Acasă Am grijă de corpul meu 3 lucruri simple pe care poti sa le faci pentru a slabi

3 lucruri simple pe care poti sa le faci pentru a slabi

0
3 lucruri simple pe care poti sa le faci pentru a slabi

slabitIndiferent cum ii spui (dieta de slabit, plan alimentar, schimbare de lifestyle, mod de viata), ideea de a scapa de kilogramele in plus cantareste greu. Este o schimbare puternica, care ne influenteaza psihic si fizic, ne permite sa fim mai increzatoare in fortele proprii (si in felul in care aratam in rochia sau in perechea de jeansi preferata), sa urcam mai rapid scarile, sa ne alergam mai mult cainele in parc si sa ne luam sanatatea in propriile maini.

Dar a slabi pare extrem de dificil atunci cand nu stii de unde sa incepi… Sa incerci dieta keto sau Paleo? Sa renunti complet la grasimi sau la carbohidrati? Cu ce indulcesti sanatos bauturile la dieta: zahar brun, stevie sau miere? Sa consumi doar supa de varza sau sa incerci regimul recomandat de vecina de scara? Sa te tii orbeste de lista de alimente permise sau sa mai si trisezi la dieta? Sa te cantaresti zilnic sau sa nu capeti o fixatie apropo de asta?

dietaToate aceste intrebari graviteaza in jurul oricarei persoane decide sa scape de burta sau de kilogramele in plus. Indiferent de raspunsul corect pentru fiecare, exista cateva puncte comune in orice regim de slabit si cateva reguli simple care pot ghida pe oricine vrea sa scape sanatos de excesul de grasime. Mai jos, trecem in revista aceste 3 porunci ale mancatului sanatos.

Descopera cat de rapid trebuie sa slabesti pentru a ramane sanatoasa!

1. Consuma mai multe legume.

legume dietaFoarte multi dintre noi nu mananca destule legume, indiferent de regimul alimentar zilnic sau de filosofia proprie legata de mancare. Alege sa incorporezi mai multe legume in dieta ta, au numai avantaje: te satura desi au putine calorii, iti inunda organismul de vitamine si minerale (care te ajuta sa lupti cu bolile) si sunt variate ca gust si culoare (deci poti diversifica retetele gatite intr-o multitudine de feluri). Cumpara ardei, rosii, castraveti, broccoli, varza, conopida, spanac, sparanghel, dovlecei, cartofi, morcovi si alte radacinoase. Manaca-le crude sau fierte, pasate, la cuptor, trase in tigaie si foloseste o abordare stratificata: de exemplu, daca iti plac pastele foarte mult, gateste-le cu multe legume si poate vei descoperi una noua (spanac, sa zicem), pe care o vei incerca apoi si in alte combinatii (in omleta sau in salata cu lamaie si stafide).

2. Renunta cat de mult poti la zahar.

zahar brut diferentaAm scris deja pe larg pe blogul Sano Vita despre motivele pentru care ar trebui sa renunti la zahar (si cum te vei simti dupa aceea). Pe scurt, biologia este de vina pentru pasiunea noastra pentru gustul dulce: suntem costruiti in asa fel incat preferam dulciurile inca din copilarie (carbohidratii sunt, in natura, o sursa de energie care poate fi detectata prin gustul dulce). Studii pe aceasta tema noteaza ca aceasta preferinta este universala, observata la copiii din intreaga lume, fiind in plus incurajata de tehnologia si reclamele moderne (2011). Asta inseamna ca ajungem sa mancam prea mult zahar adaugat, depasind cele 5-10 g zilnice, recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Ce inseamna zahar adaugat? Cel din bauturi si alimente procesate, din comert, care poate avea nume diverse: zahar (brut/brun), miere, sirop/indulcitor de porumb, concentrat din suc de fructe, extract de malt, molasa, sirop si molecule zaharoase care se termina in „-oza” (dextroza, fructoza, glucoza, lactoza, sucroza, maltoza). Daca citesti cu atentie lista de ingrediente, in supermaket, ajungi sa constati ca painea, sosurile la sticla, dressingul de salata, cerealele si iaurtul cu fructe contin toate zahar adaugat, de care organismul tau nu are nevoie.

fructe in loc de zahar

Ce ii trebuie corpului tau, pentru a-si mentine o greutate sanatoasa, sunt zaharurile naturale. Acestea se regasesc in fructe, legume, orz si lactate. Deci data viitoare cand vrei ceva dulce, in loc de desertul preferat, alege un fruct – zaharurile din el sunt absorbite treptat in corpul tau si iti asigura energie pe o perioasa mai lunga de timp; in plus, contine si fibre (care incetinesc absorbtia) si alti nutrienti (vitamine si minerale valoroase). Si cand ti-e pofta de un suc acidulat, bea apa!

Descopera 12 consecinte negative ale consumului excesiv de zahar!

3. Mananca mai multe alimente integrale.

cereale integraleOrice regim alimentar care pune accentul pe alimentele integrale (in defavoarea celor procesate) este unul castigator. Produsele procesate pe care le cumperi ambalate, din supermarket (de exemplu, inghetata, sosuri, pizza congelata, chips-uri, dulciuri, sucuri, paste, faina si orez albe) sunt lipsite de fibre si pline de zahar adaugat, de sare, de grasimi saturate nocive, de aditivi, conservanti si potentiatori de aroma. Evident, in magazine gasesti si produse ambalate sanatoase, neprocesate (fructe si legume congelate, lapte vegetal, paine integrala, fasole uscata), important este sa stii ce sa alegi.

Daca vrei sa slabesti si sa eviti reingrasarea, al treilea (si ultimul) sfat consta in alegerea intotdeauna a alimentelor integrale: cereale, paste, paine, orez, nuci si seminte, leguminoase, fructe si legume. Si asta deoarece contin fibre (care mentin satietatea, ajuta digestia si te pot ajuta sa slabesti aproape la fel de bine ca o dieta complicata, conform unei cercetari din 2015), nu sunt procesate (prin urmare nu contin decat nutrienti naturali si este mai greu sa le mananci in exces, cum se intampla cu alimentele procesate, noteaza un studiu din 2019).

salataGandeste-te cat de mult iti ia sa mananci o salata cu tofu, legume, crutoane si orez brun, comparativ cu un sandvici cumparat! Cea din urma cercetare s-a axat pe 20 de persoane adulte, cu o greutate stabila, carora li s-a permis sa manance cat de mult vor, timp de 28 zile. Acestea au primit doar alimente neprocesate timp de 2 saptamani, apoi doar alimente procesate timp de alte 2 saptamani, cantitatea de calorii, zahar, grasimi, fibre si macronutrienti din farfurie ramanand aceeasi. Cercetatorii au concluzionat ca oamenii cu alimentatie procesata au consumat cu 500 calorii mai mult/zi, ingrasandu-se cu 1 kg, in medie, in perioada studiata. Asta deoarece au mancat mai repede, mai mult si nu s-au simtit satui la fel de rapid. Cand li s-a schimbat dieta, trecand pe alimente naturale, au slabit in jur de 1 kg. Concluzia este ca o alimentatie integrala te poate ajuta sa iti reglezi apetitul si greutatea.

Gateste gustos si sanatos:
descopera alimentele integrale marca Sano Vita!

Faina de grau integrala

faina integrala de grau

Mix 4 seminte

mix-4-seminte-150g

Orez brun, prefiert

orez-brun-prefiert-500g

Paste integrale din grau, scurte

paste-fainoase-integrale-din-grau-scurte-300g

Fulgi de cereale

fulgi-de-cereale-500g

Articolul precedent Chiftelute de dovlecei pentru burgeri
Articolul următor Latte de lavanda
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.