TURMERIC PULBERE 150G OBIOMareste

17,00 lei

21,25 lei

-20%

TURMERIC PULBERE BIO 150G DRAGON SUPERFOODS

Lipsa stoc

Notificare revenire in stoc

OK

M371448

0.1505kg

5%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Ingrediente: radacina de turmeric pudra* 100%


* din agricultura ecologica

  1. Descriere generala despre turmeric

  1. Din ce se obtine turmericul

  2. Proprietatile nutritive ale turmericului

  3. Riscurile consumului de turmeric

  1. Beneficiile consumului de turmeric

  1. Turmericul protejeaza creierul

  2. Turmericul si combaterea cancerului

  3. Turmericul promoveaza sanatatea inimii

  4. Turmericul te ajuta sa lupti cu artrita

  5. Turmericul imbunatateste functiile ficatului

  6. Turmericul ajuta digestia

  7. Turmericul lupta cu depresia

  8. Turmericul iti face parul frumos

  1. Cum se foloseste turmericul

  2. Retete cu turmeric

Descriere generala despre turmeric

Turmericul (caruia i se mai spune si „sofranul indian”) a fost folosit in Asia de peste 4.000 de ani, ca un foarte bun colorant si apoi pe post de tratament naturist in medicina traditionala indiana (Siddha, Ayurveda), chineza si persano-araba (Unani). In ultimii 25 ani, beneficiile utilizarii turmericului in alimentatie au fost scoase la iveala in peste 3.000 de studii de specialitate si au dus la folosirea lui in restul lumii. Turmericul este cultivat in India (cel mai mare producator, consumator si exportator, la nivel mondial, responsabil de 80% din productie), Asia de SE, Oceania si unele tari din vestul Africii.

Din ce se obtine turmericul

Turmericul (Curcuma longa) este o planta cu origine asiatica, din familia Zinziberaceae, inrudita cu ghimbirul. Pudra de turmeric se obtine din rizomul fiert al plantei, care este apoi uscat in cuptoare, pisat marunt si folosit ca vopsea naturala si in bucatarie (aromatul condiment transforma orice mancare intr-un deliciu vizual).

Ricurile consumului de turmeric

Utilizat pe post de condiment, turmericul nu afecteaza sanatatea, dar excesul strica. Consumat in cantitati mari, in scop medicinal: stimuleaza stomacul sa produca mai mult acid gastric si poate afecta digestia, provocand greata si diaree; subtiaza sangele (deci nu este recomandat persoanelor care iau medicamente pentru asta, celor care sufera de hemofilie sau celor care urmeaza sa se opereze); poate stimula uterul si provoca instalarea contractiilor (deci nu este recomandat femeilor insarcinate; nu exista destule informatii legate de consumul masiv de turmeric in timpul alaptarii); poate agrava problemele legate de vezica biliara; poate scadea nivelul zaharului in sange, deci trebuie consumat cu grija de catre diabetici.

Proprietatile nutritive ale turmericului

Turmericul contine peste 100 de compusi chimici uimitori, care il ajuta sa fie un partener de nadejde in lupta cu numeroase afectiuni, de la durerile de stomac, la bolile respiratorii. Turmericul este celebru pentru continutul de curcumina (care reprezinta 3% din greutate), un polifenol cu proprietati antiinflamatoare, care ii confera frumoasa culoare galbena-portocalie. Pentru absorbtia optima a acesteia in sange, combina turmericul in mancaruri cu piperul negru.

Turmericul contine: 60-70% carbohidrati, 6-8% proteine, 5-10% grasimi, 3-7% minerale, 3-7% uleiuri esentiale (in jur de 34 la numar!), 2-7% fibre, 1-6% curcuminoide (curcumina si derivatele ei).

100 g de turmeric au:

  • 354 kcal

  • Carbohidrati – 64,9 g

  • Fibre – 21 g

  • Grasimi – 9,88 g

  • Proteine – 7,83 g

  • Vitamina B2 – 0,233 mg (18% din necesarul zilnic)

  • Vitamina B3 – 5,14 mg (32% din necesarul zilnic)

  • Vitamina B6 – 1,8 mg (138% din necesarul zilnic)

  • Vitamina C – 25,9 mg (43% din necesarul zilnic)

  • Vitamina E – 3,1 mg (21% din necesarul zilnic)

  • Sodiu – 38 mg (2,5% din necesarul zilnic)

  • Potasiu – 2.525 mg (54% din necesarul zilnic)

  • Calciu – 183 mg (18% din necesarul zilnic)

  • Cupru – 0,603 mg (67% din necesarul zilnic)

  • Fier – 41,42 mg (517% din necesarul zilnic)

  • Magneziu – 193 mg (48% din necesarul zilnic)

  • Mangan – 7,83 mg (340% din necesarul zilnic)

  • Fosfor – 268 mg (38% din necesarul zilnic)

  • Zinc – 4,35 mg (39,5% din necesarul zilnic)

Beneficiile pe care turmericul le aduce sanatatii sunt numeroase: curcumina are un puternic efect antioxidant (neutralizeaza radicalii liberi si stimuleaza enzimele antioxidante ale corpului), antiinflamator (ajuta corpul sa previna si sa trateze bolile cronice si degenerative – de inima, cancer, Alzheimer), antibacteriene, antivirale si antifungice. Un studiu realizat pe persoane ce aveau tulburari depresive a demonstrat ca turmericul poate reduce simptomele depresiei si poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit.

Turmericul protejeaza creierul

Curcumina creste nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), un hormon de crestere care contribuie la dezvoltarea de noi neuroni si lupta cu degradarea celuleor nervoase si cu bolile cerebrale degenerative (depresie, Alzheimer). In plus, turmericul poate ajuta memoria, fiind de mare ajutor pentru creier.

Turmericul si combaterea cancerului

Curcumina poate preveni sau chiar trata cancerul (boala caracterizata prin dezvoltarea necontrolata de celule), studiile de laborator (pe animale) indicand faptul ca poate contribui la moartea celulelor canceroase, reducerea angiogenezei (dezvoltarea de vase sangvine noi, in tumori) si metastazelor (extinderea cancerului). Un studiu de 30 de zile, pe 44 de barbati, a dovedit ca 4 g de curcumina/zi a redus cu 40% numarul de leziuni ale colonului care pot deveni canceroase. Curcumina este eficienta mai ales in combaterea cancerului pancreatic si de prostata. Cercetarile arata ca anumite forme de cancer sunt mult mai rare in India, unde se consuma mult turmeric, fata de Europa si America.

Turmericul promoveaza sanatatea inimii

Curcumina are efecte benefice asupra mai multor factori care joaca un rol in sanatatea cardiaca: imbunatateste functia endoteliului (tesutul care inveleste interiorul inimii si vaselor sangvine), conform unui studiu fiind la fel de eficient in acest sens ca sportul, si este un agent antioxidant si antiinflamator puternic.

Turmericul te ajuta sa lupti cu artrita

Curcumina trateaza simptomele artritei si lupta cu inflamarea articulatiilor si poate fi, in unele cazuri, mai eficient decat medicamentele. Turmericul poate tine durerea de genunchi la distanta, luat sub forma de capsule.

Turmericul imbunatateste functiile ficatului

Efectul antioxidant al turmericului este atat de puternic incat poate proteja ficatul de toxine – veste buna pentru persoanele care iau medicamente puternice, pe termen lung.

Turmericul ajuta digestia

Pe langa gustul delicios si culoarea vie pe care le confera mancarurilor, turmericul joaca un rol important in digerarea acesteia. Proprietatile antioxidante si antiinflamatoare contribuie la o digestie sanatoasa.

Turmericul lupta cu depresia

Un studiu pe 60 de persoane depresive, timp de 6 saptamani, a aratat ca simptomele bolii sunt la fel de eficient combatute si de catre curcumina, si de catre antidepresive. Curcumina creste nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), care scade in cazul persoanelor care sufera de depresie, si poate impulsiona si productia de serotonina si dopamina.

Turmericul iti face parul frumos

Caderea parului este cauza unei deficiente nutritionale (cauzata ereditar, de alimentatie, de stilul de viata), care echivaleaza cu imposibilitatea absorbtiei si utilizarii nutrientilor esentiali corpului. Turmericul poate lupta cu aceasta compromitere a foliculilor capilari, fiind o modalitate naturala de a combate caderea parului si de a revitaliza podoaba capilara.

Cum se foloseste turmericul

Turmericul se comercializeaza uscat, sub forma de pudra, are un gust aromat si usor amarui si o culoare intensa, galben-portocalie. Gustul puternic si specific il transforma intr-un condiment care trebuie utilizat cu moderatie in bucatarie, pentru a nu acoperi celelalte gusturi din preparatul cu pricina.

Retete cu turmeric

Cum folosesti turmericul in propria bucatarie, pentru a te bucura de beneficiile pentru sanatate enumerate mai sus? Poti folosi turmericul in urmatoarele retete:

  • mancarica de naut/linte/orez – transforma retetele clasice in ceva deosebit, cu un praf de turmeric adaugat in procesul de fierbere

  • curry cu legume – adauga peste amestecul de naut si legume (ceapa, usturoi, morcov, ardei gras, vanata, dovlecel) din care prepari aceasta reteta turmeric, chimen si coriandru pudra, dupa gust; dupa 2-3 minute pe foc, completeaza totul cu lapte de cocos din conserva si lasa la fiert pana cand morcovii s-au patruns; serveste cu patrunjel proaspat taiat deasupra

  • paine de casa – adauga turmeric in aluat, pentru a-i intensifica rapid culoarea si a-i conferi un nou gust

  • dressing de salata – adauga culoare unei salate usoara, pregatind un sos cu turmeric, pe care sa il torni deasupra, la final

  • legume la cuptor/mexicane – toarna ulei de masline peste legumele proaspete preferate (cartofi, morcovi, broccoli, conopida) sau peste legume mexicane (cumparate ca atare, din comert), presara turmeric si da tava la cuptor

  • bauturi calde sau smoothie-uri – fa acasa ceai de turmeric, adauga acest condiment minunat peste lapte vegetal sau include-l in smoothie-uri de fructe, fulgi de ovaz si lapte vegetal, pentru un rezultat cu o aroma deosebita de fiecare data

  • supa-crema de legume – turmericul ii va da o aroma altfel si o culoare intensa

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati