Acasă Gătesc gustos 12 alimente sanatoase pe care merita sa le cumperi angro – infografic

12 alimente sanatoase pe care merita sa le cumperi angro – infografic

0
12 alimente sanatoase pe care merita sa le cumperi angro – infografic

A cumpara produse alimentare in cantitati mari este o modalitate excelenta de a-ti umple camara si congelatorul, reducand costurile (mai toate sunt mai ieftine agro) si numarul de ambalaje aruncate (deci protejezi mediul inconjurator), prin urmare cand le gasesti la oferta in supermarket sau in piete merita sa profiti. Pentru a sti exact cum sa aplici acest obicei economicos de a cumpara agro, mai jos am facut o lista si un infografic cu 12 alimente sanatoase pe care le poti cumpara in cantitati mai mari si depozita cateva luni, fara a pierde din calitatile lor nutritionale. Retine ca acest articol este unul general, deci citeste intotdeauna eticheta produselor cumparate agro si respecta indicatiile de acolo apropo de depozitare si termenul de valabilitate!

1. Leguminoase uscate

leguminoase uscateNautul, lintea si fasolea uscata contin fibre, antioxidanti, vitamine (B-uri), minerale (fier, cupru, magneziu, mangan, zinc, fosfor), 0 colesterol si grasimi saturate. Si sunt printre leguminoasele a caror durata de viata este foarte mare: valorile lor nutritionale nu se deterioreaza in timp, pierzandu-si doar din umiditate. Acestea pot rezista pana la 1-2 ani in camara, temperaturile mai scazuta marind aceasta perioada (ceea ce inseamna doar ca va trebui sa le tii mai mult la inmuiat si apoi la fiert).

Alege lintea rosie decorticata, pentru un produs sanatos de top!

linte-rosie-decorticata-500gLintea are un continut ridicat de proteine, este satioasa, dar nu are un numar mare de calorii. In plus, este o sursa importanta de vitamine (A, B-uri, C, E, K) si minerale (fier, zinc, cupru, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu).

2. Orez

orezOrezul alb pastrat intr-o caserola sau intr-un borcan acoperite etans poate rezista asa timp de pana la 5 ani; daca recipientul cu pricina nu contine deloc aer (o caserola etanseizata prin vacuum, de exemplu), durata de viata a orezului creste pana la 25-30 de ani. Varianta mai sanatoasa – orezul brun (cereala integrala bogata in seleniu si acid folic) – rancezeste dupa 6-8 luni in camara, dar poate fi tinut la frigider timp de pana la 1 an!

Alege orezul brun prefiert, pentru un produs sanatos de top!

orez-brun-prefiert-500g

Orezul brun prefiert contine o parte dintre nutrientii spicului, are mult mai putine resturi vegetale si fierbe mai repede decat orezul brun crud. Furnizeaza o cantitate importanta de proteine de calitate si minerale.

3. Unt de arahide

Untul de arahide este o sursa excelenta de proteine, grasimi sanatoase nesaturate si fibre. Borcanele de unt de arahide pot fi pastrate in frigider, nedesfacute, timp de pana la 1 an. Odata inceput borcanul, untul de arahide trebuie consumat in 3-4 luni si tinut tot la rece.

Alege untul de arahide fara zahar, pentru un produs sanatos de top!

unt-de-arahide-fara-zahar

Acest unt din arahide cremos nu contine zahar adaugat. Produsul este bogat in proteine vegetale, fiind recomandat copiilor aflati in crestere, sportivilor sau persoanelor care au un stil de viata activ.

4. Miere

Se spune ca mierea nu expira, aceasta fiind folosita ca agent de conservare inca din Antichitate, in Egipt, Asiria si Grecia. Chiar daca isi schimba consistenta si se cristalizeaza ori se inchide la culoare, poate fi consumata fara probleme, dupa ce este transformata iar in lichid, introducand borcanul intr-un vas cu apa fierbinte.

miere de ManukaIn general, mierea (care este un aliment natural bogat in antioxidanti, mierea de Manuka fiind cunosuta pentru proprietatile ei antibacteriene si antiinflamatorii) tinuta intr-un borcan nedesfacut rezista ani buni, dar aroma si textura ei sunt influentate de conditiile de depozitare (caldura, umiditate).

Descopera care este cel mai sanatos indulcitor, comparand stevia, mierea si zaharul brut!

Alege mierea de Manuka MGO 300, pentru un produs antibacterian de top!

miere-de-manuka-mgo-300-250g

Mierea de Manuka contine o substanta denumita metilglioxal (MGO), care ii confera proprietati antibacteriene, antivirale si antimicrobiene. Cu cat nivelul MGO este mai ridicat, cu atat mierea de Manuka iti aduce mai multe beneficii.

5. Ulei de cocos

ulei de cocos solidMulte tipuri de grasimi nu pot fi cumparate en-gros si pastrate pe termen lung, deoarece oxideaza si rancezesc. Uleiul de cocos este mult mai rezistent, datorita antioxidantilor naturali puternici din compozitie si va rezista foarte mult timp in borcanul nedesfacut (si 3 ani).

Descopera 65 de utilizari surprinzatoare ale uleiului de cocos!

Alege uleiul de cocos ecologic, pentru un produs sanatos de top!

Ulei_de_cocos_200ml

100% ulei de cocos extravirgin, ecologic, presat la rece, obtinut din nuci de cocos proaspete, culese manual. Produsul nu provine din culturi modificate genetic. Poate fi folosit in bucatarie sau in scop cosmetic.

6. Nuci in coaja

Bogate in uleiuri nesaturate, nucile oxideaza in urma expunerii la cldura, aer si/sau lumina si rancezesc. De aceea este mai indicat sa cumperi nuci, alune de padure si de pamant, nuci pecan, fistic (si migdale, daca gasesti) in coaja: bariera protectoare le ajuta sa reziste mai mult decat cele curatate gata.

nuci pecanTinute in camara, migdalele in coaja vor fi bune de consumat pana la 12 luni de la data ambalarii, nucile pecan si normale, alunele de pamant si fisticul prajit – pana la 1 an. Daca le cumperi fara coaja, vor rezista in ambalajul nedesfacut mult mai putin. Daca alegi varianta decojita, prelungeste durata de viata a diverselor tipuri de nuci pe care le cumperi tinandu-le la congelator, in pungi sigilate, din care scoti aerul: alunele, migdalele, nucile pecan, caju, de Macadamia si normale vor rexista asa pana la 2 ani, alunele de padure – pana la 1 an, semintele de pin – pana la 6 luni, iar fisticul nu se congeleaza.

7. Cereale

quinoaCerealele sunt bogate in fibre, antioxidanti, vitamine si minerale, fiind o categorie de alimente sanatoase bune de cumparat en-gros si versatile in bucatarie (pot fi mancate la micul dejun, incorporate in feluri pentru pranz si in snacks-uri, intre mese). In camara, la loc umbrit, in recipiente acoperite de un capac, boabele de porumb pentru popcorn rezista pana la 2 ani, amarantul, fulgii de secara, fulgii de ovaz, sorgul, quinoa, hrisca si meiul – 1 an. Alternativ, odata desfacut ambalajul, le poti depozita si in congelator, dublandu-le astfel termenul de valabilitate.

Alege quinoa alba, pentru un produs sanatos de top!

quinoa-alba-250g

Quinoa este o pseudocereala fara gluten. Odata fiarta, poate fi combinata cu lapte vegetal, salate sau legume. Este bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari.

8. Fructe uscate

fructe uscateCurmalele, smochinele, chips-urile de banane, bucatile de ananas si mango, merisoarele, stafidele si caisele uscate sau confiate contin fibre, vitamine si minerale. Si sunt o modalitate la indemana de a adauga un strop de dulceata naturala in prajiturile de casa, in bolul cu cereale pentru mic dejun sau de a rontai un snack in miezul zilei. Pastrate in ambalajul original intact, rezista in camara intre 9 si 12 luni; odata deschise, le poti tine la frigider inca 6 luni. Daca le depozitezi in congelator, in pungi sigilate, le poti pastra si mai multa vreme.

Descopera si infograficul nostru despre cum depozitezi corect fructele!

Alege caisele deshidratate, pentru un produs sanatos de top!

caise-deshidratate-250g

Prin continutul ridicat de potasiu, vitamine (A, B-uri), fosfor, fier si fibre, caisele combat anemia, ajuta digestia, regenereaza celulele, fortifica organismul si lupta impotriva bacteriilor si a infectiilor.

9. Paste uscate

Spre deosebire de pastele proaspate, care trebuie gatite in cateva zile de la preparare, pastele uscate rezista mult si bine, timp de pana la 2 ani (depozitate in ambalajul original sau in recipiente acoperite, in camara)! Alege paste din cereale integrale, pentru a beneficia de nutrientii acestora din urma (fibre, mangan, magneziu).

Alege pastele integrale, pentru un produs sanatos de top!

paste-fainoase-integrale-din-secara-scoici-300g

Pastele integrale din secara contin fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, aminoacizi esentiali, vitaminele A, B, C, E, K, fibre, proteine si carbohidrat, fiind un excelent purificator sangvin, depurativ, antiinflamator, energizant și remineralizant.

10. Seminte de chia

Considerate un superaliment, datorita concentratiei impresionante de grasimi esentiale Omega-3, fibre, magneziu, calciu si antioxidanti, semintele de chia cumparate en-gros pot fi depozitate in camara timp de pana la 18 luni (in ambalajul original intact sau un recipient acoperit).

Alege semintele de chia, pentru un produs sanatos de top!

seminte-de-chia-150g

Crude sau prajite, intregi sau macinate, in salate, cu cereale si lapte vegetal, aceste seminte sunt o sursa excelenta de fibre, proteine, acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, antioxidanti, vitamine si minerale.

11. Drojdie inactiva

Drojdia inactiva uscata este o sursa excelenta de Vitamina B12 (si alte B-uri), acid folic, magneziu, zinc si proteine, avand o aroma de branza perfecta pentru retetele vegane. Dupa cumparare, scoate-o din ambalajul original si transfer-o intr-un borcan de sticla, pune-i capacul si da-o la frigider – va rezista asa pana la 2 ani!

Alege fulgii de drojdie inactiva uscata, pentru un produs sanatos de top!

fulgi-de-drojdie-uscata-100g

Supliment alimentar bogat in vitamine si minerale, fulgii de drojdie inactiva uscata contin vitamine (B-uri, E), minerale, proteine si aminoacizi. Se folosesc pentru a imbunatati valoarea nutritiva si gustul mancarurilor.

12. Legume si fructe de padure congelate

Prin congelare, fructele de padure si legumele isi pastreaza calitatile nutritionale, vitaminele si mineralele. Cumpara fructe de padure en-gros, din piete, si congeleaza-le acasa, in pungi sigilate. Odata congelate, fructele si legumele neoparite rezista 4-6 luni, iar cele oparite pot fi pastrate 10-12 luni. Dupa decongelare, consuma-le integral, nu le baga iar la rece!

Descopera si infograficul nostru despre cum depozitezi corect legumele!

12 alimente sanatoase, de cumparat angro - infografic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.