Acasă Gătesc gustos 12 tipuri de dovleac, ce beneficii au si in ce retete se potrivesc

12 tipuri de dovleac, ce beneficii au si in ce retete se potrivesc

0
12 tipuri de dovleac, ce beneficii au si in ce retete se potrivesc

Dovleacul este o leguma pe care o poti cumpara si folosi in bucatarie aproape de-a lungul intregului an, chiar daca soiurile disponibile in pietele si supermaketurile noastre sunt mai limitate (la dovleceii aparuti primavara si dovlecii portocalii clasici, de toamna). Dar stiai ca exista peste 100 de tipuri de dovleci? Cele mai comune varietati sunt impartite pe anotimpuri (de vara si de iarna) si in articolul de astazi iti facem cunostinta cu ele, cu retetele in care le poti folosi – poate le vei planta chiar in propria gradina (la tara) sau poate le vei descoperi cu bucurie in pietele din strainatate (in vacante) – si cu beneficiile pe care le are consumul de dovleci si dovlecei.

Beneficiile consumului de dovleci si dovlecei

Dovlecii apartin familiei Cucurbitaceae, care mai include castravetii, pepenii, castravetii amari, lufa si tartacutele decorative. Aceasta contine aproximativ 965 de specii, fiind printre familiile de plante cu cel mai mare procentaj de specii consumate de catre om. In plus, in unele culture florile de dovleac sunt considerate o delicatesa, fiind consumate prajite sau crude (in salate, supe si mancaruri). Considerata o leguma, dovlecelul este un fruct, din punct de vedere botanic, deoarece contine seminte.

dovleci coloratiDovlecii si dovleceii sunt saraci in calorii si grasimi, contin 0 colesterol si pana la 94% apa, iar odata gatiti iti aduc un aport sanatos de vitamine (A, B-uri, C, E, K), minerale (mangan, potasiu, magneziu, cupru, fosfor, fier) si antioxidanti (luteina, zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten, beta-criptoxantina).

Semintele de dovleac sunt comestibile, nutritive si vin la pachet cu propriile beneficii. Cand tragi linie si aduni, dovlecii si dovleceii au urmatoarele avantaje pentru sanatate: te hidrateaza, iti ajuta digestia si poate contribui la slabire (datorita apei si fibrelor), poate reduce riscul de boli cronice (de inima, cancer), iti pot proteja tenul (au antioxidanti), pot scadea glicemia (au putini carbohidrati), iti pot intari sistemul imunitar (sunt bogati in Vitamina A) si pot promova sanatatea osoasa si oculara (gratie antioxidantilor si vitaminelor C si K).

Alege seminte de dovleac crude, pentru natural de top!

Semintele de dovleac sunt bogate in vitamine si minerale, se pot consuma crude (varianta cea mai buna) sau prajite. In cazul in care vrei sa le prajesti, ideal ar fi sa o faci acasa, pentru ca asa poti controla cantitatea de sare adaugata.

Soiuri de dovleac de vara

1. Dovlecel

dovleceiClasicul dovlecel care se consuma incepand din primavara are coaja verde pal, verde inchis (cu sau fara dungi mai deschise) sau chiar aurie (in functie de soi) si este recoltat inainte de a ajunge la maturitate: daca ar fi lasati sa creasca, dovleceii ar depasi 1 metru, dar si-ar pierde aroma si ar fi prea aposi! La cumparaturi alege-i pe cei mai mici si mai tari. Dovleceii au o aroma dulceaga, care se potriveste de minune in salate de cruditati, supe crema, mancaruri gatite, ratatouille, paine, clatite, checuri, placinte sau retete ca cea de mai jos.

Chiftelute de dovlecel

2. Dovlecel galben

dovlecel galbenDovlecelul galben este usor de recunoscut (dupa fundul mai bombat si gatul lunguiet), poate fi drept sau poate avea gatul stramb, creste tot timpul anului, dar este considerat un dovleac de vara. Cu o aroma aproape dulce, dovleceii galbeni trebuie gatiti la scurt timp dupa culegere (nu isi pastreaza aroma mai mult de o saptamana). Ii poti include in tarte cu ceapa, mancarica, tacos de vara sau reteta de mai jos.

Quinoa cu dovlecel si broccoli

3. Dovlecel rotund

dovlecei rotunziAcesti dovlecei verzi sunt identici cu cei clasici ca gust, singurul diferentiator fiind forma lor sferica, ca de grapefruit. Verde inchis sau deschis ori galbeni, acesti dovlecei sunt simpatici foc si iti permit sa ii folosesti in retete impresionante din punct de vedere vizual. Daca ii gasesti de cumparat, gateste-i umpluti, transforma-i in boluri pentru supa sau incearca reteta de mai jos.

Dovlecei pane

4. Dovlecel patison

dovlecel patisonNumit si „dovlecelul OZN”, acest tip de dovleac are forma de farfurie zburatoare cu margini ondulate, poate fi alb, verzui, galben sau multicolor si este mai tare ca majoritatea tipurilor de dovlecei de vara. Asta inseamna ca rezista mai mult timp la gatit si la temperaturi mai mari, deci se potriveste in tot felul de mancaruri cu legume si cel mai bine este sa il gatesti umplut.

5. Dovlecel chayote

dovlecel chayoteAcest dovleac de vara verzui are forma de para si este originar din America Centrala, fiind utilizat in bucatariile americane, braziliene, indiene si filipineze. Gu un gust usor dulce, care aminteste de castravete, dovleacul chayote poate fi mancat si crud, si murat, si gatit: in salate, mancarica, umplut, supe.

Soiuri de dovleac de iarna

6. Dovleac portocaliu

dovleci portocaliiBostanul clasic care apare toamna in gradini este folosit de americani la sculpturi de Halloween si poate fi portocaliu, alb si chiar albastrui. In combinatie cu scortisoara, zaharul, turmericul, chimionul sau ardeiul iute, dovleacul poate fi transformat in feluri ducli (tarte, clatite sau dulceata de mai jos) sau sarate (mancarica cu legume, placinte sau supe crema ca cea de mai jos).

Supa thailandeza de dovleac

Dulceata de dovleac

7. Dovleac ghinda

dovleac ghindaAcest tip de dovleac are o coaja verde tare si un miez de un portocaliu intens, fiind potrivit in retete in care apare si siropul de artar sau salvia. Incearca sa il coci la cuptor, sa il faci umplutsau sa il combini cu paste.

8. Dovleac placintar

dovleac placintarCu forma de chitara si o coaja neimpresionanta coloristic, dovleacul placintar are un interior vibrant si dulce, care se transforma in supe crema delicioase (ca cea de mai jos), piureuri cremoase, mancaruri savuroase si deserturi aromate.

Supa crema de dovleac copt, cu lapte de soia

9. Dovleac buttercup

dovleac buttercupIndesat si asemanator unui turban turcesc, dovleacul buttercup are o pulpa portocalii si un gust asemanator cartofilor dulci. Se potriveste in combinatie cu nuci, linte, scortisoara si cuisoare. Transforma-l in supa crema, umple-le si da-l la cuptor, include-l in mancarurile de legume.

10. Dovleac delicata

dovleac delicataAcest dovleac de iarna are dungi verzi sau portocalii pe exterior si i se mai spune dovleacul aluna/dovleacul cartof dulce. Este cremos, versatil si poate fi umplut, fiert, gratinat, sotat, transformat in supa crema, incorporat in salate sau servit alaturi de paste.

11. Dovleac spaghetti

dovleac spaghettiOdata gatit, acest dovleac seamana la interior cu un bol de taitei – de unde si numele, si faptul ca este folosit ca o alternativa bogata in fibre la pastele traditionale. Coace-l la cuptor si combina-l cu rosii si sos de rosii, ardei grasi, morcovi, ciuperci, usturoi, ceapa, busuioc, cimbru, otet balsamic.

12. Dovleac dumpling

dovleac dumplingMic, rotund si cu o coaja dungata, acest dovleac de iarna are un miez dulce, care se potriveste si in placinte (cu nuci si fructe uscate), si in feluri sarate (sufleuri, umplut, copt si adaugat in salate).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.