TAHINI DIN SUSAN INTEGRAL 225G OBIOMareste

16,23 lei

20,29 lei

-20%

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371389

0.2255kg

5%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Ingrediente: 100% susan integral*

*din agricultura ecologica

Produs certificat ecologic.

Importat din Belgia

Borcan de sticla

225 g

  1. Descriere generala despre tahini

a. Ce este tahini

b. Tahini – proprietati nutritive

c. Riscurile consumului de tahini

  1. Beneficiile consumului de tahini

a. Tahini ajuta inima si sistemul sangvuin

b. Tahini poate preveni cancerul

c. Tahini intareste oasele si muschii

d. Tahini poate echilibra hormonii din corp

e. Tahini iti face pielea frumoasa

  1. Cum se consuma tahini

  2. Retete cu tahini

Descriere generala despre tahini

Tahini se obtine din susan. Cea mai veche mentiune a susanului provine dintr-un text cuneiform vechi de 4.000 de ani, iar in Antichitate acesta era folosit mai ales pentru uleiul pe care il contine. Susanul a inceput sa fie cultivat de om acum 3.000 de ani si este originar din India. Semintele de susan pot fi albe, crem (comune in Europa, America de Nord si Sud, India si Asia de vest) sau negre (produse mai ales in China si Asia de SE). Productia de susan a fost de 6,1 milioane de tone in 2016, cei mai importanti producatori la nivel mondial fiind: Tanzania, Myanmar, India si Sudan.

Ce este tahini

Tahini este un condiment, o pasta untoasa, obtinuta din seminte de susan (Sesamum indicum) prajite si zdrobite. Tahini este folosit pe post de sos sau adaugat in mancaruri ca humus, baba ganoush (salata de vinete orientala) si halva. Tahini este folosit in bucatariile din Caucaz, Orientul Mijlociu, estul Mediteranei, nordul Africii si Asia de SE.

Tahini – proprietati nutritive

Pasta de susan este plina de proteine si minerale, dar bogata in calorii, deci trebuie consumata cu moderatie. 2 linguri de tahini contin 2 g de grasimi saturate si 14 g de grasimi mono- si polisaturate.

100 g de tahini contin:

  • 595 kcal

  • Carbohidrati – 3 g

  • Grasimi – 53,76 g

  • Proteine – 17 g

  • Vitamina B1 – 1.220 mg (106% din necesarul zilnic)

  • Vitamina B2 – 0,473 mg (39% din necesarul zilnic)

  • Vitamina B3 – 5.450 mg (36% din necesarul zilnic)

  • Vitamina B5 – 0,693 mg (14% din necesarul zilnic)

  • Vitamina B6 – 0,149 (11% din necesarul zilnic)

  • Calciu – 426 mg (43% din necesarul zilnic)

  • Fier – 8,95 mg (69% din necesarul zilnic)

  • Magneziu – 95 mg (27% din necesarul zilnic)

  • Mangan – 1.456 mg (69% din necesarul zilnic)

  • Fosfor – 732 mg (105% din necesarul zilnic)

  • Potasiu – 414 mg (9% din necesarul zilnic)

  • Sodiu – 115 mg (8% din necesarul zilnic)

  • Zinc – 4,62 mg (49% din necesarul zilnic)

Riscurile consumului de tahini

Pasta de susan poate declansa reactii alergice in unele persoane, la fel ca in cazul altor seminte si nuci.

Beneficiile consumului de tahini

Semintele de susan contin numerosi nutrienti, care sunt absorbiti mai usor de catre corp in forma de tahini. Tahini facut din seminte de susan crude este mai sarac in grasimi decat cel facut din seminte coapte. Nivelurile ridicate de calciu si proteine (20% proteine complete) din tahini, transforma pasta de susan intr-un ingredient util in dietele vegetariene si vegane. Iar continutul de antioxidanti ajuta sistemul imunitar si promoveaza echilibrul hormonal.

Tahini ajuta inima si sistemul sangvin

Comparativ cu alte seminte si nuci, susanul contine extrem de mult ulei, raportat la greutate: pana la 55% ulei, majoritatea grasimi polinesaturate, esentiale pentru sanatatea inimii si scaderea nivelului colesterolului din corp si a tensiunii sangvuine. Fierul din tahini previne anemia, deficienta de fier si oboseala.

Tahini poate preveni cancerul

Tahini contine lignani, antioxidanti care se pot lega de receptorii de estrogen, putand proteja corpul de cancerul de san, ovarian sau de prostata.

Tahini intareste oasele si muschii

Tahini contine cantitati mari de magneziu si fosfor, care pot creste densitatea osoasa si scadea riscul de osteoporoza si artrita.

Tahini poate echilibra hormonii din corp

Femeile aflate la menopauza sau care au peste 50 de ani pot beneficia de pe urma consumului de tahini: acesta echilibreaza hormonii, gratie continutului de fitoestrogeni.

Tahini iti face pielea frumoasa

Semintele de susan sunt o sursa buna de aminoacizi, Vitamina E, vitamine din grupul B-urilor si acizi grasi, care ajuta celulele pielii si lupta cu imbatranirea prematura. Tahini contine minerale (ca zincul) utile in vindecarea tesuturilor si productia de colagen.

Cum se consuma tahini

Tahini este cel mai des utilizat in retetele de humus (preparat pe baza de naut), de deserturi (amestecat cu sirop de curmale), dar si in diverse sosuri (care includ suc de lamaie, sare, usturoi si apa) ori pe post de condiment, adaugat peste legume.

Retete cu tahini

Foloseste tahini in propria bucatarie in retete ca:

  • intins pe felii de paine si acoperit cu miere

  • humus cu ardei gras si tahini

  • sos pentru falafel

  • inghetata de halva

  • prajiturele cu tahini

  • sos de salata din tahini, ulei de masline, otet si turmeric

  • bomboane dulci cu tahini

  • mamaliga cu tahini

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati