MACA PUDRA ECO 250G OBIOMareste

26,48 lei

33,10 lei

-20%

Lipsa stoc

Notificare revenire in stoc

OK

M371407

0.2505kg

5%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Ingrediente: 100% radacina de maca*

* din agricultura ecologica

Radacina de maca creste in muntii din Peru, la altitudini foarte mari, ceea ce face ca aceasta planta sa fie atat de folositoare organismului uman. Radacina de maca nu are colesterol si nici foarte multe grasimi, in schimb este o sursa buna de proteine, aminoacizi esentiali, vitamine (C, B-uri),carbohidrati, fibre, antioxidanti si minerale (cupru, fier, calciu, potasiu, mangan).

Recomandari de utilizare: se recomanda administrarea zilnica de aproximativ 3-5 g. Puteti adauga pulberea in apa, lapte, cereale pentru micul dejun, prajituri, smoothie-uri, etc.

Valori nutritionale/100 g:

Energie..............................338 kcal
Proteine............................13,3 g
Carbohidrati..................69,3 g
Grasimi..............................0,84 g

Gramaj: 250 g

Produs certificat ecologic.

  1.      Descriere generala despre maca

a. Ce este maca

b. Proprietatile nutritionale ale radacinii de maca

  1.      Beneficiile consumului de maca

a. Maca poate creste libidoul ambelor sexe

b. Maca poate creste fertilitatea masculina

c. Maca poate reduce marimea prostatei

d. Maca poate echilibra nivelul de estrogen si usura simptomele menopauzei

e. Maca iti poate imbunatati starea de spirit

f. Maca poate creste anduranta si energia

g. Maca poate imbunatati memoria si capacitatea de invatare

h. Maca poate reduce tensiunea sangvina

i. Maca poate proteja pielea de radiatiile UV

  1.      Riscurile consumului de maca
  2.      Retete cu maca

Descriere generala despre maca

Maca (Lepidium meyenii) sau „ginsengul peruvian”, cum i se mai spune, este o planta din familia Brassicaceae (deci este inrudita cu legume ca nap, ridichi, hrean, varza, conopida, broccoli, kale si rapita), originara din muntii Anzi. Planta este cultivata in Peru, Bolivia si Brazilia, pentru radacina ei tuberculoasa. Radacina de maca poate fi gatita (coapta, fiarta, inclusa in gemuri sau supe), fermentata pentru bere, uscata si transformata in faina sau in supliment alimentar – in maca gelatinizata (pudra este fiarta, pentru a indeparta amidonul si a fi mai usor de digerat) sau naturala (in aceasta din urma forma gasesti maca si in magazinul online Sano Vita, la un pret competitiv). Frunzele plantei – care seamana cu cele de patrunjel – sunt si ele comestibile.

Ce este maca

Radacina de maca este un tubercul de 6-8 cm (de culoare galbena, maronie, bej, mov, rosiatica sau chiar neagra), care a fost cultivat in zona muntilor Anzi (in zona Lacului Junin) inca din anul 1700 i.Hr., datorita proprietatilor ei medicinale. Incasii considerau radacina de maca a fi extrem de valoroasa, fiind folosita la comert, la plata taxelor imperiale spaniole si de catre capetele incoronate, pentru a trata problemele menstruale si asociate menopauzei, cancerul de stomac, oboseala, anemia, dar si pentru a da energie si rezistenta (razboinicii incasi o consumau inainte de a pleca la lupta).

Interesul in radacina de maca a crescut in perioada 1990-2014, datorita efectelor asupra sanatatii pe care le are aceasta. Disponibila sub forma de capsule, pulbere (asa cum o gasesti in magazinul online Sano Vita), extract sau forma lichida, maca iti poate da un boost de sanatate, daca este integrata, ca supliment, intr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ. Pudra de maca are gust asemanator nucilor si nu are o aroma puternica odata incorporata in lichide sau mancaruri.

Proprietatile nutritionale ale radacinii de maca

Radacina de maca nu contine colesterol, este saraca in grasimi si este o sursa buna de proteine, carbohidrati, fibre, antioxidanti, toti aminoacizii esentiali, vitamine (C, B-uri) si minerale (cupru, fier, calciu, potasiu, mangan).

100 g de pudra de maca contin:

  •        325 kcal
  •        71,4 g carbohidrati
  •        14,3 g proteine
  •        7,1 g fibre
  •        3,6 g grasimi
  •        285 mg Vitamina C (475% din doza zilnica recomandata)
  •        0,4 mg Vitamina B2 (21% din doza zilnica recomandata)
  •        5,7 mg Vitamina B3 (29% din doza zilnica recomandata)
  •        1,1 mg Vitamina B6 (57% din doza zilnica recomandata)
  •        2.000 mg potasiu (57% din doza zilnica recomandata)
  •        250 mg calciu (25% din doza zilnica recomandata)
  •        14,8 mg fier (82% din doza zilnica recomandata)
  •        6 mg cupru (300% din doza zilnica recomandata)
  •        0,8 mg mangan (39% din doza zilnica recomandata)

Beneficiile consumului de maca

Maca este utilizata de mii de ani datorita proprietatilor ei medicinale, iar cercetatorii de specialitate au inceput sa studieze acest adaptogen (planta care ajuta corpul sa se adapteze natural la stres si boala) pentru a-i testa din punct de vedere stiintific atuurile, dar cercetarile sunt inca la inceput, au fost efectuate la scara mica si mai ales pe animale (studii extinse pe oameni sunt necesare pentru a-i determina clar eficacitatea).

Maca lupta cu radicalii liberi

Fiind bogata in antioxidanti, maca lupta cu stresul oxidativ, neutralizeaza radicalii liberi – care produc boli cronice (cardiovasculare, cancer, diabet) – si creste nivelul de glutation (antioxidant puternic, prezent in fiecare celula din corp, care construieste ADN-ul, sprijina imunitatea, regenereaza vitaminele C si E, ajuta ficatul sa scape de grasimi, printre altele) si superoxid dismutaza (enzima antioxidanta care are un puternic rol antiinflamator) din organism. Studii pe animale si de laborator au demonstrat ca maca are o activitate antioxidanta ridicata si poate scadea nivelul glicemiei, al colesterolului si trigliceridelor din ficat si poate proteja impotriva problemelor neurologice. 

Maca poate creste libidoul ambelor sexe

Un studiu din 2010, pe 131 de participanti, a descoperit ca acestora le-a crescut libidoul dupa ce au consumat maca timp de 6 saptamani, iar alta cercetare (din 2002) a observat acelasi efect in cazul barbatilor, dupa consumul a 1,5-3 g de pulbere de maca pe zi, comparativ cu subiectii care au primit un placebo. In 2015, 45 de femei de varsta pre- si postmenopauzala (care luau medicamente antidepresive) au consumat 3 g de maca pudra/zi, timp de 12 saptamani, cercetatorii observand ca acest supliment alimentar poate reduce disfunctia sexuala.

 Maca poate creste fertilitatea masculina

In 2016, diverse cercetari au dovedit ca maca poate creste calitatea si productia spermei barbatilor fertili si infertili (volum, cantitate si motilitate), imbunatatind fertilitatea. Maca poate aduce beneficii si persoanelor care sfuera de disfunctie erectila, conform rezultatelor unui studiu din 2009: 2,4 g maca pudra/zi, timp de 12 saptamani, au modificat in bine perceptia participantilor legata de starea lor sexuala generala.

Maca poate reduce marimea prostatei

Prostata – glanda a carei marire este comuna in cazul barbatilor in varsta si poate provoca probleme legate de urinare – poate si ea sa fie influentata pozitiv de consumul de maca. Studii pe animale sugereaza ca maca reduce marimea prostatei, probabil datorita continutului ridicat de glucosinolati (compusi chimic naturali care dau aroma legumelor crucifere si care sunt asociati cu un risc redus de cancer la prostata).

Maca poate echilibra nivelul de estrogen si usura simptomele menopauzei

Estrogenul este principalul hormon feminin, responsabil de reglarea sistemului reproductiv. Un dezechilibru in nivelul acestui hormon vital poate cauza simptome diverse (balonare, cicluri menstruale neregulate, probleme legate de ovulatie, dificultati in a ramane insarcinata, iritabilitate si dispozitie schimbatoare). Radacina de maca pulbere poate echilibra nivelul hormoonal si controla cantitatea de estrogen din corp, ceea ce ajuta in privinta neplacerilor menopauzei si ale sindromului ovarelor polichistice (crestere in greutate, acnee, pilozitate excesiva). Studii pe animale si femei intrate de curand la menopauza au aratat ca maca poate creste densitatea osoasa si reduce simptomele neplacute ale menopauzei (bufeuri, somn intrerupt), care apare odata cu declinul natural al nivelului de estrogen.

Maca iti poate imbunatati starea de spirit

Diverse studii arata ca maca poate imbunatati starea de spirit, consumul acestui supliment alimentar fiind asociat cu reducerea anxietatii si simptomelor depresiei (in special in cazul femeilor aflate la menopauza), gratie continutului de flavonoide. Persoanele care consuma maca pulbere spun ca se simt mai bine si mai motivate la scurt timp de cand au inceput sa o incorporeze in alimentatie.

Maca poate creste anduranta si energia

Radacina de maca este un supliment popular in randul sportivilor de peformanta, deoarece – conform studiilor pe animale – creste anduranta, rezistenta, energia si forta in timpul exercitiilor fizice. Un studiu pe 8 ciclisti a concluzionat ca maca le-a scurtat timpul in care terminau o cursa de aproape 40 km, dupa doar 14 zile in care au consumat extract de maca.

Maca poate imbunatati memoria si capacitatea de invatare

Maca este data de peruani copiilor, pentru a-i ajuta sa se descurce mai bine la scoala, iar studiile de specialitate (pe animale) arata ca aceasta metoda traditionala nu este o vorba in vant: maca (in special varietatea de culoare neagra) imbunatateste memoria, concentrarea si capacitatea de invatare, datorita continutului ridicat de antioxidanti.

Maca poate reduce tensiunea sangvina

Un studiu din 2015 a descoperit ca 3,3 g de maca pulbere/zi, timp de 12 saptamani, a scazut tensiunea sangvina a subiectilor studiati – femei intrate la menopauza.

Maca poate proteja pielea de radiatiile UV

Razeleultraviolete (UV) ale soarelui ard si afecteaza pielea neprotejata, in timp ducand la aparitia ridurilor si a crestereii riscului de cancer de piele. Studii pe animale care au cercetat efectul extractului de maca aplicat pe piele au descoperit ca acesta a protejat-o de efectele UV si a prevenit arsurile solare (ceea ce nu inseamna ca extracul de maca poate inlocui crema de protectie solara clasica).

 

Riscurile consumului de maca

Maca este considerata sigura, consumata sub forma de supliment alimentar, neavand efecte secundare in doze moderate (pana la 3 g/zi, timp de 4 luni). Persoanele care sufera de probleme cu glanda tiroida sunt sfatuite sa ceara sfatul medicului inainte de a incepe sa consume maca, deoarece aceasta contine goitrogeni (substante care pot interfera cu functionarea normala a acestei glande). Procedati la fel daca faceti treatmente care va afecteaza nivelul hormonal, cum ar fi cele pentru cancerul la san, de prostata, ovarian, endometrioza sau fibroza uterina. Dar si daca aveti probleme cu hipertensiunea (dozele mari au un efect relaxant asupra inimii). Nu exista destule informatii legate de impactul pe care il are radacina de maca pudra in timpul sarcinii sau al alaptarii.

 

Retete cu maca

Maca este usor de incorporat in alimentatie (de-a lungul intregii zile sau inainte de o sesiune de alergat ori mers la sala, pentur un boost de energie): ia 1,5-5 g/zi ca atare, cu apa sau adaugata in lapte vegetal, smoothie-uri, cereale integrale, prajituri, clatite americane, batoane sau bilute energizante si nu numai. Alege suplimente care contin 100% radacina de maca, de preferat o optiune organica sau bio.

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati