AGAR AGAR PUDRA 6x2G OBIOMareste

14,58 lei

18,23 lei

-20%

In stoc Produsul ajunge in 24 ore de la expeditie

M371392

0.0125kg

5%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Pachet cu 6 pliculete a cate 2 g.

Ingrediente: agar agar*

*din agricultura ecologica

Mod de folosire: pentru 1 litru de produs finit, se adauga 4 g de agar agar. Fierbeti compozitia pana la obtinerea vascozitatii dorite.

Produs certificat ecologic.

12 g

  1. Descriere generala

a. Ce este agar agar-ul

b. Din ce se obtine agar agar-ul

c. La ce este folosit agar agar-ul

d. Proprietati si continut nutritional

e. Cum se comercializeaza agar agar-ul

  1. Agar agar vs. gelatina

  2. Beneficiile consumului de agar agar

a. Agar agar-ul in procesul de slabire – „dieta kanten”

b. Agar agar-ul in tratamentul constipatiei

c. Agar agar-ul si colesterolul „rau”

d. Agar agar-ul si oasele sanatoase

e. Agar agar-ul in tratamentul anemiei

  1. Riscurile consumului de agar agar

  2. Cum se foloseste agar agar-ul in bucatarie

  3. Retete cu agar agar

Descriere generala

Un ingredient inedit in cultura alimentara a civilizatiei noastre, agar agar este o comoara de sanatate si de versatilitate. Produs din alge, agar agar este folosit ca optiune vegetala a gelatinei (proteina obtinuta din piele si oase), avand proprietati remarcabile de coagulare a lichidelor. Desi in tara noastra este o noutate, acest produs exceptional este folosit de peste 400 de ani pe continentul asiatic. Legenda spune ca a fost descoperit din intamplare, de catre un hangiu din Japonia, pe nume Mino Tarozaemon. Acesta a pregatit un fel de mancare pentru un grup de clienti instariti – tokoroten, o supa cu taitei din alge. Intr-o seara geroasa din secolul XVII, hangiul a fost dezamagit sa descopere ca nu s-a mancat tot, asa ca a lasat afara resturile, pentru ca a doua zi sa descopere cu uimire ca supa capatase consistenta unui gel. Asa a ajuns acesta sa dezvolte in bucataria lui „kanten”-ul (termenul japonez pentru acesta), cunoscut de noi sub numele de agar-agar.

Ce este agar agar-ul

Produs in principal in Japonia, America de Sud si tarile mediteraneene, agar agar este un extract uscat din alge marine rosii (Gelidiaceae sau Gracilaria), care este insolubil in apa rece si solubil in apa fierbinte. Odata fiert, agar agar se topeste si devine lichid (la temperatura de 85-95o C), iar odata racit (la 30-40o C) se transforma intr-o substanta transparenta, ca un gel. Aditiv alimentar, agar agar este folosit ca agent de ingrosare sau gelatina vegetala, la umpluturi de placinta, glazura de gogosi, deserturi gelatinoase, creme, gemuri, sarlote, sosuri, prajituri si budinci.

Din ce se obtine agar agar-ul

Ce reactie chimica s-a produs cand hangiul Mino a descoperit supa transformata in gel? Algele agarofite pe care acesta le-a fiert au produs o substanta care a coagulat apa. Acea substanta este ceea ce numim acum agar agar sau, simplu, agar. Aceasta este extrasa din alge rosii si este compusa din doi carbohidrati principali (agaroza si agaropectina), ambii fiind agenti de ingrosare si gelificare. Datorita acestor doua componente, agar agar este un ingredient interesant, care captureaza moleculele lichidelor si le solidifica si care se achita cu succes de misiunea de a fi inlocuitorul vegetal al gelatinei.

La ce este folosit agar agar-ul

Agar-agar nu are culoare, miros si gust, in forma lichida are 2 calorii la suta de grame si 0,1 g grasimi si este folosit in prezent mai ales in zona culinara, pentru a gelifica preparatele sau a le oferi o textura cremoasa. In plus, agar agar este folosit si in cercetarile stiintifice, in tratamente medicale pentru diverse afectiuni, este folosit in plastilina modelatoare pentru copii (in cantitati mici), in industria cosmetica, dentara si textila, in agricultura si chiar in productia de bere. Inca nu te-am convins de calitatile deosebite ale acestei substante incredibile? Descopera mai departe de ce anume este capabila!

Proprietati si continut nutritional

Agar agar-ul este mai puternic ca gelatina (1 lingurita de agar-agar pudra este echivalentul a 8 lingurite de gelatina pudra) si intareste mai bine ca aceasta, alimentele care il au in compozitie ramanand solide la temperaturi mai mari decat daca ar fi fost preparate cu gelatina de origine animala.

Agar agar-ul are un continut interesant de vitamine si minerale, precum calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu si Vitamina B9 (acid folic sau folat), intr-o cantitate suficienta pentru a aduce un aport nutritional dietei noastre zilnice. Agar agar are foarte putine calorii: 16 kcal la 100 de grame de agar uscat si doar 2 kcal in forma lichida. Fibrele care compun agar agar-ul (80% in forma uscata) nu sunt digestibile, dar sunt descompuse de bacteriile intestinale din corpul nostru si transformate in nutrienti, acesta fiind un laxativ eficient. In plus, proprietatile gelatinoase ale acestuia dau nastere unui sentiment de satietate, agar agar-ul fiind un ajutor de nadejde in dietele de slabit.

100 de grame de agar agar au:

  • Proteine – 6,21 g (12% din necesarul zilnic)

  • Vitamina B9 – 580 mcg (145% din necesarul zilnic)

  • Vitamina K – 24,4 mcg (30% din necesarul zilnic)

  • Vitamina B6 – 0,303 mg (15% din necesarul zilnic)

  • Vitamina E – 5 mg (17% din necesarul zilnic)

  • Niacina – 0,202 mg (1% din necesarul zilnic)

  • Acid pantotenic – 3,018 mg (30% din necesarul zilnic)

  • Riboflavina – 0,222 mg (13% din necesarul zilnic)

  • Tiamina – 0,010 mg (1% din necesarul zilnic)

  • Tocoferol – 5 mg

  • Calciu – 635 mg (62% din necesarul zilnic)

  • Cupru – 0,610 mg (30% din necesarul zilnic)

  • Fier – 21,40 mg (119% din necesarul zilnic)

  • Magneziu – 770 mg (192% din necesarul zilnic)

  • Mangan – 4.300 mg (215% din necesarul zilnic)

  • Fosfor – 52 mg (5% din necesarul zilnic)

  • Potasiu – 110 mg (24% din necesarul zilnic)

  • Seleniu – 7,4 mg (11% din necesarul zilnic)

  • Sodiu – 102 mg (4% din necesarul zilnic)

  • Zinc – 5,80 mg (39% din necesarul zilnic)

Cum se comercializeaza agar agar-ul

In ultimii 10 ani, agar agar a devenit, datorita calitatilor sale, din ce in ce mai folosit de catre publicul larg, fiind gasit in magazine specializate de tip Plafar sau in magazine online dedicate produselor vegetale sanatoase, cum este si Sanovita. I se mai spune agar, gelatina japoneza, geloza sau kanten. Se gaseste in forma de fulgi, pudra, fasii sau batoane. Agar agar-ul se poate depozita ferit de soare intr-un loc uscat, pana la 8 luni.

Agar agar vs. gelatina

Intrucat gelatina este celebra in tara noastra, pentru a distinge cu adevarat calitatile grozave ale agar agar-ului, trebuie sa intreprindem o analiza comparativa a celor doua. Ne bazam pe faptul ca sigur tu, cititorule, ai gustat sau ai folosit in bucatarie gelatina. Si stii despre ea ca este plina de proteine (fiind obtinuta din fierberea pielii si a oaselor animalelor) si ca ne ajuta sa pregatim in bucatarie preparate ce necesita transformarea lichidelor in solide, sub forma de gel sau crema.

Aceste doua substante – gelatina si agar agar – desi ofera acelasi rezultat, sunt complet diferite. Agar agar-ul ofera o gelificare mult mai ferma a preparatelor, rezista in forma solida la temperaturi foarte ridicate si nu trebuie sa folosim cantitati mari pentru acest proces. Agar agar-ul solidifica preparatul la temperatura camerei (trebuie sa fie intre 32 si 40o C) si se inmoaie la temperaturi de peste 85o C. Lichidul supus acestui proces este mult mai placut din punct de vedere al aspectului si gustului, pe care si le mentine si sub actiunea temperaturii – spre deosebire de gelatina (care se inmoaie la 35o C si se solidifica la temperaturi de 7-10o C). Prin urmare, agar agar este o alternativa mai sanatoasa si mai flexibila a gelatinei, care ne poate ajuta in a prepara adevarate capodopere in bucatarie.

Beneficiile consumului de agar agar

Pentru ca stim deja ca agar-agar este un produs vegetal, deducem si ca nu are grasimi si ca nu prezinta riscul unor substante alergice precum soia, gluten, drojdie, ou, lactoza. Mai mult, produsul final nu este procesat si ajunge la noi in farfurie in forma lui naturala si cea mai adecvata pentru un consum sanatos. Agar agar nu are carbohidrati sau zahar, dar are un continut ridicat de fibre, ceea ce il face un erou al sistemului nostru digestiv. Absoarbe colesterolul, ajuta in eliminarea toxinelor, previne anemia si intareste sistemul osos. Sa detaliem!

Agar agar-ul in procesul de slabire – „dieta kanten”

Agar agar este o vedeta printre curele de slabire. In Japonia, agar agar este folosit in „dieta kanten”, datorita efectului de satietate pe care il asigura. Practic, fibrele din agar agar isi extind de trei ori dimensiunea originala si ne ajuta sa mancam mai putin. Un studiu facut de catre Spitalul Metropolitan Komagome din Tokyo a descoperit ca agar agar chiar incetineste procesul de eliberare gastrica a sucurilor, care ne ajuta sa ne simtim stomacul plin pentru mai mult timp. Aceasta si pentru ca fibrele se misca incet prin tractul digestiv. Un alt studiu (publicat in „Diabetes, Obesity & Metabolism”) a oferit rezultate uimitoare: suplimentarea dietei cu agar-agar pentru 12 saptamani a dus la o scadere considerabila in greutate a 76 de pacienti obezi, comparativ cu grupul de control.

Agar agar-ul in tratamentul constipatiei

Medicii recomanda ca prim-ajutor in tratamentul constipatiei ridicarea aportului de fibre din alimentatie. Iar pentru ca agar agar este o sursa excelenta de fibre (80 g de fibre, la 100 g de agar-agar, in forma uscata), care se deplaseaza in organismul nostru nedigerate, ajuta digestia si este un laxativ natural, stimuland miscarile intestinale. Mai mult, are rol preventiv impotriva afectiunilor gastrointestinale, a aparitiei hemoroizilor, a ulcerelor intestinale si a simptomelor refluxului acid.

Agar agar-ul si colesterolul „rau”

Tot continutul de fibre al agar agar-ului incetineste absorbtia zaharului din sange, astfel ca stabilizeaza nivelul glucozei in cazul pacientilor cu diabet de tip 2. In plus, poate ajuta la scaderea colesterolului „rau”, eliminandu-l din corp inainte de trecerea in sange.

Agar agar-ul si oasele sanatoase

Continutul de calciu (700 mg calciu la 100 g, in forma uscata) si mangan (4.300 mg la 100 g, in forma uscata) – minerale cu rol esential in dezvoltarea oaselor – lupta eficient cu osteoporoza, osteopenia (densitatea redusa a oaselor), cu crampele musculare si ajuta la intarirea sistemului osos, in general.

Agar agar-ul in tratamentul anemiei

Continutul de fier (21 mg la 100 g, in forma uscata) il face potrivit pentru tratarea si preventia anemiei, in special in diete vegane in care lipseste cu desarvarsire carnea. In 28 de grame de agar-agar, avem 33% din necesarul zilnic al organismului nostru, iar daca ne asiguram ca il vom consuma alaturi de alimente cu un continut bogat de Vitamina C, pentru ca fierul sa fie bine absorbit de organism, atunci productia de celule sangvine rosii va fi stimulata, iar anemia va sta departe de noi.

Riscurile consumului de agar agar

Agar agar-ul are origine vegetala si este considerat un ingredient sigur pentru orice dieta, putand fi consumat fara grija efectelor secundare. Dar un consum excesiv de agar agar are, evident, si riscuri. Acesta se poate expanda atat de mult, daca nu este diluat in suficient lichid, ar putea sa blocheze esofagul si intestinul gros. Poate provoca diaree usoara si unele persoane pot fi alergice la agar-agar. Nu se cunosc destul informatii legate de consumul de agar agar in sarcina. In alimentatia bebelusilor, agar agar-ul trebuie evitat pana cand sistemul digestiv si imunitar al acestora s-a dezvoltat, deci dupa 6-9 luni. Cel mai bine este sa aflam exact cum se foloseste agar-agar in bucatarie, in ce cantitati si cum sa il preparam, pentru a avea rezultate culinare sanatoase si gustoase!

Cum se foloseste agar agar-ul in bucatarie

Pentru a te orienta, cand prepari bunatati culinare, trebuie sa stii ca o lingurita de pudra de agar agar echivaleaza cu 8 lingurite de gelatina. Pudra de agar agar este cel mai usor de folosit in bucatarie, fulgii, fasiile sau granulele de agar agar fiind nevoie sa fie zdrobite, inainte de folosire. Retine ca 1 lingurita de pudra sau 1 lingura de fulgi de agar agar vor transforma intr-un jeleu ferm 350 ml de lichid (apa, lapte, suc, ceai, supa). Pentru un jeleu mai moale sau cand se foloseste un piure de fructe sau legume mai gros, se poate folosi o cantitate mai mica de agar agar. Daca vrei ca preparatul tau sa aiba o textura mai crocanta, foloseste 700 ml de apa la 5 g de agar agar.

Dizolva agar agarul in lichid la temperatura camerei, amestecand continuu. Nu dizolva niciodata agar agar-ul in apa fierbinte, nu se va dizolva cum trebuie, se vor face cocoloase si amestecul nu se va omogeniza. Apoi fierbe amestecul si lasa-l pe foc de la 5 (pentru pudra) la 15 minute (pentru fulgi), amestecand din cand in cand, apoi toarna in formele dorite. Cu cat lasi mai mult pudra sa se inmoaie in apa inainte de fierbere, cu atat mai putin timp trebuie sa lasi la fiert amestecul. Rezultatul se serveste cel mai bine rece. Asa ca lasa preparatul sa se raceasca la temperatura camerei, apoi pune-l la frigider pentru cateva ore, inainte de a-l servi.

Capacitatea de gelificare a agar agar-ului este afectata de aciditatea sau alcalinitatea ingredientelor cu care este amestecat. Agarul nu va agrega in otet, ciocolata, spanac si rubarba. Alimentele mai acide (precum citricele, kiwi sau fructele de padure) necesita o cantitate mai mare de agar agar, iar anumite fructe au niste enzime care nu permit procesul de gelificare (precum ananasul, papaya, mango, piersici sau caise). Iata cum procedezi in aceste cazuri: dizolva 1 lingura de fulgi de agar agar sau 1 lingurita de pudra in 4 linguri de apa fierbinte; adu amestecul la punctul de fierbere; amesteca, lasand totul sa fiarba 5 minute in cazul pudrei si 15 minute in cazul fulgilor; adauga amestecul peste lichidul pe care il doresti transformat in jeleu (aproximativ 340 ml de lichid), care trebuie sa fie cald, la randul lui; lasa la racit.

Retete cu agar agar

Desi in bucataria romaneasca agar agar-ul este o necunoscuta, el este folosit de sute de ani in bucataria altor tari. In Japonia, cuburile de jeleu din agar agar sunt servite cu fructe, inghetata sau cu piureuri de legume. Thach, un desert vietnamez, are la baza agar agar cu diverse arome si culori. Halo-halo si buko pandan sunt preparate pe baza de agar agar in Filipine. Iar in Rusia agar-agarul este folosit mai ales pentru gemuri si marmalade, iar reteta de lapte de pasare se bazeaza pe acest ingredient. Mexicul are un desert traditional care se numeste Dulce de Agar (niste bomboane de jeleu, in forma de felii de pepene, invelite in glazura de zahar).

Cel mai simplu mod de a-l incorpora in retetele proprii este a-l folosi drept inlocuitor al gelatinei de origine animala.

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati