, inainte de absorbtia ei in sange; exista un studiu din 2012 care arata ca apa alcalina cu pH de 8,8 blocheaza nivelul acidic stomacal (dar este facut in conditii de laborator, nu pe subiecti umani) si unul din 2017 care arata ca o alimentatie bazata pe plante combinata cu apa alcalina reduce simptomele regluxului laringofaringian la fel de bine ca medicamentele (dar cercetatorii spun ca schimbarile la nivel de dieta sunt motivul principal, nu apa alcalina, la care se poate renunta dupa imbunatatirea simptomelor)

  • vine la pachet cu riscuri – poate contine contaminanti, iar consumata in exces poate provoca probleme gastrointestinale, iritatii ale pielii, dezechilibre ale pH-ului natural al organismului (alcaloza metabolica, manifestata prin stari de greata si voma, contractii musculare, furnicaturi la nivelul extremitatilor, confuzie, afectarea sanatatii oaselor)

Descopera cata apa trebuie sa bei zilnic, pentru o viata sanatoasa!

3. Sucurile pentru detoxifiere garantata

detoxifiereApropo de detoxifiere miraculoasa, sucurile din comert care promit detoxifierea peste noapte sunt cumparate de persoanele care nu inteleg exact ce inseamna curatarea corpului. Am scris deja despre aceste tratamente detox, care sunt unul dintre cele 9 mituri despre nutritie care au fost daramate in 2019. Amestecul de fructe, legume si verdeturi intr-un suc sau un smoothie are gust bun (o dovedesc toate retetele de bauturi de pe blogul Sano Vita), dar nu te poti baza exclusiv pe ele ca sursa de detoxifiere. Corpul tau va face singur asta, daca ii dai nutrientii necesari, prin intermediul ficatului, rinichilor, intestinelor si glandelor sudoripare – cum spuneam si mai sus. Amestecurile lichide pot doar ajuta procesul natural de detoxifiere.

Sigur ca nu e nimic gresit in a-ti prepara acasa un suc rosu antioxidant sau unul verde pentru cresterea imunitatii, dar pentru a beneficia de toti nutrientii din fructe, nutritionistii recomanda consumul lor ca atare, intregi. Daca te apuci de un regim de detoxifiere gasit pe Internet (care consta in a bea numai sucuri si smoothie-uri 5-10 zile), rezultatul nu va fi o cura detox, ci un dezechilibru al nutrientilor din corp, oboseala, iritabilitate, stari de ameteala si slabiciune.

Descopera 10 metode naturale de a-ti ajuta sistemul imunitar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.